Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Με λένε σίφουνα (μια ιστορία για παιδιά με ΔΕΠΥ) - Μάγια Δεληβοριά

  Με λένε σίφουνα (μια ιστορία για παιδιά με ΔΕΠΥ) – Μάγια Δεληβοριά

  -

  «Μελένεσίφουνα (μια ιστορία για παιδιά με ΔΕΠΥ)» είναι το νέο εκπληκτικό, εκπαιδευτικό βιβλίο της θεατρολόγου και συγγραφέως Μάγιας Δεληβοριά και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών. 

  Προσωπική άποψη: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Πρόκειται για ένα βιβλίο χαρισματικό σαν τον πρωταγωνιστή του. Με τόσα ερεθίσματα γύρω μας, κάποιες φορές όλοι αντιδρούμε σαν σίφουνες.

  Μου αρέσει το παιχνίδι, το τρέξιμο, τα παγωτά και οι ωραίες ταινίες, όπως σε όλους. […] Προτιμώ να τρέχω πέρα δώθε, να χοροπηδάω, να σκαρφαλώνω σε δέντρα, να κρεμιέμαι από μονόζυγα και όχι να κάθομαι. […] Είναι σαν κάποιος να έχει βάλει στην πρίζα και να μην κλείνει τον διακόπτη ποτέ.

  Ο μικρός Μάνος όπου κι αν βρεθεί δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Η προσοχή του αποσπάται διαρκώς και πολλές φορές βρίσκεται στο γραφείο του Διευθυντή. 

  Για να λέμε και την αλήθεια, έχω κερδίσει και μερικά βραβεία. Είμαι ο βασιλιάς της αφηρημάδας –έτσι λέει ο μπαμπάς μου– και ο πρωταθλητής της ατσαλοσύνης –έτσι λέει ο Σπύρος, ο μεγάλος μου αδερφός.

  Ωστόσο, ο Μάνος έχει έναν πολύ καλό φίλο, τον Φίλλιπο. Ο Φίλλιπος αγαπάει τον Μάνο, παρόλο που είναι ασύχαστος, ανήσυχος και ξεχασιάρης. Ονειρεύεται να γίνει σκηνοθέτης και η πρώτη του ταινία θα αφορά τη ζωή των δύο φίλων. Ο Φίλλιπος δεν κρίνει τη συμπεριφορά του Μάνου και τον δέχεται όπως είναι. Έτσι σαρωτική ας είναι και η αγάπη για οτιδήποτε διαφορετικό, όσο διαφορετικά κι αν αντιδρά ή σκέφτεται.

  Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο Μάνος είναι ένα παιδί με ΔΕΠΥ

  Οι τύποι της ΔΕΠΥ είναι τρεις: ο απρόσεκτος, ο υπερκινητικός και ο συνδυαστικός. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να είναι παρορμητικά, υπερδραστήρια, δυσκολεύονται στην κοινωνική προσαρμογή, χρειάζονται περισσότερη προσοχή και συνεχή κίνηση.

  Αυτό που μου άρεσε ιδιαιτέρως είναι πως στην αρχή του βιβλίου είναι γραμμένο ένα ενημερωτικό κείμενο για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), που έγραψε η Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή θεραπεύτρια Έρα Μουλάκη.

  Περίληψη: Είμαι ο Μάνος ο Σίφουνας, κι αυτή είναι η ιστορία μου. Δεν είμαι ένα συνηθισμένο παιδί. Αλλιώς, δεν θα με λέγανε σίφουνα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το παρατσούκλι το προτιμώ, γιατί παλιά με λέγανε και διάβολο, παλιόπαιδο, μπελά, και άλλα τέτοια. Αλλά η μαμά μου λέει ότι ένας σίφουνας είναι σίγουρα κάτι καλό και ότι όλοι, ακόμα και οι σίφουνες, έχουν το δικαίωμα και την ανάγκη να τους αγαπάνε. Μου αρέσει όταν το λέει αυτό.

  ΦΙΛΙΠΠΟΣ

  Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε για φίλο έναν σίφουνα, εγώ πάντως έχω τον Μάνο. Μου σπάει τα νεύρα ώρες ώρες, γιατί όλο θυμώνει και πάντα θέλει να είναι πρώτος στη σειρά, πετάγεται όταν μιλάω και συχνά μας βάζει σε μπελάδες, αλλά, για να λέμε την αλήθεια, είναι ο μόνος που δεν θα πει ποτέ «όχι» στις τρελές ιδέες μου και πάντα ακούει τα σενάρια που φτιάχνω στο μυαλό μου. Γι’ αυτό και στην πρώτη μου ταινία, όταν γίνω σκηνοθέτης θα είναι ο πρωταγωνιστής!

  Στοιχεία βιβλίου

  Με λένε σίφουνα. Μια ιστορία για παιδιά με ΔΕΠΥ - Μάγια ΔεληβοριάΤίτλος: Με λένε σίφουνα (μια ιστορία για παιδιά με ΔΕΠΥ)

  Συγγραφέας: Μάγια Δεληβοριά

  ISBN: 978-960-04-5179-5

  Εκδόσεις: Κέδρος 

  Σελίδες: 112

  Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ