Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Όταν ήρθαν για εμένα - Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης

  Όταν ήρθαν για εμένα – Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης

  -

  Όταν ήρθαν για εμένα 

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Μπου! Σας τρόμαξα; Χα! Γιατί αυτό θα είναι το μοναδικό τρομακτικό που θα διαβάσετε εδώ για τη Λέσχη των Αλλόκοτων Πλασμάτων και για το Όταν ήρθαν για εμένα! Η απολαυστική συνέχεια του Μυστικού καταφυγίου. Ένα έπος στη διαφορετικότητα και στα αλλόκοτα. Τα…  καλά αλλόκοτα γιατί για τα κακά θα σας μιλήσω παρακάτω.

  Όταν ήρθαν για εμέναΥπάρχουν αρκετοί… αλλόκοτοι. Ζουν ανάμεσά μας. Είναι τρομακτικοί; Μπα… δε θα το έλεγα. Πόσο φοβερό/κουλ/υπέροχο/μαγευτικό είναι να έχεις πτερύγιο δελφινιού στην πλάτη σου, κεραίες ή αυτάκια γάτας στο κεφάλι σου, να κάνεις συζητήσεις επιπέδου με φυτά, να τραντάζεις τη γη στις σεισμικές δονήσεις επειδή κλαις, να αλλάζεις τα καιρικά φαινόμενα, να είσαι αόρατος; Εμείς οι φυσιολογικοί/νορμάλ/οι κανονικοί ντε!, εμείς είμαστε οι επικίνδυνοι που δεν κατανοούμε το μεγαλείο των ιδιόμορφων και ξεχωριστών χαρισμάτων μερικών ανθρώπων… Γι’ αυτό και τα παιδιά με τα ιδιαίτερα χαρίσματα αναγκάστηκαν να πάνε σε ένα ιδιαίτερο σχολείο. Ευτυχώς ο Δαρείος Μεγαβάζος είναι ατσίδας και προλαβαίνει να πάρει τα ξεχωριστά αυτά παιδιά στο σχολείο της Μήδειας Κρακατόα  όπου λαμβάνει χώρα η ιστορία μας. Ένα σχολείο με ”περίεργους” μαθητές, εξίσου ”περίεργους” καθηγητές και ακόμη πιο περίεργες ιστορίες.

  Η ζωή κυλά… φυσιολογικά για την παρέα που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο της σειράς, όχι όμως για πολύ. Πολλά συμβαίνουν!

  Όταν ήρθαν για εμέναΔεύτερο έτος στη σχολή οι φίλοι μας, ξέρουν τα κατατόπια, έχουν συνηθίσει. Μόνο που αυτή η ήρεμη κατάσταση διαταράσσεται από το ίντερνετ! Ναι, καλά διαβάσατε. Όταν μπήκε το ίντερνετ στη ζωή τους, έφερε τα πάνω κάτω. Ενώ είχε μπει αυστηρά για εκπαιδευτικό σκοπό, οι μαθητές κατάφεραν να σπάσουν τους κωδικούς και έπαθαν την ψυχωσούλα τους με τα social media… Το αποτέλεσμα, εκτός του ότι ξόδευαν άσκοπα τον χρόνο τους, ήταν να γίνουν ευρέως γνωστοί στους υπόλοιπους ανθρώπους, αυτούς που ανέφερα πιο πάνω, τους δήθεν φυσιολογικούς.

  • Ένα πολιτικό κόμμα, με αρχηγό… περίεργο, βάλλεται εναντίον τους.
  • Η καθηγήτριά τους, Ζορζέτ Ποτεπιά, πείθει την παρέα να συμμετάσχει σε εικαστική έκθεση
  • Έρωτες ανθίζουν. Φιλίες αναπτύσσονται.
  • Το αντίπαλο σχολείο τους δημιουργεί προβλήματα.
  • Ένας πρώην μαθητής απαγάγει μαθήτρια!
  • Και υπάρχει επιπλέον το προσφυγικό ζήτημα.

  Αν γεννιέσαι διαφορετικός από αυτό που προστάζει η κοινωνία ως φυσιολογικό και αποδεκτό, τι κάνεις; Πώς αντιμετωπίζεις τον κοινωνικό ρατσισμό εις βάρος σου; Πώς συμπεριφέρονται οι δικοί σου άνθρωποι και πώς ο περίγυρος;

  Όταν ήρθαν για εμέναΑν είσαι πρόσφυγας και φιλοξενείσαι σε ένα στρατόπεδο στην άκρη της πόλης και κανείς δε σε θέλει, τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις τη μοίρα σου;

  Η έπαρση, ο εγωκεντρισμός και οι προσωπικές φιλοδοξίες σε οδηγούν να εκμεταλλευτείς ανθρώπους και καταστάσεις, δημιουργώντας μάλιστα ένα πολιτικό κόμμα που σκοπός του είναι να εξαφανίσει κάθε ”αδύναμη” κοινωνική ομάδα. Θεωρείς πως πρέπει να μείνεις ατιμώρητος; Το μίσος και η κακία απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό, πηγάζει από ποια ανάγκη του ανθρώπου, πέρα από τον φόβο;

  «Άραγε το θέλει που είναι τόσο κακός;» μονολόγησε καθώς έκανε ένα βήμα πίσω για να δει καλύτερα το έργο της. «Ή μήπως είναι φυλακισμένος σε κάτι που τον δίδαξαν από παιδί;»

  Οκ. Είσαι διαφορετικός. Αλλά ο έρωτας σε χτυπάει κατακούτελα (αν και αργείς να το καταλάβεις). Τι πρέπει να κάνεις;

  Το ίντερνετ είναι καλό. Αλλά έχει μόνο οφέλη;

  Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα, πολλά περισσότερα, χώρεσαν στις 168 σελίδες του Όταν ήρθαν για εμένα. Ένα βιβλίο μαγευτικό, υπέροχο, καταπληκτικό! Με αλήθειες δοσμένες με απόλυτο χιούμορ. Με ειλικρίνεια, θάρρος, αγάπη, δεκτικότητα,  ο Γιώργος Παναγιωτάκης προσεγγίζει σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα. Και υμνεί με τον πιο άδολο τρόπο την αγάπη, τη φιλία, την προσπάθεια να αγωνιστείς και να μη σιωπήσεις.

  «Μελίνα, τι λόγια είναι αυτά; Δε θα σώσουμε εμείς τον κόσμο!».

  «Κάνεις λάθος μαμά. Εμείς θα τον σώσουμε. Κι εμείς!» 

  Όταν ήρθαν για εμέναΈνα υπέροχο, υπέροχο, υπέροχο ποίημα υπάρχει στις σελίδες αυτού του βιβλίου (με τον απαισιότατο τίτλο Ο δήμιος). Θα το γκουγκλάρω για να ελέγξω αν οι πληροφορίες που δίνει ο συγγραφέας γι’ αυτό ισχύουν (είδατε που εγώ δεν παρασύρομαι όπως οι ήρωες του βιβλίου και κάνω ορθή χρήση του ίντερ-νετ;…)

  Βέβαια, τελειώνοντας το βιβλίο σού μένουν απορίες. Γιατί τελικά το τυρί χρεώνεται έξτρα στον «Μωβ Μυρμηγκοφάγο»; Ο Μάρκο θα συναντήσει τελικά τη μητέρα του; Τι έπεται  της αποφοίτησης των παιδιών από το σχολείο;  Πώς θα μάθουμε τι θα γίνει στη συνέχεια; Όλες αυτές οι απορίες θα λυθούν αν τριτώσει το… αλλόκοτο και δούμε ένα ακόμη βιβλίο της σειράς να εκδίδεται, πράγμα που επιθυμώ διακαώς!

  Το έχω πει αλλά θα το ξαναπώ. Τα ”παιδικά” βιβλία περιέχουν τις μεγαλύτερες αλήθειες. Και σε αυτό το βιβλίο οι αλήθειες της ζωής δίνονται με τον πιο ειλικρινή και δοτικό τρόπο. Ένα μεγάλο εύγε στον συγγραφέα αλλά και στη Μυρτώ Δεληβοριά για την εξαιρετική εικονογράφηση. 

  Περίληψη: «Μελίνα, τι λόγια είναι αυτά; Δε θα σώσουµε εµείς τον κόσµο!»
  «Κάνεις λάθος, µαµά. Εµείς θα τον σώσουµε. Και εµείς!»

  «Ε λοιπόν ένας καινούριος δήµιος είναι εκεί έξω. Εκµεταλλεύεται τις νέες τεχνολογίες. Σπέρνει ψέµατα και συκοφαντίες. Καλλιεργεί συνειδητά το µίσος, ώστε να θερίσει µε την ησυχία του ζωές. Ήδη οι πρόσφυγες έχουν µπει στο στόχαστρό του. Αλλά δε θα µείνει εκεί. Είναι αχόρταγος. Και έχει µυριάδες πιστούς. Κι εµείς, παιδιά µου, είµαστε τα ιδανικά θύµατα. Είµαστε τα αλλόκοτα πλάσµατα, που απειλούν –έτσι θα πουν– τις αξίες και τη συνοχή της κοινωνίας». Ο Μάρκο ένιωθε το πτερύγιό του να σαλεύει και να πονάει ελαφρά. Το γνώριζε αυτό το συναίσθηµα. Ήταν ο φόβος.

  Η δεύτερη χρονιά στο Μυστικό Καταφύγιο προµηνύεται συναρπαστική. Η διεύθυνση του σχολείου έχει επιτρέψει τη χρήση του ίντερνετ και, φυσικά, τα περισσότερα παιδιά λιώνουν µπροστά στις οθόνες. Ο Μάρκο και η Μελίνα, πάλι, βιώνουν κάτι πρωτόγνωρο. Φαινοµενικά δεν ταιριάζουν καθόλου. Κι όµως, µια αλλόκοτη έλξη τούς φέρνει όλο και πιο κοντά.

  Την ίδια ώρα, στον έξω κόσµο έχει ξυπνήσει ένας παλιός εφιάλτης. Μια οργάνωση, µε αρχηγό τον µυστηριώδη Πίτερ Κρούγκερ, σπέρνει µεθοδικά ψέµατα και µίσος. Προς το παρόν έχει βάλει στο στόχαστρό της πρόσφυγες και ξένους.

  Άραγε θα αρκεστεί σ’ αυτούς;

  Το σκοτάδι ολοένα και απλώνεται. Κάποιοι πρέπει να το σταµατήσουν.

   

  Όταν ήρθαν για εμέναΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Όταν ήρθαν για εμένα (Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων Βιβλίο 2ο)

  Συγγραφέας: Παναγιωτάκης Γιώργος Κ.

  Εκδόσεις: Πατάκη

  ISBN: 9789601677439

  Αριθμός Σελίδων: 168

  Έτος Έκδοσης: 2017

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here