Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Ζωή Σαββάκου

  Συνέντευξη – Ζωή Σαββάκου

  -

  Συνέντευξη – Ζωή Σαββάκου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε την παιδαγωγό και συγγραφέα Ζωή Σαββάκου, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Η Άρτεμη και το παντελόνι» από τις Εκδόσεις The book project.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

  Κυκλοφόρησε πρόσφατα το δεύτερο βιβλίο σας, «Η Άρτεμη και το παντελόνι» από τις Εκδόσεις The Book Project. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήταν όνειρo που έγινε πραγματικότητα ή ήρθε τυχαία;

  Z.Σ.: Καλησπέρα σας, σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ!

  Ξεκίνησα να γράφω από πολύ μικρή, αρχικά ιστορίες για τη μικρή μου αδελφή εντελώς ερασιτεχνικά ή κρατώντας ημερολόγιο. Πριν δυο χρόνια θέλησα να ασχοληθώ πιο ολοκληρωμένα με τη συγγραφή παρακολουθώντας μαθήματα δημιουργικής γραφής και πέρυσι κυκλοφόρησε το πρώτο μου παιδικό βιβλίο κι έπειτα ήρθε η Άρτεμη. Είναι μεγάλο όνειρο η συγγραφή σε κάθε της μορφή κι αν μπορούσα να ζήσω μόνο από αυτό (αν και αγαπώ τους μαθητές μου), θα το έκανα!

  Το βιβλίο σας ανήκει στη σειρά Ιστορίες από τον Όλυμπο. Οι συγγραφείς εμπνέονται από τους Θεούς του Ολύμπου και δημιουργούν σύγχρονες ιστορίες που ασχολούνται με θέματα που απασχολούν τα παιδιά. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για την ιστορία που περιγράφετε στο βιβλίο σας;

  Z.Σ.: Όταν έγραψα τη συγκεκριμένη ιστορία, δεν είχα στο μυαλό μου την Άρτεμη, δεν το είχα συνδυάσει με κάποιον Ολύμπιο θεό. Ήθελα γενικά να μιλήσω για τη διαφορετικότητα μιας κοπέλας, ενός σύγχρονου κοριτσιού. Αφού διάβασα τις υπόλοιπες ιστορίες από τον Όλυμπο όμως και μίλησα και με την εκδότριά μου, την κυρία Αθανασιάδου, σκεφτήκαμε ότι ταιριάζει πολύ η ιστορία μου με τη θεά Άρτεμη.

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που σπάει τα στερεότυπα. Λάτρεψα και την Άρτεμη και τη γιαγιά της. Ως γονείς, πόσο ακούμε τα θέλω των παιδιών μας;

  Συνέντευξη - Ζωή ΣαββάκουZ.Σ.: Η αλήθεια είναι ότι χαίρομαι για αυτή την ερώτησή σας ιδιαίτερα, γιατί πολλοί αναγνώστες στέκονται μόνο στο κομμάτι της διαφορετικότητας που θίγεται στο βιβλίο, ωστόσο το κομμάτι της επικοινωνίας γονέα-παιδιού είναι κάτι στο οποίο επίσης ήθελα να σταθώ με την ιστορία μου. Μιας και δεν έχω γίνει ακόμα γονέας, από την πλευρά της εκπαιδευτικού κρίνοντας, θα έλεγα ότι οι σύγχρονοι γονείς έχουν βέβαια αρκετά την πίεση της καθημερινότητάς τους, μα προσπαθούν περισσότερο να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την προσέγγιση και την κατανόηση των παιδιών τους, σε σύγκριση με παλαιότερες γενιές.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Η  Άρτεμη και το παντελόνι

  Τι στοιχεία κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να διαθέτει ένα καλό παιδικό βιβλίο;

  Z.Σ.: Εντελώς υποκειμενικά, δεν θεωρώ ιδανικά τα βιβλία που περνούν πολύ ξεκάθαρα ένα διδακτικό μήνυμα, προτιμώ να γίνεται εντελώς έμμεσα αυτό. Επίσης η εικονογράφηση παίζει φυσικά πολύ βασικό ρόλο και ο απλός και κατανοητός λόγος.

  Έχετε παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος παρακολουθώντας τα;

  Z.Σ.: Αλλάζει εντελώς ο τρόπος συγγραφής κάποιου θεωρώ, αν κρίνω από εμένα. Όσο καλός κι αν θεωρείται κάποιος στη συγγραφή κι όσο ταλέντο κι αν έχει, το να κατευθύνεις και να οργανώσεις τις ιδέες σου, θέλει εξάσκηση και σύστημα. Επιπλέον έρχεσαι σε επαφή με πολλά διαφορετικά είδη λογοτεχνίας κι εμένα με βοήθησε πολύ και η αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους σπουδαστές των μαθημάτων, γιατί η ανατροφοδότηση είναι πολύ χρήσιμη.

  Υπάρχουν προγραμματισμένες παρουσιάσεις του βιβλίου σας για να γνωρίσουν οι μικροί αναγνώστες την ηρωίδα σας;

  Z.Σ.: Έγινε πολύ πρόσφατα μέσα στον Απρίλιο η παρουσίαση της Άρτεμης, οπότε ακόμη δεν έχουμε προγραμματίσει την επόμενη, αλλά θα κανονιστεί φυσικά!

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά περιμένοντας υπομονετικά να πάρουν σάρκα και οστά;

  Z.Σ.: Γράφω πάντα είναι η αλήθεια, έχω αρκετές ιδέες, αλλά δεν έχω ολοκληρώσει κάτι, μιας και είναι πολύ πρόσφατη η κυκλοφορία του τελευταίου μου βιβλίου.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας; 

  Z.Σ.: Εύχομαι να έχουν πάντα τη δύναμη να υποστηρίζουν τα θέλω τους όσο διαφορετικά κι αν είναι κι όσο ιδιαίτερα, γιατί μόνο έτσι θα παραμείνουν μοναδικοί, υπέροχοι κι ευτυχισμένοι τελικά!

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Z.Σ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα μας!

  Συνέντευξη – Ζωή Σαββάκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ