Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Πάντα θα σ’ αγαπώ παππού - Πηγή Γρύλλη

  Πάντα θα σ’ αγαπώ παππού – Πηγή Γρύλλη

  -

  Πάντα θα σ’ αγαπώ παππού

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το νέο βιβλίο της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Πηγής Γρύλλη, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σαΐτη με τίτλο «Πάντα θα σ’ αγαπώ παππού». Η υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου οφείλεται στην Μάρω Αλεξάνδρου. Τον Δεκέμβριο του 2017, το συγκεκριμένο κείμενο τιμήθηκε με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Απευθύνεται σε ηλικίες 5+.

  Πηγή ΓρύλληΟ Νικόλας είναι πολύ δεμένος με τον παππού του. Ο παππούς, που είναι μουσικός, του μαθαίνει βιολί και περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά.

  Τον τελευταίο καιρό όμως ο παππούς συμπεριφέρεται διαφορετικά και ο Νικόλας το έχει παρατηρήσει. Ξεχνάει πολλά πράγματα και μερικές φορές μέχρι και το όνομα του εγγονού του.

  Το βράδυ, στριφογύριζα στο κρεβάτι μου και δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Μ’ έτρωγαν οι σκέψεις, οι απορίες, η ανησυχία… Σκεφτόμουν τους φίλους μου, που γνωρίζουν τον παππού μου. Πώς να τους πω ότι ξεχνά τ’ όνομά μου και τα παιχνίδια μας κι ότι συχνά μουτρώνει και συμπεριφέρεται περίεργα; Ντρέπομαι.

  Ο Νικόλας έχει πια πολλά παράπονα από τον παππού του και τα μοιράζεται με τη μητέρα του, από την οποία μαθαίνει τον πραγματικό λόγο που ο παππούς του συμπεριφέρεται περίεργα. Ο παππούς του είναι άρρωστος. Η αρρώστια του παππού δεν περνάει όμως με φάρμακα…

  Σε λίγες μέρες γιορτάζουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Μας το είπε η κυρία μας. Στην τάξη μας θα κάνουμε γιορτή και θα έρθουν να μας μιλήσουν για τη ζωή τους. Αλλά ο δικός μου ο παππούς δεν μπορεί να έρθει.

  Θα καταφέρει ο Νικόλας να βοηθήσει τον παππού του; Τι ρόλο θα παίξει η αγάπη του για εκείνον;

  Πρόκειται για μία πολύ τρυφερή ιστορία, πλημμυρισμένη από αγάπη. Η συγγραφέας μέσα από τη μυθοπλασία θίγει το πρόβλημα της άνοιας, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και έμμεσα τις οικογένειές τους.

  Δύσκολο να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί τι είναι η άνοια. Η συγγραφέας το κάνει όμως με έναν τρόπο τρυφερό και καθησυχαστικό. Είναι διάχυτη στο κείμενο η αγάπη. Η αγάπη του εγγονού για τον παππού του. Του προσφέρει απλόχερα αυτό που νιώθει μέσα στην ψυχή του. Αγάπη. Αγνή, άδολη αγάπη όπως μόνο τα παιδιά ξέρουν να προσφέρουν.

  Η εικονογράφηση του βιβλίου δένει απόλυτα με το κείμενο, το αγκαλιάζει σφιχτά και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

  Ένα υπέροχο βιβλίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο από τους γονείς για να εξηγήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα παιδιά τους τι συμβαίνει στους ανθρώπους που υποφέρουν από άνοια. Είναι όμως και ένα βιβλίο ύμνος για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που σκύβει πάνω στα προβλήματά τους και μαθαίνει σε όλους μας ότι η αγάπη κάνει θαύματα.

  Περίληψη: Ο μικρός Νικόλας είναι πολύ δεμένος με τον παππού του. Μοιράζονται μαζί τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ συγχρόνως ο παππούς, που είναι μουσικός, του μαθαίνει να παίζει βιολί. Όταν διαπιστώνει την αλλαγή της συμπεριφοράς του παππού του, εξαιτίας της άνοιας, θλίβεται, θυμώνει και ντρέπεται. Οι γονείς του τον βοηθούν να κατανοήσει ότι ο παππούς του νοσεί και τότε οι ρόλοι αλλάζουν.

  Πάντα θα σ’ αγαπώ παππούΣτοιχεία Βιβλίου

  ΤίτλοςΠάντα θα σ’ αγαπώ παππού

  Συγγραφέας: Πηγή Γρύλλη

  Εικονογράφος: Μάρω Αλεξάνδρου

  Εκδόσεις: Σαΐτης

                                                 ISBN: 978-960-487-357-9

                                                 Ημ. Έκδοσης: Δεκέμβριος 2018

                                                 Ηλικία: 5+

  Επεξεργασία εικόνας: Εμμανουέλα Βεντούρη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here