Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Οι ιππότες της ελευθερίας - Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

  Οι ιππότες της ελευθερίας – Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

  -

  Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο της παιδαγωγού και συγγραφέως Κωνσταντίνας ΑρμενιάκουΟι ιππότες της ελευθερίας και απευθύνεται σε ηλικίες 5+. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Δέσποινας Μανώλαρου. 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που συστήνει στο αναγνωστικό του κοινό δυο σπουδαίους Έλληνες. Τον ποιητή μας Διονύσιο Σολωμό και τον συνθέτη Νικόλαο Μάντζαρη, δημιουργούς του Εθνικού μας Ύμνου. 

  Η συγγραφέας ξεκινάει από την ημέρα γέννησης των δυο ανδρών. Η αφήγηση της ζωής τους γίνεται παράλληλα. Στη μια σελίδα η ιστορία του Νικόλαου Μάντζαρη και στην άλλη του Διονύσιου Σολωμού.

  Γεννήθηκα στην Κέρκυρα, ένα από τα εφτά νησιά του Ιονίου Πελάγους. Ήταν φθινόπωρο και νομίζω πως οι πρώτοι ήχοι που με νανούρισαν γλυκά ήταν η μουσική της βροχής και το πιάνο της μητέρας μου. Ονομάζομαι Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος. 

  Η συγγραφέας ξεκινά πρώτα από τον Νικόλαο Μάντζαρο, που σίγουρα τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες, δεν γνωρίζουν πολλά για τη ζωή και το έργο του. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και κάνει το κείμενο πιο ζωντανό. 

  Γεννήθηκα στη Ζάκυνθο, ένα από τα εφτά νησιά του Ιονίου Πελάγους, μια μέρα του Απρίλη που μοσχοβολούσε η πασχαλιά και τα πουλιά κελαηδούσαν το τραγούδι της Άνοιξης. Ονομάζομαι Διονύσιος Σολωμός.

  Καθώς προχωρά η αφήγηση, οι αναγνώστες μαθαίνουν για την παιδική ηλικία τους, τις σπουδές τους και τη γνωριμία των δυο ανδρών, που τους οδήγησε στη συνεργασία τους.

  Η μελωδία του Ύμνου απλώνεται γύρω μας, βγαίνει από το δωμάτιο, ταξιδεύει από στόμα σε στόμα στην πόλη. Ο κόσμος μαγεύεται, τη σφυρίζει, την τραγουδά. Χωρίς να το καταλάβουμε, χωρίς κανείς να το αποφασίσει, ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν, γίνεται ο ύμνος των Επτανησίων, ο ύμνος του λαού.

  Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο, φροντισμένο μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Είναι εμφανής η αγάπη και η φροντίδα που εναπόθεσαν στο βιβλίο όλοι οι συντελεστές του. Εξαιρετική είναι και η εικονογράφηση, που εναρμονίζεται απόλυτα με το κείμενο και το αποτέλεσμα είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Είναι από εκείνα τα βιβλία που χαίρεσαι να τα διαβάζεις είτε είσαι παιδί είτε ενήλικας. 

  Δεν είναι μόνο ένα βιβλίο για να γνωρίσουν τα παιδιά βιογραφικά στοιχεία των δημιουργών του Εθνικού μας Ύμνου. Γίνεται αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, μεταφερόμαστε νοερά στην Ελλάδα περασμένων δεκαετιών και οι γνώσεις φτάνουν στον αναγνώστη αβίαστα, φυσικά, χωρίς να τον κουράζουν, ενώ η γραφή είναι λογοτεχνική, χωρίς υπερβολές όμως που ξενίζουν τα παιδιά.

  Αξίζει να το αναζητήσετε. Πραγματικά υπέροχο.

  Περίληψη: Ένας ποιητής που τολμά να γράψει στη γλώσσα του λαού κι ένας αριστοκράτης συνθέτης που οραματίζεται δωρεάν μουσική παιδεία για τους συμπολίτες του συναντιούνται και μοιράζονται έναν κοινό σκοπό: να φτιάξουν ποίηση και μουσική για το ελληνικό έθνος. Ο Διονύσιος Σολωμός και ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος, που έγραψαν τον Εθνικό μας Ύμνο, ξετυλίγουν το νήμα της ζωής τους και της φιλίας τους στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα του 19ου αιώνα. Η αγωνία για την Ελληνική επανάσταση, το όνειρο της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας, η αγάπη για την τέχνη και την πατρίδα. Ένα ταξίδι στον χρόνο, μια διαδρομή λουσμένη με ιόνιο φως, σε έναν κόσμο γεμάτο λέξεις και νότες.

  Στοιχεία βιβλίου

  Οι ιππότες της ελευθερίας - Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Τίτλος: Οι ιππότες της ελευθερίας

  Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

  Εικονογράφος: Δέσποινα Μανώλαρου

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 9786180327526

  Σελίδες: 48

                                                                     Ημερομηνία έκδοσης: 03/03/2022

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ