Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
More

  Το βιβλίο της Άιβι – Amy Engel

  -

  Το βιβλίο της Άιβι

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Πενήντα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή και στις ΗΠΑ υπάρχει μια μικρή πόλη, το Γουέστφαλ. Με δέκα χιλιάδες κατοίκους, έχει ένα φράκτη γύρω της για να εμποδίζει οτιδήποτε κακό να εισέρχεται μέσα στην πόλη. Ή μήπως ο φράχτης υπάρχει για άλλο λόγο;

  Μετά την καταστροφή, δύο οικογένειες κυριάρχησαν. Οι Γουέστφαλ και οι Λάτιμερ. Η εξουσία κατέληξε στους Λάτιμερ και οι κάτοικοι της πόλης χωρίστηκαν ουσιαστικά σε δύο ομάδες. Οι ομοφρονούντες με τους Λάτιμερ έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ζουν στην καλύτερη περιοχή της ερειπωμένης πόλης. Για να διατηρηθεί η ειρήνη, οι Λάτιμερ θέσπισαν το θεσμό των αμοιβαίων γάμων ανάμεσα στις δύο κοινωνικές ομάδες στην ηλικία των 16 ετών, ώστε πέραν της διασφάλισης του ειρηνικού κλίματος, να μπορούν να τεκνοποιούν νωρίς τα ζευγάρια. Ακόμη δεν έχουν εξαλειφθεί οι συνέπειες της πυρηνικής λαίλαπας και προτεραιότητα είναι η αύξηση του υγιούς πληθυσμού. 

  Το βιβλίο της ΆιβιΗ Άιβι είναι η μικρή κόρη του Γουέστφαλ, ο οποίος δεν μπορεί να δεχτεί πως εξουσιάζεται από την αντίπαλη οικογένεια. Έχοντας γαλουχήσει τις κόρες του στο μίσος και στην εκδίκηση, κατέστρωσε ένα σχέδιο για να πάρει την εξουσία στα χέρια του. Μόνο που χρειάζεται τη συμμετοχή της Άιβι στην εκτέλεσή του. Εύκολο, εφόσον η Άιβι έχει ήδη συμφωνήσει. 

  Να σκοτώσει τον γιο του προέδρου Λάτιμερ, Μπίσοπ. Το αγόρι που πρέπει να παντρευτεί. 

  Είμαι διαφορετική από όλες αυτές τις κοπέλες που με περιβάλλουν επειδή ο γάμος με τον Μπίσοπ Λάτιμερ δεν εκπληρώνει το πεπρωμένο μου. Η αποστολή μου δεν είναι να τον κάνω ευτυχισμένο και να γεννήσω τα παιδιά του και να είμαι η σύζυγός του.
  Η αποστολή μου είναι να τον σκοτώσω. 

  Μόνο που, μετά το γάμο, η Άιβι διαπιστώνει πως ο Μπίσοπ δεν έχει καμία σχέση με όσα περίμενε. Καταρρίπτει τις αντιλήψεις της με τη δίκαιη και διακριτική συμπεριφορά του. Η ευαισθησία του και η καλοσύνη του ρίχνουν τις άμυνές της και τον ερωτεύεται.

  Είμαι η κόρη του πατέρα μου. Και η αδελφή της Κάλι – και πάντα θα είμαι. Τα μεγαλύτερα κομμάτια του εαυτού μου είναι δικά τους. Αλλά όσο κι αν δε θέλω να είναι αλήθεια, ξέρω ότι υπάρχει ένας χώρος μέσα μου, όσο μικρός κι αν είναι αυτός, που ανήκει στον Μπίσοπ τώρα. Δεν είμαι καν σίγουρη πώς έγινε ή τι μπορούσα να κάνω για να το σταματήσω.

  Προκύπτει αναπόφευκτα το δίλημμα σε ποιον να παραμείνει πιστή.
  Στον πατέρα της και την αδελφή της που την αγαπούν και τη στηρίζουν και τους ενώνει ο αγώνας για μια πιο δημοκρατική κοινωνία ή στον εαυτό της και τον Μπίσοπ;
  Η επιλογή της Άιβι είναι συνταρακτική. 

  Άσχετα με το πώς θα αντιμετωπίσω το πρόβλημα, γεγονός είναι ότι στο τέλος θα πρέπει να υπάρξει μια θυσία. Αν δεν επιτρέψω να είναι ο Μπίσοπ και δεν μπορώ να αντέξω να είναι η οικογένειά μου, τότε απομένει μία επιλογή.

  Το Βιβλίο της Άιβι είναι το πρώτο μέρος της διλογίας της Amy Engel. Καλογραμμένο μυθιστόρημα, διαποτισμένο με αυτήν τη μελαγχολία που συνοδεύει τα δυστοπικά βιβλία. Ένας κόσμος δύσκολος για επιβίωση, με την έλλειψη φυσικών πόρων που συνοδεύει τις καταστροφές, και άνθρωποι που προσπαθούν να επιζήσουν και να βρουν τη θέση τους σε αυτόν τον κόσμο.

  Το βιβλίο της Άιβι
  Το βιβλίο της Άιβι

  Έτσι και η Άιβι είναι ένα κορίτσι που εξαναγκάζεται να παντρευτεί τον εχθρό της. Μαθημένη από τον πατέρα της να είναι απομονωμένη για να μη μαρτυρήσει κατά λάθος το σχέδιό τους για επανάσταση, έχει μόνο τη μεγαλύτερη αδελφή της για φίλη, η οποία είναι το ίδιο χειριστική με τον πατέρα τους. Επιφυλακτική απέναντι σε όλους, κρατά τα συναισθήματά της κρυμμένα. Έχει δασκαλευτεί να μισεί τους Λάτιμερ επειδή σκότωσαν τη μητέρα της και επειδή αφαιρούν την ελεύθερη βούληση από τους πολίτες της μικρής τους κοινωνίας. Μισεί που θα είναι αυτή που θα σκοτώσει, που η οικογένειά της στηρίζεται πάνω της, που δεν της έχουν πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρει. Αν και τελικά είχαν δίκιο. Γνωρίζοντας τον Μπίσοπ όλα αλλάζουν, και η Άιβι δεν ξέρει τι να κάνει. 

  Μία ένσταση έχω ως προς τις αμφιβολίες της Άιβι για τη διακυβέρνηση των Λάτιμερ. Εστιάζει και συνεπώς δικαιολογεί το σχέδιο του πατέρα της στο ότι εξαναγκάζονται δεκαεξάχρονα παιδιά να παντρεύονται χωρίς να μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι τον σύντροφό τους. Όλα τα άλλα δημοκρατικά δικαιώματα που τους αφαιρεί η παρούσα κυβέρνηση τα τοποθετεί σε δεύτερη μοίρα, δε δίνει τη βαρύτητα που τους χρίζει. Τη δικαιολογώ επειδή το βιβλίο είναι μια ιστορία αγάπης και η συγγραφέας επέλεξε να εστιάσει σε αυτό. 

  Το βιβλίο της ΆιβιΟ Μπίσοπ παρουσιάζεται από την αρχή ως ο όμορφος, αινιγματικός και πολυπόθητος (από όλες τις κορασίδες του Γουέστφαλ πλην της Άιβι) γιος του προέδρου, ο οποίος στο μέλλον θα κληρονομήσει το αξίωμα και θα κυβερνήσει ακολουθώντας την ίδια πολιτική με τον πατέρα του. Κι ενώ περιμένουμε έναν σκληρό και εγωιστή νεαρό άντρα, η προσωπικότητά του μας εκπλήσσει ευχάριστα. Μοναχικός και λιγομίλητος, δίνει στην Άιβι όλα όσα της έλειπαν: σεβασμό στις απόψεις της, κατανόηση, ελευθερία κινήσεων, τρυφερότητα. Όλο το υπόβαθρο που χρειάζεται η Άιβι για να ξεδιπλώσει τον ψυχισμό της και να τολμήσει να ονειρευτεί. 

  Ένα ζευγάρι που συμπαθείς αμέσως. Ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους και ειλικρινά, αδυνατείς να φανταστείς ότι η Άιβι σχεδιάζει να τον σκοτώσει. 

  Το βιβλίο έχει αργούς ρυθμούς σε μερικά σημεία χωρίς όμως να καταντά κουραστικό. Προσωπικά το απόλαυσα. 

  Περίληψη: ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΕΣ;
  Λίγοι κατάφεραν να επιζήσουν από τον πυρηνικό πόλεμο που ξεκλήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διεκδίκηση της εξουσίας, όμως, από τους Λάτιμερ και τους Γουέστφαλ χώρισε τη μικρή ομάδα σε δύο στρατόπεδα και προκάλεσε συγκρούσεις· οι δεύτεροι ηττήθηκαν. Πενήντα χρόνια αργότερα η ειρήνη διατηρείται με τους υποχρεωτικούς γάμους ανάμεσα στα κορίτσια της χαμένης πλευράς και τα αγόρια της νικήτριας.
  Φέτος είναι η σειρά μου να παντρευτώ.
  Με λένε Άιβι Γουέστφαλ και η αποστολή μου είναι απλή: να σκοτώσω τον γιο του προέδρου και μελλοντικό σύζυγό μου ώστε να πάρει η οικογένειά μου την εξουσία.
  Όμως, ο Μπίσοπ Λάτιμερ είτε είναι πολύ ταλαντούχος ηθοποιός είτε απέχει από το σκληρό αγόρι για το οποίο με είχαν προειδοποιήσει οι δικοί μου. Μάλιστα, μπορεί να είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που με καταλαβαίνει. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγω από τη μοίρα μου.
  Ο Μπίσοπ πρέπει να πεθάνει. Και εγώ είμαι αυτή που πρέπει να τον σκοτώσει…

  Στοιχεία βιβλίου

  Το βιβλίο της ΆιβιΤίτλος: Το βιβλίο της Άιβι

  Συγγραφέας: Amy Engel

  Μετάφραση: Κατερίνα Καπνίση

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Σελίδες: 336

  Έτος έκδοσης: 2016

  ISBN: 978-618-01-1147-7

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ