Πέμπτη, Αύγουστος 22, 2019
More
  Αρχική Σκέψεις σε λέξεις Πώς γράφτηκε το Πέρα από τις σκιές

  Πώς γράφτηκε το Πέρα από τις σκιές

  -

  Πώς γράφτηκε το Πέρα από τις σκιές

  Γράφει η Έλενα Αντωνίου

  Περνώντας αρκετό χρόνο των παιδικών μου χρόνων στο Πολυνέρι Φαρσάλων, τόπο καταγωγής της μητέρας μου και αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο, έβλεπα μεγαλώνοντας ένα ετοιμόρροπο κτίσμα να δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, μόνο, έρημο και εγκαταλελειμμένο. Μου έλεγαν ότι είναι το κονάκι, ένα οίκημα που γνώρισε μεγάλες δόξες και το εγκατέλειψαν στο πέρασμα του χρόνου.

  Άρχισα να μελετάω την ιστορία του καθώς κέντρισε τη φαντασία μου και ήθελα εδώ και χρόνια να γράψω μια ιστορία που να εκτυλίσσεται εκεί. Το καστέλο, όπως ήταν αρχικά, κτίστηκε από βενετσιάνους άρχοντες το 1545 και φέρει οικόσημο αριστοκρατών της Βενετίας. Την εποχή της Τουρκοκρατίας έγινε τσιφλικόσπιτο και στη συνέχεια πέρασε σε χέρια Ελλήνων της Ιταλίας, όπως συμβαίνει και τώρα, που ανήκει στην ιδιοκτησία ενός επιστήμονα με καταγωγή από τον Σταυρό Φαρσάλων, ο οποίος το ανοικοδόμησε, το ανακαίνισε και πλέον το οίκημα στολίζει τον τόπο.

  Σεβόμενη την ιστορία του λοιπόν, ο ήρωάς μου ήθελα να είναι Ιταλός με αριστοκρατική καταγωγή από τη Βενετία. Ο μόνος τίτλος τιμής της Βενετίας, όπως διαπίστωσα κατά την έρευνά μου, ήταν ο δόγης. Οπότε έχρισα τον Ραφαέλο Άντζελο Μπαλντίνι, “δόγη της Βενετίας” με κληρονομιά από τον εκλιπόντα παππού του. Όπως επίσης έμαθα θέλοντας να συνθέσω την πλοκή και την ιστορία μου, οι Ιταλοί είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ντομάτας από τον θεσσαλικό κάμπο και από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ντοματοπελτέ στην Ελλάδα. Ο δόγης μου λοιπόν έγινε επιχειρηματίας που ζει στο καστέλο και δραστηριοποιείται με γεωργικές καλλιέργειες στον θεσσαλικό κάμπο, με έδρα της επιχείρησής του τη γενέτειρά μου Λάρισα.

  Καθώς μου αρέσουν οι δύσκολοι και απαγορευμένοι έρωτες, θέλησα να βάλω ως ηρωίδα μου μία γυναίκα με καταγωγή από αυτό το χωριό, που να τους ενώνει το παρελθόν και να τους χωρίζει το παρόν. Απέναντι από το πατρικό σπίτι της μητέρας μου είναι ένα μικρό σπίτι, επίσης ετοιμόρροπο και εγκαταλελειμμένο και αυτό με ενέπνευσε να είναι το σπίτι όπου ζούσε η γιαγιά της ηρωίδας μου η οποία έχει ένα ύποπτο παρελθόν με τον παππού του Ραφαέλο.

  Η Ελβίρα ήθελα να είναι το εντελώς αντίθετο από τον αυστηρό και μετρημένο δόγη. Να είναι ανεξάρτητη, δυναμική, ελεύθερο πνεύμα, με έντονη προσωπικότητα σε σημείο παρεξηγήσεως, ενώ εκείνος επικριτικός, κοντόφθαλμος, εσωστρεφής, εγωιστής, αλαζόνας. Να έχει αυτήν την έπαρση που βασίζεται στην αριστοκρατική καταγωγή του και την πλούσια ανατροφή του. Στην ουσία είναι και οι δύο μόνοι και δυστυχισμένοι, ο καθένας με σκιές και σημάδια. Και όσο κι αν φαίνονται διαφορετικοί, είναι τόσο ίδιοι και ζητούν ακριβώς το ίδιο πράγμα… αγάπη. Το Πέρα από τις Σκιές είναι μία πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή, για εμένα την ίδια, ιστορία. Έχει πολύ έντονα συναισθήματα, με έντονη πλοκή, με πολλές ανατροπές και ιδιαίτερη ηθοπλαστική βάση. Το είναι νικά το φαίνεσθαι και η λογική χάνεται μπροστά στη δύναμη του συναισθήματος. Μόνος νικητής η αλήθεια και η αγάπη για δύο ανθρώπους που δεν τις έχουν μάθει ποτέ. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι πέρα από τις σκιές του καθενός μας κι ένα όμορφο μάθημα ότι πέρα και πάνω απ’ όλα είναι η αληθινή, ανιδιοτελής αγάπη που νικά και το παρελθόν και το παρόν…

  Πώς γράφτηκε το Πέρα από τις σκιές

  Avatar
  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση