Δευτέρα, 6 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Οι καλοσυνόγατες και ο κακοπόντικας - Γιολάντα Τσορώνη - Γεωργιάδη

  Οι καλοσυνόγατες και ο κακοπόντικας – Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη

  -

  Οι καλοσυνόγατες και ο κακοπόντικας

  Προσωπική άποψη: Έλια Κουρή

  Τα παιδικά βιβλία της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη πάντα βρίσκουν μερίδιο στις αναγνωστικές μου επιλογές, καθώς με πολύ έντεχνο, έξυπνο και απλό τρόπο, πίσω από κάθε λέξη ή φράση κρύβεται και ένα μήνυμα.

  Κάτι που θα εντυπωθεί στο μυαλό του παιδιού που όλα τα ρουφάει σα σφουγγάρι και θα θέλει σίγουρα και αυτό να το μιμηθεί, δηλαδή να πράξει το ανάλογο. Στο βιβλίο αυτό, η κ. Τσορώνη μιλάει για την αξία της καλοσύνης. Την αξία τού να πράττεις το καλό, να προσφέρεις απλόχερα και να βοηθάς όσο μπορείς. Ακόμα και αυτόν που δεν θέλει το καλό σου και ίσως σε βλάψει. Αν του δείξεις τον τρόπο να μετατρέψει την κακία του και την ακαρδία του σε αγάπη και καλοσύνη, αυτόματα τον μετατρέπεις σε καλό και χαρούμενο άνθρωπο.

  Οι καλοσυνόγατες και ο κακοπόντικας – Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη

  Μιλάει επίσης στα παιδιά για την αγάπη, την αλληλοβοήθεια, την αξία τού να σώζεις κάποιον, να είσαι συμπονετικός και καλόκαρδος. Μιλάει για όλα αυτά τα «δώρα» της ζωής που σε κάνουν καλό και σωστό άνθρωπο όχι μόνο στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Όλες αυτές οι αξίες είναι απαραίτητες για να αναπτυχθεί μία από τις Αρχές της Παιδαγωγικής Επιστήμης, η Κοινωνική Νοημοσύνη.

  Πέντε γατούλες λοιπόν οι ηρωίδες του βιβλίου, που πράττουν το καλό και είναι γεμάτες καλοσύνη. Που κάποιος άλλος και αυτές τις βοήθησε, τις τάισε και τις φρόντισε όταν τις βρήκε στα σκουπίδια! Τι ωραίο να μαθαίνεις να δίνεις ζωή. Ζουν μαζί με τους ανθρώπους στην Καλοσυνούπολη και έχουν ιδρύσει το υπουργείο Καλοσύνης. Προσφέρουν ανιδιοτελώς, χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα και χωρίς καμία διάκριση. Και όταν η συμμορία του Κακοπόντικα εισβάλλει στο χωριό για να καταστρέψει το καλό, οι γατούλες δεν πτοούνται και αντιστέκονται.

  Γιατί το φως πάντα επικρατεί στη μάχη με το σκοτάδι, όπως και η ειρήνη θα έπρεπε να επικρατεί του πολέμου, όπως το καλό σκεπάζει το κακό. Έτσι ακόμα και όταν ο κακοπόντικας αρρωσταίνει από οξεία κακοκαρδίτιδα, το γιατρικό του είναι η αγάπη και οι όμορφες στιγμές ευτυχίας που οι γάτες τού χαρίζουν όταν οργανώνουν ένα γλέντι για να γιορτάσουν την ανάρρωσή του. Και αυτός βλέπει με τα μάτια της ψυχής και της καρδιάς πως, αν σου δείξουν το δρόμο του καλού, θα μάθεις και εσύ να περπατάς εκεί. Και θα αναφωνήσεις σαν τον ποντικό: «Χμμ… Φαίνεται πως η ευτυχία είναι πιο ξεκούραστη απ’ την κακία». Το καλό και η αγάπη πάντα νικούν και υπερτερούν και είναι η κινητήριος δύναμη για όλα!

  Πώς είναι ο αρχηγός; Tι έχει; ρωτάει η ποντικοπαρέα τον γιατρό.

  Οξεία κακοκαρδίτιδα, απαντά εκείνος.

  Θα γίνει καλά; ενδιαφέρονται οι καλοσυνόγατες.

  Μόνο αν πάρει ισχυρές δόσεις αγάπης, λέει ο γιατρός και κλείνει το μάτι στις ψιψίνες.

  Κάθε φράση μετατρέπεται σε εικόνα που οξύνει το πνεύμα και τη φαντασία του παιδιού, χάρη στην εξαιρετική εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη.

  Σκέψου πως κάποτε μπορείς κάτι καλό και εσύ να πεις, χρήσιμο κάτι να χαρίσεις, με κάποιον τρόπο να βοηθήσεις, κάτι να φτιάξεις να ωφελήσεις.

  Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Βιβλία που προάγουν την κοινωνική νοημοσύνη και διαβάζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από μικρούς και μεγάλους.

  Οι καλοσυνόγατες και ο κακοπόντικας - Γιολάντα Τσορώνη - Γεωργιάδη
  Οι καλοσυνόγατες και ο κακοπόντικας – Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη

  Περίληψη: Η καλοσύνη είναι βασικό στοιχείο της κοινωνικής νοημοσύνης.
  Η καλλιέργεια της αξίας αυτής είναι πολύ σημαντική, αφού έχει αποδειχτεί πως τα παιδιά που μαθαίνουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη βελτιώνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, γίνονται πιο ευτυχισμένα και πιο αγαπητά στον περίγυρό τους.
  Σε μια εποχή που οι εκδηλώσεις θυμού και εκφοβισμού διαρκώς πληθαίνουν, η έμπρακτη εφαρμογή της αγάπης ίσως είναι το αντίδοτο. Γονείς και εκπαιδευτικοί επιβάλλεται να θέσουμε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη μιας νοημοσύνης με καρδιά, διδάσκοντας στα παιδιά να νοιάζονται τους άλλους και να ευγνωμονούν όσους τα φροντίζουν και τα αγαπούν. Τα βιβλία της σειράς αναδεικνύουν την αξία της καλοσύνης και γίνονται αρωγοί στην επίτευξη του στόχου αυτού.
  Από το Υπουργείο Καλοσύνης ξεκινούν κάθε μέρα πέντε γατούλες για να προσφέρουν βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται.
  Μια μέρα όμως εμφανίζεται ο Κακοπόντικας. Δεν του αρέσει η χαρά.
  Του φέρνει ναυτία η ευτυχία. Μισεί την αγάπη, θέλει να καταλάβει και να καταστρέψει το Υπουργείο Καλοσύνης.
  Ο αγώνας του καλού με το κακό αρχίζει. Μεγάλη περιπέτεια! Ποιο στο τέλος θα νικήσει; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Οι καλοσυνόγατες και ο κακοπόντικας

  Συγγραφέας: Γιολάντα Τσορώνη–Γεωργιάδη

  Εικονογράφος: Γιάννης Σκουλούδης

  Εκδόσεις: Σαββάλας

  Σελίδες: 24

  ISBN: 9789604935673

  Χρονολογία Έκδοσης: 10/2018

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Τριανταφύλλου Αναστάσιος

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ