Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΟι στιγματισμένοι - Γεωργία Κιζιρίδου

  Οι στιγματισμένοι – Γεωργία Κιζιρίδου

  -

  Οι στιγματισμένοι είναι δέκα διηγήματα, δέκα αληθινές ιστορίες από την πένα της ψυχολόγου-συγγραφέως Γεωργίας Κιζιρίδου. Ιστορίες στις οποίες οι ήρωες, τα βιώματα και ο ψυχικός τους κόσμος προβληματίζουν και κάνουν τον αναγνώστη να επαγρυπνεί για την κοινωνική αντιμετώπιση και την ενσυναίσθηση του καθένα από εμάς ως προς τα θύματα βίας: συζυγικής, γονεϊκής και άλλων μορφών.

  Προσωπική άποψη: Δήμητρα Κωλέτη

  Οι στιγματισμένοιΠαράλληλα, το ερώτημα αν η συντηρητική μας κοινωνία δημιουργεί και ωθεί εντέλει τους θύτες σε πράξεις βίας, είναι παρόν σε καθεμία από τις δέκα αυτοτελείς ιστορίες, προβληματίζοντάς μας. «Στιγματισμένοι» ο τίτλος του βιβλίου, το οποίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Verde publications, και είναι αυτός ένας απόλυτα ταιριαστός τίτλος, καθώς κάθε ένας ήρωας και όλοι μαζί «στιγματίζονται» από την κοινωνία, η οποία, μην αντέχοντας καμιά φορά πράξεις και στάσεις ζωής όπως η ομοφυλοφιλία, ρίχνει το ανάθεμα ξεχνώντας τον Άνθρωπο…

  Οι «Στιγματισμένοι» είναι άνθρωποι που έσπασαν τη σιωπή και μίλησαν με εξομολογητικό τόνο για τη σεξουαλική κακοποίηση της κόρης από τον οικογενειάρχη, για την κοινωνία, τον  πατέρα,  την παιδεραστία, τον αυτισμό, την πατριαρχία, την ομοφοβία και τον ρατσισμό. Και οι δέκα ιστορίες, δυστυχώς, συνθέτουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τη σύγχρονη κοινωνία.

  Τα θύματα κατορθώνουν να σηκώσουν με κόπο το ανάστημά τους, να βγουν από το τέλμα και να μιλήσουν, με τα περισσότερα να μας διηγούνται μεταγενέστερα τα βιώματά τους, όταν πλέον είναι κύριοι του εαυτού τους, κάτι που, φυσικά, μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία.

  Μέσα μου ασυναίσθητα επικράτησε μια περίεργη γαλήνη. Ίσως γιατί πλέον αντιμετωπίζοντας τον χειρότερό μου εφιάλτη, έσπασα εκείνες τις συναισθηματικές αλυσίδες που με κρατούσαν δέσμιο τόσα χρόνια. Eίχα απαγορεύσει στον εαυτό μου να γελά, να χαίρεται, να χαλαρώνει. Τώρα νιώθω πως έχω το δικαίωμα να ξαναχτίσω πάνω σε όλα τα καμένα συντρίμμια της ζωής μου.

  Οι στιγματισμένοι, εν κατακλείδι, είναι ήρωες που τους ακούς, τους νιώθεις, τους συμπονάς, που νιώθεις την ανάγκη να τους βοηθήσεις. Και αυτό οφείλεις να κάνεις, καθώς στιγματισμένος μπορεί να είναι ακόμα και ο διπλανός σου, ο φίλος και ο συγγενής σου. Βοήθα τον! Και κυρίως, σταμάτα με την απάθεια και τις στερεότυπες αντιλήψεις να γεννάς και να ενισχύεις, αντίστοιχα, τις πράξεις του θύτη…

  Συγχαρητήρια στη συγγραφέα!

  Αναζητήστε το!

  Περίληψη: Πώς είναι άραγε να ζεις ως στιγματισμένο άτομο από την κοινωνία; Με ποιον τρόπο σκέφτονται οι ήρωες των 10 διηγημάτων; 10 αυτοτελείς ιστορίες ανθρώπων σχετικά με την πορεία της ζωής τους και τα βαθύτερα κίνητρα που τους οδήγησαν σε πράξεις που θεωρούνται απορριπτέες ή και αποτρόπαιες από το μέσο άνθρωπο. Θύτες, θύματα ή μήπως και τα δύο; Δίνοντας φως σε σκοτεινές προσωπικότητες το αναγνωστικό κοινό καλείται να δώσει χρόνο, να «ακούσει», να νιώσει, να κατανοήσει ή και να απορρίψει την οπτική των δραματικών φιγούρων που βρήκαν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους και να δώσουν τη δική τους διάσταση σε καταστάσεις βίας κοινωνικής και ενδο-οικογενειακής και διαπροσωπικής.

  Οι στιγματισμένοιΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Οι στιγματισμένοι

  Συγγραφέας: Γεωργία Κιζιρίδου

  Εκδόσεις: Verde Publications 

  ΙSBN: 978-618-85159-5-6

  Σελίδες: 132

  Ημερομηνία έκδοσης: 01/2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here