Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Το μυστικό καταφύγιο - Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης

  Το μυστικό καταφύγιο – Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης

  -

  Το μυστικό καταφύγιο

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Δελλή

  Αν κάποιος μου ζητούσε να του προτείνω ένα εφηβικό βιβλίο διαφορετικό από όλα τα άλλα, τότε θα του πρότεινα «Το μυστικό καταφύγιο» του Γιώργου Παναγιωτάκη που κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις Πατάκη. 

  Το μυστικό καταφύγιο«Το μυστικό καταφύγιο» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να το διαβάσουν και ενήλικες. Κι εδώ βρίσκεται η επιτυχία αυτού του άκρως ενδιαφέροντος βιβλίου, καταφέρνει να συναρπάσει ακόμη κι έναν ενήλικα!

  Ο Γιώργος Παναγιωτάκης, στο πρώτο βιβλίο της σειράς Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, πλάθει περίτεχνα τους χαρακτήρες και την πλοκή του ιστορίας μας και μέσα από ένα δυναμικό ξεκίνημα καταιγιστικής δράσης, κατορθώνει να αιχμαλωτίσει διπλά το ενδιαφέρον μας: από τη μια κάνοντάς μας να θέλουμε να μάθουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, από την άλλη χτίζοντας τις προσωπικότητες των κεντρικών ηρώων, δίνοντάς μας στοιχεία για το παρελθόν τους και συστήνοντάς μας με το χώρο που διαδραματίζεται η ιστορία μας.

  Κάποιες ιστορίες ξεκινούν εντυπωσιακά. Με μια φανταχτερή τελετή, ας πούμε. Ή μ’ έναν φλεγόμενο μετεωρίτη που πέφτει σ’ ένα καταπράσινο λιβάδι, δίπλα σε κάτι αμέριμνες αγελάδες.

  Τούτη εδώ η ιστορία, αντίθετα, ξεκινά μ’ ένα απλό χτύπημα σε μια κοινή πόρτα. Στη πόρτα μιας τάξης ενός σχολείου, σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά μιας μεγάλης πόλης. Συνηθισμένα πράγματα σαν να λέμε.

  Ο Μάρκο Χάλοραν και η Αλίλα Όμπι έχουν και οι δύο τα δικά τους μυστικά, μυστικά που τους κάνουν δυστυχισμένους και ανήμπορους να ανταπεξέλθουν στη σχολική ζωή. Ο Μάρκο κρύβει ένα πτερύγιο στην πλάτη του που τον ενοχλεί αφάνταστα και η Αλίλα προκαλεί κύματα δονήσεων όταν κλαίει, κάτι που αδυνατεί να εξηγήσει λογικά. Ένας περίεργος τύπος, ο Δαρείος Μεγάβαζος, εμφανίζεται ξαφνικά και τους προτείνει κάτι που δεν μπορούν εύκολα να αρνηθούν.

  Εγκαταλείπουν λοιπόν τα σπίτια και τα σχολεία τους για να μεταφερθούν σε ένα σχολείο για παιδιά με ειδικές ικανότητες. Και τότε, ξεκινούν οι περιπέτειές τους. Εκεί θα γνωρίσουν κι άλλα παιδιά που το καθένα τους είναι ξεχωριστό και ικανό για τα πιο τρελά πράγματα. Θα γίνουν φίλοι, θα ενωθούν και θα πολεμήσουν ενάντια στο κακό. Με προστάτες τους καθηγητές τους και τη διευθύντρια του σχολείου τους, τη Μήδεια Κρακατόα, τα παιδιά ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους και τον πραγματικό τους εαυτό.

  Μέσα στην τάξη, μαζί με είκοσι πέντε ακόμη παιδιά τα οποία δεν πρόκειται να μας απασχολήσουν στο μέλλον, υπήρχε ένα αγόρι με το όνομα Μάρκο Χάλοραν. Αυτό θα μας απασχολήσει.

  Ας του ρίξουμε, λοιπόν, μια πιο προσεκτική ματιά. Ούτε ψηλός, ούτε κοντός, μάλλον αδύνατος, ανοιχτόχρωμο δέρμα, κοντοκουρεμένα μαλλιά, πράσινα μάτια, φούτερ δυο νούμερα πιο φαρδύ απ’ όσο θα έπρεπε…. Τίποτε το ασυνήθιστο και εδώ.

  Γραμμένο με περίτεχνο τρόπο και με καταιγιστικό ρυθμό, ο αναγνώστης θα αγαπήσει τους πρωταγωνιστές του βιβλίου, οι οποίοι μέσα από την αναζήτηση θα γνωρίσουν τον πραγματικό τους εαυτό. Αν τα παιδιά σας είναι λάτρεις των περίεργων ιστοριών, γεμάτων φαντασία και ήρωες με ειδικές ικανότητες, τότε αυτή η σειρά βιβλίων είναι η κατάλληλη. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

  Περίληψη: Αυτή είναι η ιστορία του Μάρκο, που έχει στην πλάτη του ένα ενοχλητικό πτερύγιο, και της Αλίλα, που όταν κλαίει, τα πάντα γύρω της τρίζουν, τρ…
  Λάθος, λάθος! Πάµε απ’ την αρχή. Αυτή είναι η ιστορία µιας παρέας σχεδόν συνηθισµένων παιδιών που το καθένα τους έχει κι από µια ασυνήθιστη ιδιότητα. Μια ιδιότητα που ο υπόλοιπος κόσµος φοβάται, αντιπαθεί, θαυµάζει, τη θεωρεί παράξενη, αλλόκοτη, µοναδική! Τα παιδιά αυτά θα συναντηθούν σ’ ένα µυστικό καταφύγιο, που συµβαίνει να είναι ένα αληθινά ασυνήθιστο σχολείο. Κι αν νοµίζετε ότι τα προβλήµατά τους τελειώνουν, κάνετε λάθος, γιατί, αντίθετα, µόλις έχουν αρχίσει!
  Ξαφνικά, µια σκιά. Κάτι µεγάλο ήταν δίπλα του. Ένιωσε µέσα του τη σκέψη του.
  «Μη φοβάσαι» του έλεγε. Το κοίταξε. Ήταν ένα πλάσµα της θάλασσας. Ρύγχος, γυαλιστερό δέρµα, µικρά µάτια στα πλαϊνά του κεφαλιού. Δελφίνι. Κοιτάχτηκαν για λίγο, σαν να ήθελαν να καταλάβουν ο ένας τις προθέσεις του άλλου.
  «Φίλοι» είπε σιωπηλά το δελφίνι.
  «Πώς σε λένε;»
  «Δεν έχουµε ονόµατα. Είµαι εγώ».

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το μυστικό καταφύγιο (Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, βιβλίο 1)

  Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης

  ISBN: 9789601673561

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Ημερομηνία έκδοσης: 24/05/2017

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here