Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Μουσεία Ρέμπραντ Χάρμενσοον φαν Ράιν: Το Σπίτι-Μουσείο του ζωγράφου

  Ρέμπραντ Χάρμενσοον φαν Ράιν: Το Σπίτι-Μουσείο του ζωγράφου

  -

  Ο Ρέμπραντ Χάρμενσοον φαν Ράιν (Rembrandt Harmenszoon van Rijn) γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1606 και πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 1669. Γνωστός ευρύτερα ως Ρέμπραντ, ήταν πολύ σημαντικός Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης του 17ου αιώνα, που σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ζωγράφων όλων των εποχών.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το όνομά του συμβολίζει την περίοδο της «χρυσής εποχής» της Ολλανδίας, στην οποία ανήκει χρονικά το έργο του. Φιλοτέχνησε συνολικά περίπου 400 πίνακες, περισσότερα από 1000 σχέδια ζωγραφικής και περίπου 290 χαρακτικά, αν και μέρος των έργων που αποδίδονται στον Ρέμπραντ –κυρίως έργα ζωγραφικής και σχέδια– αμφισβητείται. Περισσότερο στο πρώιμο και λιγότερο στο ύστερο έργο του, κυριάρχησαν οι προσωπογραφίες, ωστόσο διακρίθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αναπαριστώντας επίσης τοπιογραφίες, καθώς και ιστορικές, βιβλικές, μυθολογικές ή αλληγορικές σκηνές.

  Ρέμπραντ Χάρμενσοον φαν Ράιν: Το Σπίτι-Μουσείο του ζωγράφου

  Το σύνολο του έργου του χαρακτηρίζεται στην πορεία του χρόνου από εκτεταμένες και βαθιές αλλαγές στο ύφος του, ένδειξη μίας διαρκούς αναζήτησης. Ακόμα, σε κάθε μεμονωμένο έργο ή εκδοχή του παρατηρούνται συνεχείς μετασχηματισμοί πριν την κατάληξη σε μία τελική εικαστική μορφή.

  Γεννημένος στο Λέιντεν της Ολλανδίας, φοίτησε στο λατινικό σχολείο και στο πανεπιστήμιο της πόλης, ωστόσο πολύ σύντομα στράφηκε αποκλειστικά στη ζωγραφική, μαθητεύοντας στο πλευρό διακεκριμένων καλλιτεχνών της εποχής, όπως του Γιάκομπ Ίσαακ φαν Σβάνενμπουρχ και αργότερα του Πίτερ Λάστμαν. Ως αυτόνομος ζωγράφος, φιλοτέχνησε τα πρώτα έργα του στο Λέιντεν, στο ίδιο εργαστήριο με τον Γιαν Λίφενς, πριν εγκατασταθεί στο Άμστερνταμ.

  Κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διακριθεί, αναλαμβάνοντας σημαντικές παραγγελίες και αποκτώντας μεγάλη φήμη τόσο στην Ολλανδία όσο και διεθνώς. Κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, σημαντικά οικονομικά προβλήματα οδήγησαν στην πτώχευσή του, παρά το γεγονός πως η φήμη του παρέμεινε σχεδόν ακλόνητη ενόσω ζούσε, αλλά και μετά τον θάνατό του.

  Το σπίτι όπου έζησε ο ζωγράφος στο Άμστερνταμ από το 1639 ως και το 1659, έχει μετατραπεί σε μουσείο. Βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης του Άμστερνταμ και ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μάθει για την καθημερινή ζωή του ζωγράφου, να δει το εργαστήριό του. Είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Έχει υποστεί κάποιες αλλαγές το κτήριο από την εποχή που ζούσε ο ζωγράφος, αλλά ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει διάφορα αυθεντικά αντικείμενα της εποχής εκείνης, καθώς και την επίπλωση του σπιτιού.

  Πηγές: MuseiCasaDiRembrandt

  Wikipedia

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here