Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Όσοι θυμούνται την Ντάλια - Σταύρος Μαμούτος

  Όσοι θυμούνται την Ντάλια – Σταύρος Μαμούτος

  -

  Όσοι θυμούνται την Ντάλια. Όλοι νομίζω έχουμε κάποιους συγγραφείς στη λίστα μας που, με το που εκδίδουν ένα καινούργιο βιβλίο, τρέχουμε σαν τους Βίκινγκς σε λεηλασία να το αγοράσουμε. Στη δική μου λίστα έχω τέσσερις τέτοιους συγγραφείς. Ο Σταύρος Μαμούτος είναι ένας από αυτούς.

  Προσωπική άποψη: Νάντια Κίσκα

  Κερδίζοντας την καρδιά μου με το «Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών» (κριτική του βιβλίου θα βρείτε εδώ), δεν υπήρχε περίπτωση να μη διαβάσω το καινούργιο του λογοτεχνικό παιδί, ακόμα και εάν δεν ανήκει στο είδος που προτιμώ.

  Ο λόγος που ο Πέτρος δεν είχε καμιά εμπιστοσύνη στους αστυνομικούς, δεν ήταν τα χρόνια της χούντας. Τα χρόνια εκείνα ήταν απλώς η επιβεβαίωση. Ο λόγος ήταν η πρώτη μέρα της χούντας. Η εικοστή πρώτη Απριλίου του 1967.

  Η γραφή του Σταύρου Μαμούτου δεν θα με απογοητεύσει ποτέ, σε ό,τι είδος και να καταπιαστεί, το αποφάσισα.

  Διαφορετικό από το Παιδί των Καταρρακτών, το “Όσοι θυμούνται την Ντάλια” είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα με plot twist (κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα) που κρατάει τον αναγνώστη στην κόψη του ξυραφιού, για να του δώσει το τελικό χτύπημα και να γλιστρήσει, κόβοντάς τον στα δύο.

  Όσοι θυμούνται την Ντάλια

  Η γραφή ωμή και αληθινή, χαρακτηριστικό του συγγραφέα, σε ένα βιβλίο που δεν κρύβει την ασχήμια του κόσμου, αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, εξιστορεί μια αληθινή ιστορία μέσα από τα μάτια των εμπλεκομένων και δίνει ένα λυτρωτικό -για εμένα- φινάλε σε μια άλυτη ιστορία φόνου που δεν θα έπρεπε να κλειστεί σε έναν ακόμα φάκελο στα αρχεία της αστυνομίας.

  Η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ των συνεντεύξεων και της εξιστόρησης, που αντί να με ενοχλήσει, με έκανε να γνωρίσω καλύτερα τους ανθρώπους που ξετυλίγουν το κουβάρι μιας γυναίκας που το μόνο που θέλησε είναι μια οικογένεια να ανήκει.
  Διαφορετικό, συγκινητικό, βαθιά συναισθηματικό.

  Κάπου μέσα στο κλασικό κι αθάνατο σάουντρακ του φθινοπώρου, η σκέψη του έχασε τον δρόμο της και σκόνταψε στον καβγά που είχε με τον Πέτρο. Όχι τον οποιονδήποτε καβγά. Εκείνον που ο Πέτρος έβγαλε από μέσα του, για πρώτη φορά, ό,τι ακριβώς ένιωθε τόσα χρόνια.

  Ένα βιβλίο για την αντιμετώπιση των διεμφυλικών στη μεταπολεμική Ελλάδα, για τα στερεότυπα, τη στενομυαλιά, τη σαπίλα ενός συστήματος που δεν μπορεί να αγκαλιάσει το διαφορετικό, και μια γυναίκα. Μια υπέροχη γυναίκα.

  Περίληψη: Το 1983, ο Πέτρος μετακινεί την έδρα του γραφείου μεταφορών, που διατηρεί στην οδό Σταύρου Βουτυρά, δίπλα στην παλιά εβραϊκή συνοικία, στην οποία πλέον κατοικούν οι λιγοστές τρανσέξουαλ της Θεσσαλονίκης.
  Εκεί γνωρίζει την Ντάλια, μία από τις πόρνες της περιοχής, με την οποία αναπτύσσει μια αντισυμβατική φιλία. Η Ντάλια, ως εκδιδόμενη και ως διεμφυλική, έχει αφήσει πίσω της αυτό που η κοινωνία ονομάζει φυσιολογική ζωή, με μόνο της στήριγμα την άρρωστη μητέρα της και το συγκάτοικό της, Κυριάκο, ο οποίος έχει κινητικές δυσκολίες.
  Ο πατέρας του Πέτρου, ο Σωκράτης, παλιός συντηρητικός κομμουνιστής, είναι αντίθετος σε αυτήν τη φιλία, ενώ η γυναίκα του Πέτρου προσπαθεί να αποκτήσει τη δική της οικογένεια.
  Μια σκοτεινή πλευρά της Θεσσαλονίκης, τη δεκαετία του ’80, όπου το οδοιπορικό μιας δολοφονίας ξεχάστηκε από πολλούς, αλλά όχι απ’ όλους.

  «Η μοναδική δικαιοσύνη που υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο είναι αυτή που κατασκευάζουμε. Είναι μια επίπονη διαδικασία δίχως τέλος και δίχως βεβαιώσεις.»

  Όσοι θυμούνται την ΝτάλιαΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Όσοι θυμούνται την Ντάλια

  Συγγραφέας: Σταύρος Μαμούτος

  Σελίδες: 152

  Εκδοτικός οίκος: Ζενίθ

  ISBN: 9786188423091

  Ημερ/νία έκδοσης: 06/12/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here