Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Οι κόρες της βασίλισσας - Κλαίρη Θεοδώρου

  Οι κόρες της βασίλισσας – Κλαίρη Θεοδώρου

  -

  Στις Άλικες σιωπές, ο Δημήτρης και η Ηλέκτρα ζουν μια μεγάλη και απαγορευμένη αγάπη. Καρπός του έρωτά τους, οι δίδυμες Ρόζα και Μαργαρίτα, των οποίων τη ζωή παρακολουθούμε στις Κόρες της βασίλισσας. Δύο παράλληλες ζωές, όπου η πραγματικότητα από τη μία και η ελπίδα από την άλλη, εμπλέκονται για να δημιουργήσουν μία ιστορία που υμνεί την ελευθερία.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Δυστυχώς, δεν γνώριζα πως Οι Άλικες σιωπές και Οι κόρες της βασίλισσας συνδέονταν μεταξύ τους. Στο πρώτο βιβλίο παρουσιάζεται η ιστορία των γονιών, ενώ το δεύτερο -αν και αυτοτελές- συνεχίζει με τις ζωές των δίδυμων κοριτσιών τους. Το γεγονός αυτό δεν επηρέασε την αναγνωστική απόλαυση, αν και θα ήθελα να διαβάσω τα βιβλία με τη σωστή σειρά.

  Δεν είχαν περάσει και λίγα. Κάθε άλλο μάλιστα. Ένας παγκόσμιος πόλεμος, ένας εμφύλιος, ένα αντάρτικο στο βουνό, ο χωρισμός τους, η απώλεια των παιδιών τους, η πεποίθησή της για χρόνια πως εκείνος ήταν νεκρός, όπως και οι κόρες τους, ο γάμος της με έναν άλλον άντρα, έναν άντρα που εκτιμούσε και σεβόταν και που είχε γίνει ο πατέρας του γιου της, του Αλέξη.

  Τα κορίτσια, Ρόζα και Μαργαρίτα, στην ηλικία των τεσσάρων ετών βρίσκονται μακριά από τους γονείς τους, από τους οποίους δεν έχουν καμία μνήμη και δεν είναι βέβαιες η μία για την ύπαρξη της άλλης. Ο Εμφύλιος πόλεμος κοντεύει στη λήξη του και, για το δικό τους καλό, τα κορίτσια στέλνονται στις Παιδοπόλεις που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ανατολικές Δημοκρατίες.

  Ο κόσμος άλλαζε σελίδα, η πολιτική σκακιέρα επαναπροσδιοριζόταν και μαζί της, ως είθισται, ακολουθούσαν, θέλοντας και μη, και όλα τα πιόνια.

  Η Ρόζα οδηγήθηκε σε Παιδόπολη της βασίλισσας Φρειδερίκης στη Θεσσαλονίκη. Μόνη, μακριά από τον μοναδικό προστάτη/πατέρα που γνώρισε και τα βουνά στα οποία μεγάλωσε, η Παιδόπολη της Αγίας Ειρήνης της προσφέρει τη δυνατότητα να παραμείνει ζωντανή. Έχοντας μαζί της τον παιδικό της φίλο Κωστή, υιοθετούνται από Έλληνες της Αστόρια της Αμερικής. Η Ρόζα συνειδητοποιεί τη σημασία της οικογένειας, την ανιδιοτελή αγάπη, την προσφορά, αλλά και τη δυνατότητα να κάνει όνειρα για τη ζωή της. Οι λάθος επιλογές της, αποκλειστικά λόγω της ανάγκης να αγαπηθεί, να ανήκει κάπου, συνθλίβουν ένα κομμάτι του ψυχισμού της. Συναισθανόμενη πως κάπου υπάρχει κάποια με την οποία συνδέεται ψυχοσωματικά, παίρνοντας δύναμη από τη θέλησή της να ευτυχήσει, συνεχίζει τον αγώνα της για όσα επιθυμεί.

  Η Μαργαρίτα κατέληξε στη Ρουμανία, σε μία Παιδόπολη που φρόντιζε τα παιδιά των Αριστερών. Στήριγμά της η Μελισσάνθη, ένα κορίτσι με μυστικά και ιστορίες που μαγεύουν τη μικρή Μαργαρίτα, σχεδόν όσο και το κούρνιασμα στην αγκαλιά της φίλης της. Ο νεαρός δάσκαλος και οι μύθοι των στριγκόι παίζουν καταλυτικό ρόλο στη ζωή της. Όταν καταλήγει υιοθετημένη στο Βουκουρέστι, το μπαλέτο είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στη ζωή της. Μέχρι που συναντά εκ νέου τον Ελισσαίο, τον αδελφό της Μελισσάνθης, που άθελά του προκαθορίζει την πορεία της μετέπειτα ζωής της. Ο επαναπατρισμός της Μαργαρίτας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει, της δίνουν τη δύναμη να τολμήσει να γνωρίσει τον αληθινό πατέρα της. 

  Θα σμίξει άραγε η οικογένεια; Οι κόρες της βασίλισσας θα βρουν το απάγκιο το οποίο έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη;

  Μια ιστορία για τον έρωτα, τη φιλία, την πίστη, την προδοσία. Ένα καρδιοχτύπι για τις διαλυμένες οικογένειες του Εμφυλίου. Μια λαχτάρα για τους μετανάστες που κυνηγούν μια καλύτερη ζωή σε ξένες χώρες.  Οι κόρες της βασίλισσας καταφέρνουν να εγκλωβίσουν ολόκληρες δεκαετίες ιστορίας και ζωές ανθρώπων σε λίγες μόνο σελίδες και να προσφέρουν στον αναγνώστη τη μεθυστική λύτρωση της απόλυτης κάθαρσης. 

  Οι κόρες μου, σκέφτηκε και η αναπνοή της έγινε ξαφνικά πιο ρηχή. Οι κόρες που απώλεσα, οι κόρες της βασίλισσας, της αληθινής βασίλισσας, της μίας και μοναδικής, της πατρίδας μας, της Ελλάδας. Της χώρας που, όσο κι αν φάνηκε πως τις απαρνήθηκε, πως όλους μάς απαρνήθηκε, όχι μία, πολλές φορές, ουδέποτε ξεχάσαμε το μεγαλείο της, ουδέποτε την αγαπήσαμε λιγότερο, ουδέποτε διστάσαμε να τη συγχωρήσουμε.
  Θα βρούνε άραγε την ίδια δύναμη και οι ίδιες; Να συγχωρήσουν μια άλλη βασίλισσα, υποδεέστερη και ανώτερη συνάμα, μια μάνα που τις απαρνήθηκε, όχι μία, πολλές φορές, κι ας πεθαίνει τώρα από την επιθυμία της να τις αγγίξει;

  Στη δυσβάσταχτη πραγματικότητα της δεκαετίας του ’40, με τον αιματηρό διχασμό να συγκλονίζει τον ελληνικό λαό, η συγγραφέας επικεντρώνεται στην προσπάθεια σωτηρίας των παιδιών, στα οποία στηρίζουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Μόνο που κάθε πλευρά αυτού του πολέμου έχει τα δικά της πρότυπα και ερχόμαστε ενώπιον δύο εκδοχών προστασίας των παιδιών, στην Ελλάδα με τη βασίλισσα Φρειδερίκη να παίρνει τα ηνία δημιουργώντας παιδοπόλεις και στην ανατολική Ευρώπη το κομμουνιστικό κόμμα. Ιδρύματα που έχουν κοινό παρονομαστή την επιβίωση αλλά και την προβοκάτσια. Και στις δύο περιπτώσεις, η συγγραφέας είναι ενδελεχώς λεπτομερής και άρτια κατατοπισμένη, καταφέρνοντας, πέρα από τις ιστορικές λεπτομέρειες, να μεταδώσει όλο το παρασκήνιο της λειτουργίας αυτών. 

  Παράλληλοι κόσμοι με ήρωες που εντυπωσιάζουν με την πληρότητα των χαρακτήρων τους. Ζωές που παρουσιάζονται γεμάτες εικόνες και συναισθήματα. Εντυπωσιάστηκα από τη γραφή της κυρίας Θεοδώρου που κατάφερε να με ταξιδέψει και να με μαγέψει κυρίως με τους αντιήρωές της. 

  Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αυτό που πραγματεύεται το μυθιστόρημα. 
  Πώς μετριέται αυτή η αξία; Και ποιο είναι το τίμημα να κυνηγήσεις τα όνειρά σου ώστε η ζωή σου πράγματι να αξίζει; 
  Και αν οι συγκυρίες σου ματαιώνουν τα σχέδια, έχεις το σθένος να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι;

  Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.

  Ένα ατμοσφαιρικό ιστορικό βιβλίο που μιλάει πρωτίστως για την αγάπη και τη διεκδίκησή της. Για τη μοναξιά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Το απόλαυσα. 

  Περίληψη: Ρόζα και Μαργαρίτα. Δύο αδερφές, δίδυμες, σε «δίσεκτα» χρόνια. Η άρρηκτη δυάδα, που δεν έπρεπε να σπάσει ποτέ, γίνεται άθελά τους χίλια κομμάτια, πριν ακόμα προλάβουν τα κορίτσια να συνειδητοποιήσουν την ύπαρξή τους, αφού οι μνήμες τους δεν καταγράφονται στο μυαλό παρά μόνο στην ψυχή. Δυο κόρες, απόρροια ενός μεγάλου έρωτα που άνθισε δίπλα στη θάλασσα, μάτωσε στο βουνό, δοκιμάστηκε στον χρόνο και ρίζωσε εντέλει στην άλλη άκρη της Γης. Δύο ψυχές που, παρά τις αντιξοότητες, κατορθώνουν όχι απλώς να επιβιώσουν, αλλά να ανθίσουν και να εξελιχθούν, να αγαπήσουν και να ερωτευθούν, να πονέσουν και να προδοθούν, να ελπίσουν και να ονειρευτούν. Βίοι παράλληλοι και τόσο διαφορετικοί συγχρόνως, οι δύο όψεις στην ουσία του ίδιου νομίσματος, καθώς ό,τι σημαδεύει τη ζωή της μίας σωματοποιείται με κάποιον ανεξήγητο, μεταφυσικό τρόπο, σχεδόν ταυτόχρονα, από την άλλη. Στον πυρήνα της ύπαρξής τους εκείνη: η μάνα, η βασίλισσα, η Ελλάδα. Στα μύχια της ψυχής τους εκείνος: ο έρωτας, ο πόθος, ο θάνατος. Στο φόντο της ζωής τους τρεις χώρες: η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Αμερική, και όλα εκείνα που τις σημαδεύουν στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.
  Μια ιστορία για τη δύναμη των δεσμών αίματος, τη δίψα για επιβίωση, τη διαχρονικότητα του έρωτα, την ανάγκη για «πατρίδα».

  κόρες της βασίλισσαςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Οι κόρες της βασίλισσας

  Συγγραφέας: Κλαίρη Θεοδώρου

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  ISBN: 978-618-01-2980-9

  Σελίδες: 480

  Ημερομηνία έκδοσης: 24/10/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here