Τρίτη, Οκτώβριος 15, 2019
More
  Αρχική Σκέψεις σε λέξεις Πώς γράφτηκαν οι Θεοί του Ολύμπου

  Πώς γράφτηκαν οι Θεοί του Ολύμπου

  -

  Πώς γράφτηκαν οι Θεοί του Ολύμπου

  Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

  Θεοί του ΟλύμπουΗ αλήθεια είναι ότι η ενασχόλησή μου με τον χώρο της συγγραφής ξεκίνησε αποκλειστικά εξ’ αιτίας ιστορικών ερεθισμάτων, λόγω σπουδών, λόγω δουλειάς, ή από καθαρή αγάπη για το εν λόγω αντικείμενο.

  Ακόμη, μέχρι τη στιγμή που είχα ολοκληρώσει τα δύο μου πρώτα ιστορικά μυθιστορήματα, ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό η ιδέα να ασχοληθώ με παιδική λογοτεχνία. Εφόσον όμως διδάσκω, τόσο μουσική όσο ιστορία και δημιουργική γραφή, σε παιδιά ηλικίας από ενός μέχρι και είκοσι πέντε ετών, δέχτηκα ασυζητητί την πρόταση από τις εκδόσεις Γράφημα για να γράψω μία σειρά ελληνικής μυθολογίας για παιδιά, όταν αυτή βρέθηκε στο δρόμο μου καθαρά τυχαία. Το Γράφημα ήθελε να βγάλει μία πλήρη σειρά μυθολογίας και θα την έβγαζε οπωσδήποτε. Έμενε μόνο να αποδειχτεί αν θα ήμουν το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτό…

  Ξεκίνησα λοιπόν να ασχολούμαι… Ξέθαψα ό,τι βιβλία μυθολογίας είχα στο σπίτι μου, από εγκυκλοπαίδειες και έργα σοβαρών ιστορικών για μεγάλους μέχρι και ελαφρύτερες εικονογραφημένες εκδοχές για παιδιά. Ομολογώ πως δεν γνώριζα πόσο πολλές διαφορετικές εκδοχές των μυθολογικών γεγονότων είχαν δημιουργηθεί με το πέρασμα των αιώνων, από τον Ησίοδο μέχρι και τους συγγραφείς της ύστερης αρχαιότητας. Συνέχισα να διαβάζω ακάθεκτη… και είδα ότι το θέμα μού άρεσε πολύ, τόσο όσο δεν το περίμενα. Θέλησα να εμβαθύνω κι άλλο, να μην αφήσω θέμα της ελληνικής μυθολογίας και μύθο που να μην τον γνωρίσω απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη! Έψαξα τη διεθνή βιβλιογραφία για την ελληνική μυθολογία και παρήγγειλα από το ίντερνετ κι άλλα βιβλία, κι άλλα… Κι αφού διάβασα, διάβασα, διάβασα πολύ, ήρθε επιτέλους η ώρα να φανούν στο χαρτί οι νεοαποκτηθείσες γνώσεις μου!

  Υπήρχε όμως κι άλλη δυσκολία… το ξεκαθάρισμα αυτών που είχα διαβάσει. Οι πολλές εκδοχές των γεγονότων… Ο Ήφαιστος ήταν γιος του Δία και της Ήρας ή μόνο της Ήρας; Και ποιος τον πέταξε από τον Όλυμπο και έμεινε κουτσός; Άλλος συγγραφέας έλεγε ο Δίας και άλλος η Ήρα… Ποιο ήταν το σωστό για να ακολουθήσω; Τελικά κατέληξα στο ότι δεν υπήρχε «σωστή» και «λάθος» εκδοχή. Μόνο γνωστή και άγνωστη! Αποφάσισα λοιπόν να αναφέρω τη δημοφιλέστερη εκδοχή, αυτή δηλαδή που είχε επικρατήσει με το πέρασμα των αιώνων και, όπου γινόταν, να αναφερθώ διακριτικά και σε κάποια άλλη.

  Σε ό,τι αφορούσε το «παιδικό» στυλ και ύφος δεν είχα κανένα πρόβλημα να το υιοθετήσω. Όσο για το πρόσωπο, μου προέκυψε κατευθείαν το πρώτο ενικό, το πιο άμεσο και ευθύ πρόσωπο που θα μπορούσε να μυήσει καλύτερα τα παιδιά στα συναισθήματα και τις πιο μύχιες σκέψεις των ηρώων. Κι σ’ αυτό το σημείο φυσικά χρησιμοποίησα τη φαντασία μου και έβαλα, πιστεύω, την προσωπική μου σφραγίδα στο όλο εγχείρημα. Θέλησα, τέλος, να εντάξω στο κείμενο και κάποιες πληροφορίες που δεν είναι ευρύτερα γνωστές στο ευρύ κοινό και δεν τις βρίσκει κανείς εύκολα σε άλλες σειρές μυθολογίας.

  Γιατί, πάνω απ’ όλα, ήθελα να μοιραστώ με τα παιδιά τα περισσότερα από αυτά που είχα μάθει, πολλά από τα οποία με είχαν πραγματικά εντυπωσιάσει και δεν τα γνώριζα πρωτύτερα. Και εν τέλει, ο κόπος μου ανταμείφθηκε. Το κείμενο φάνηκε να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Έμενε μόνο να βρεθεί ο κατάλληλος εικονογράφος για να πάρει το βιβλίο το δρόμο για το τυπογραφείο. Και αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Νίκου Γιαννόπουλου, εικονογράφου με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, που διέθετε επιπλέον την απαιτούμενη φαντασία και τις απαραίτητες ιστορικές γνώσεις για να φέρει εις πέρας την κοπιαστική αυτή εργασία. Και πράγματι το συνολικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε!

  Έχω ήδη αποφασίσει ποιες ιστορίες των αρχαίων Ελλήνων από τη μυθολογία τους θα δουν το φως της δημοσιότητας και πάλι μέσω της σειράς αυτής. Αναμφισβήτητα οι πιο πολλές από αυτές, ελάχιστες θα μείνουν απέξω, μόνο κάποιες που είναι πολύ «σκληρές» για τρυφερά παιδικά αυτιά. Τα περισσότερα τεύχη της σειράς είναι ήδη ολοκληρωμένα και περιμένουν με αγωνία την εκπληκτική πέννα του Νίκου. Από μεριάς μου, βέβαια, οι διορθώσεις και οι συμπληρώσεις συνεχίζονται αδιαλείπτως, ακόμη και οι περαιτέρω αναγνώσεις επί του θέματος! Γιατί, είναι η αλήθεια, ότι η ελληνική μυθολογία παραμένει, για παιδιά και για μεγάλους, ένα από τα πιο γοητευτικά αναγνώσματα όλων των εποχών!

  Πώς γράφτηκαν οι Θεοί του Ολύμπου

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση