Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 4-6Σαυράιβορ – Γιώργος Δ. Λεμπέσης

  Σαυράιβορ – Γιώργος Δ. Λεμπέσης

  -

  Σαυράιβορ – Γιώργος Δ. Λεμπέσης

  Ανακάλυψα πριν λίγο καιρό μια σειρά τεσσάρων διασκεδαστικων ιστοριών από τον κόσμο του Σαυράιβορ, που μιλάει για τη διαφορετικότητα, για τον εκφοβισμό,  για την υγιεινή και την καθαριότητα, για το πόσο επικίνδυνο είναι να εμπιστευόμαστε ξένους. Με την υπογραφή του Γιώργου Δ. Λεμπέση και των Εκδόσεων Ψυχογιός, σε εικονογράφηση του Στέφανου Βλασακάκη.

  Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

  Η ομάδα των Μαχητών έχει κάποια προβλήματα… Ο Σαύρας ο Σφαλιάρας δεν έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και ο Βρομύλος συνεχώς τον κοροϊδεύει. Η Χαλαρίτα δεν αγχώνεται με τίποτα όπως λέει και τ’ όνομά της, αλλά επειδή είναι τόσο καλοσυνάτη κι ευκολόπιστη, συχνά μπλέκεται σε επικίνδυνες καταστάσεις. Η διαφορετική Μάρα δεν έχει ουρίτσα, μα θα επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις της για να νικήσει. Και ο Βρομύλος, μακριά απ’ το νερό… κι αγαπημένοι!  

  «Γι’ αυτό είσαι τυχερός, Σφαλιάρα. Εδώ σου δίνεται η ευκαιρία να μάθεις να αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις και, αν δεν το βάλεις κάτω, τότε ποτέ ξανά στη ζωή σου δε θα φοβηθείς και κανένα εμπόδιο δε θα σε σταματήσει»

  Αυτά κι άλλα πολλά συμβαίνουν πίσω από τις σαυροκορφές του Σαυροβούνιου, στο νησί Σαυρισός, εκεί όπου κάθε χρόνο φιλοξενείται το περίφημο τηλεπαιχνίδι Σαυράιβορ. Η σαυρόνια δημοσιογράφος Σαυραμία Μπόμπα και ο παρουσιαστής Σαυραφίρμας μας μεταδίδουν τον παλμό των Μαχητών και των Ηρώων. Του Σαύρα Σφολιάτα, του Σαύρα Κοπάνα, της Σαύρας Αχταρμά και της Σαύρας Τσιν Τσαν Ζοχάδας.

  «Δε σου έχουν δέσει ούτε το μυαλό, ούτε τη φωνή. Άρα έχεις πολλές πιθανότητες να ελευθερωθείς. Σκέψου, κι εγώ θα σε βοηθήσω»

  Μη βιαστείτε να συσχετίσετε την παιδική αυτή σειρά με το αντίστοιχο reality. Ποιος είπε όμως ότι κάτι τόσο μαζικό και αμφιλεγόμενο δε θα μπορούσε να γίνει το όχημα για μια καλή ιστορία, γεμάτη μηνύματα; Μια ιστορία για τις αξίες, όχι την ίντριγκα. Το Σαυράιβορ είναι ένας Δούρειος Ίππος για να μείνει κάτι καλό στα παιδιά.

  «Θα το ξεπεράσεις. Ο φόβος σου για το σαπούνι δεν μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σου. Κανένας φόβος δεν μπορεί να σ’ το κάνει αυτό, αρκεί να τον αντιμετωπίσεις. Άλλωστε τι Μαχητής είσαι αν δε νικάς τους φόβους σου;»

  Κάθε γονιός δεν οφείλει να μιλάει στο παιδί του για την ευγενή άμιλλα και τον ανταγωνισμό; Να του επιστήσει την προσοχή να μην εμπιστεύεται το ψέμα και να παλεύει για τους στόχους του; Αγάπη, ενσυναίσθηση, σεβασμός, αυτοεκτίμηση είναι τα σημαντικότερα πλαίσια στα οποία κινείται η σειρά αυτή που έχει κερδίσει καιρό τώρα μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Κυκλοφορεί και ομώνυμο προσχολικό ομαδικό επιτραπέζιο παιχνίδι.

  Όμορφες εικόνες με ζωηρά χρώματα και απλή χρήση της γλώσσας αρκούν και με το παραπάνω για να συμπαθήσετε τις σαύρες. Το αποτέλεσμα; Ένα αυθεντικό έργο ως προς τον τρόπο γραφής, μια δυνατή και ευφάνταστη ιστορία και κάποιοι καλά δομημένοι ήρωες. Η ανάγνωση γεννά διασκέδαση και διάθεση για κουβέντα. Όχι διδακτισμό, μόνο ένα  μαγικό φίλτρο αναζήτησης.

  Ο βραβευμένος συγγραφέας «Φανταστικός Lebee», ένας αλλοτινός Πήτερ Παν, δε χωνεύει καμιά αποστειρωμένη ωρίμανση, αγαπά τα χρώματα, τους χωματένιους δρόμους και τις γιγάντιες χελώνες. Τα ταχυδρομικά αερόστατα και τη Χώρα των Περασμένων Περαστικών. Μα πιο πολύ απ’ όλα αγαπά τα παιδιά και φροντίζει με αγάπη οτιδήποτε τους δωρίζει.

  Περίληψη: Ο Σαύρας Σφαλιάρας είναι πολύ στενοχωρημένος∙ κανείς δεν πιστεύει στις ικανότητές του και όλοι θεωρούν ότι δεν προσφέρει τίποτα στην ομάδα του, ιδιαίτερα ο Βρομύλος, ένας συμπαίκτης του, του οποίου η συμπεριφορά φέρνει τον Σφαλιάρα σε πολύ δύσκολη θέση. Μην αντέχοντας τα πειράγματα και τις επιθέσεις του, ο Σφαλιάρας αποφασίζει να εγκαταλείψει το παιχνίδι και να επιστρέψει στο σπίτι του. Και τότε αναλαμβάνει δράση η Σοφή Μύγα… Μια διασκεδαστική ιστορία από τον κόσμο του Σαυράιβορ, που μιλάει για τον εκφοβισμό.

  Στοιχεία βιβλίου

  ΣαυράιβορΤίτλος: Ο Σφαλιάρας στην επίθεση (Σαυράιβορ 1)

  Συγγραφέας: Γιώργος Δ. Λεμπέσης

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  ISBN: 9786180125498

  Σελίδες: 48

  Ημερομηνία έκδοσης: 8/2/2018

  Περίληψη: Η Χαλαρίτα είναι χαριτωμένη και καλοσυνάτη, αλλά είναι και αφελής. Έτσι, όταν η δοκιμασία που καλείται να αντιμετωπίσει δεν έχει να κάνει με στίβο μάχης, η Χαλαρίτα μπλέκει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Βγαίνοντας από τα όρια του Σαυράιβορ, απομακρύνεται από τους Μαχητές και εμπιστεύεται τις οδηγίες ενός ανθισμένου κοτόπουλου, που την ξεγελά και την απαγάγει. Άραγε θα καταφέρει να ξεφύγει από τον απαγωγέα της και να επιστρέψει στην ομάδα της; Μια διασκεδαστική ιστορία από τον κόσμο του Σαυράιβορ, που μιλάει για το πόσο επικίνδυνο είναι να εμπιστευόμαστε ξένους.

  Στοιχεία βιβλίου

  ΣαυράιβορΤίτλος: Η Χαλαρίτα έχει μπλεξίματα (Σαυράιβορ 2)

  Συγγραφέας: Γιώργος Δ. Λεμπέσης

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  ISBN: 9786180125511

  Σελίδες: 48

  Ημερομηνία έκδοσης: 8/2/2018

  Περίληψη: Η Μάρα έχει μια μικρή ιδιαιτερότητα. Δεν έχει ουρά και αυτό τη δυσκολεύει αρκετά στα αγωνίσματα ισορροπίας. Παρόλο που είναι πολύ πεισματάρα και προπονείται κάθε μέρα, δεν τα καταφέρνει. Η αγωνία της είναι μεγάλη, μια και το αγώνισμα της επόμενης μέρας προϋποθέτει ταχύτητα και ισορροπία. Μέχρι που εμφανίζεται μπροστά της ο Τσου, ένα πουλί που το ένα του φτερό είναι πιο μικρό. Αυτός θα την προπονήσει και θα της μάθει πως το μειονέκτημά της μπορεί να την κάνει μοναδική. Μια διασκεδαστική ιστορία από τον κόσμο του Σαυράιβορ, που μιλάει για τη διαφορετικότητα.

  Στοιχεία βιβλίου

  ΣαυράιβορΤίτλος: Η Μάρα δεν το βάζει κάτω (Σαυράιβορ 3)

  Συγγραφέας: Γιώργος Δ. Λεμπέσης

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  ISBN: 9786180125771

  Σελίδες: 48

  Ημερομηνία έκδοσης: 8/2/2018

  Περίληψη: Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και αυτό το γνωρίζουν όλοι εκτός από τον Σαύρα Βρομύλο. Ο ίδιος έχει να κάνει μπάνιο από τότε που ήταν τριών χρόνων. Όσοι βρίσκονται δίπλα του υποφέρουν, ενώ οι περισσότεροι τον αποφεύγουν.
  Παρ’ όλα αυτά οι συμπαίκτες του τον ανέχονται μέχρι που, σε ένα αγώνισμα, ο Βρομύλος χάνει εσκεμμένα επειδή το έπαθλο είναι καλλωπισμός και μπάνιο σε σαυρασπά. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα του Βρομύλου, τα οποία θα φτάσουν στα αυτιά της θείας του, της μυστικογράφου Βρομούσας Ντουντούκας, με αναπάντεχα αποτελέσματα… Μια διασκεδαστική ιστορία από τον κόσμο του Σαυράιβορ, που μιλάει για την υγιεινή και την καθαριότητα.

  Στοιχεία βιβλίου

  ΣαυράιβορΤίτλος: Ο Βρομύλος θέλει να χάσει (Σαυράιβορ 4)

  Συγγραφέας: Γιώργος Δ. Λεμπέσης

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  ISBN: 9786180125795

  Σελίδες: 48

  Ημερομηνία έκδοσης: 8/2/2018

  Προηγούμενο άρθρο
  Επόμενο άρθρο

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ