Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Αντιγόνη Τσίτσιλα

  Συνέντευξη – Αντιγόνη Τσίτσιλα

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την παιδαγωγό και συγγραφέα Αντιγόνη Τσίτσιλα, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Νίνα, μια γάτα χωρίς νύχια» από τις Εκδόσεις Πνοή. Ελάτε να τη γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Νίνα, μια γάτα χωρίς νύχια» από τις Εκδόσεις Πνοή. Πρόκειται για το τρίτο σας παιδικό βιβλίο. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα;

  Νίνα μια γάτα χωρίς νύχια - Αντιγόνη Τσίτσιλα
  Συνέντευξη – Αντιγόνη Τσίτσιλα

  Aντ.Τσ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δίνετε να με γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες σας. Η συγγραφή δεν μπορώ να πω ότι ήταν ένα όνειρο ζωής, ούτε όμως ότι ήρθε τελείως τυχαία στη ζωή μου.  Διάβαζα λογοτεχνικά βιβλία από μικρή, έγραφα τις  εκθέσεις μου στο σχολείο, πολύ καλές μεν, όπως μου έλεγαν, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε στιχάκια και ποιηματάκια, ούτε κάτι άλλο που θα έδειχνε ότι είχα κάποιο πάθος με τη συγγραφή.

  Στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν. Ούσα φοιτήτρια διαπίστωσα πόσο πολύ με γέμιζε η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή ερευνητικών εργασιών. Νομίζω ότι με ιντρίγκαρε η ιδέα να ψάχνω να βρω μια πρωτότυπη ιδέα για έρευνα. Στη συνέχεια να γράφω και να δημιουργώ κάτι το οποίο θα αξιολογούνταν και ενδεχομένως θα δημοσιευόταν κάπου. Ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου.

  Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα. Αναζητώ την έμπνευση, την ιδέα που θα μου κλείσει το μάτι και θα μου πει προχώρα και αφέσου. Αυτό για μένα πλέον δεν είναι μόνο δημιουργία ή μια αναμέτρηση με τον εαυτό μου, αλλά είναι κάτι που με χαλαρώνει και γαληνεύει την ψυχή μου.

  Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί στο μυαλό σας η ιστορία της Νίνας;

  Aντ.Τσ.: Η πρώτη πηγή έμπνευσης ήταν τα παιδιά μου και το θέμα της ονυχοφαγίας που αντιμετωπίζαμε εκείνο το διάστημα. Στη συνέχεια και έτσι όπως εξελίχθηκε η ιστορία της Νίνας στο μυαλό μου, μπορώ να πω ότι επηρεάστηκα από τα βιώματά μου ως μαμά και ως νηπιαγωγός. Ως μαμά, κάποιες φορές έχω πέσει στην παγίδα να προσπαθώ να αντιμετωπίσω μια συμπεριφορά με λάθος τρόπο. Ως εκπαιδευτικός, έχω βιώσει τα άγχη και τις προσδοκίες των γονέων, την αποδοχή ή όχι των φίλων. Αυτά και πολλά ακόμα ήταν η πηγή έμπνευσής μου για τους  χαρακτήρες του βιβλίου, που θέλω να πιστεύω ότι τους προσέγγισα με πολλή αγάπη, ενσυναίσθηση αλλά και ειλικρίνεια.

  Πολλά τα θέματα που θίγετε στο βιβλίο σας. Το πιο σημαντικό είναι αυτό της μη αποδοχής της διαφορετικότητας, αλλά και της σύγκρισης που κάνουν οι γονείς με άλλα παιδιά, δημιουργώντας ψυχικά τραύματα στο δικό τους παιδί. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα;

  Aντ.Τσ.: Το βιβλίο όντως θίγει πολλά θέματα και κινείται σε αρκετά επίπεδα. Πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η Νίνα, η Τιτίνα, αλλά και όλοι οι χαρακτήρες έχουν να πουν πολλά. Μένει μόνο να έχεις ανοιχτή την καρδιά σου για να τους ακούσεις.

  Σε ό,τι αφορά την αποδοχή της διαφορετικότητας και των συγκρίσεων που αναφέρατε, νομίζω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα με πολλές παραμέτρους. Το άγχος, οι ανασφάλειες, οι υψηλές προσδοκίες, τα προσωπικά μας βιώματα, οι ενοχές είναι κάποιες από αυτές. Σχεδόν πάντα οι συγκρίσεις γίνονται αθέλητα και χωρίς να έχουμε σκεφτεί τις συνέπειες, παρασυρμένοι κυρίως από αυτά που προανέφερα. Δεν δείχνουν έλλειψη αγάπης, αλλά κυρίως αδυναμία αντιμετώπισης των δικών μας προσωπικών βιωμάτων. 

  Αρκετές φορές εμείς οι γονείς έχουμε έρθει στη θέση της μαμάς Τιτίνας. Το πιο σημαντικό είναι να βρισκόμαστε κοντά στο παιδί μας. Ακόμη και όταν κάνουμε κάτι λάθος, αν είμαστε δίπλα του, θα βρει τρόπο να μας το πει. Με λόγια, με πράξεις, ακόμα και με τη σιωπή του. Μόνο αν είμαστε δίπλα του μπορούμε να επανορθώσουμε. Όποιος δεν προσπαθεί, δεν κάνει λάθος. Και η ζωή με τα παιδιά μας είναι ένας διαρκής αγώνας, μια διαρκής προσπάθεια.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο:  Νίνα, μια γάτα χωρίς νύχια

  Εικονογράφος του βιβλίου σας, η Αγγελική Δρακάκη. Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας. Κατάφερε με τις εικόνες της να αποδώσει τους ήρωές σας όπως τους είχατε φανταστεί;

  Aντ.Τσ.: Η συνεργασία μου με την Αγγελική ήταν εξαιρετική σε όλα τα στάδια δημιουργίας του βιβλίου. Η ιστορία της Νίνας είναι γεμάτη συναισθήματα (λύπη, θυμός, αγωνία, χαρά, ανακούφιση) και η Αγγελική κατάφερε να τα αποδώσει όλα με συγκινητικό τρόπο. Σε κάθε σελίδα, οι ήρωες νιώθω ότι μου μιλούν και χαίρομαι, γιατί αυτή δεν είναι μόνο δική μου αίσθηση. Η εικονογράφηση έχει κερδίσει μικρούς και μεγάλους και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Εκτός από πολύ καλή στη δουλειά της, είναι ένας γλυκός και δοτικός άνθρωπος. Ανυπομονώ να τη συναντήσω από κοντά στα πανέμορφα Χανιά.

  Έχετε παρακολουθήσει σεμινάριο δημιουργικής γραφής στην αστυνομική αφήγηση. Μπορεί στο μέλλον να ασχοληθείτε με τη συγγραφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος;

  Aντ.Τσ.: Θα σας εκπλήξω λέγοντάς σας ότι η συγγραφή του πρώτου μου μυθιστορήματος έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης. Οπότε ελπίζω στο μέλλον να κυκλοφορήσει και να αγαπηθεί πολύ. Το σεμινάριο με την ταλαντούχα συγγραφέα και χαρισματική δασκάλα κα Ευτυχία Γιαννάκη ήταν η ώθηση που έψαχνα για να στρωθώ στη δουλειά, μιας και η ιδέα του βιβλίου αυτού, όπως και τα πρώτα κεφάλαια, γράφτηκαν πολλά χρόνια πριν. 

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά περιμένοντας υπομονετικά να πάρουν σάρκα και οστά;

  Aντ.Τσ.: Όλο και κάτι υπάρχει. Αλλά νομίζω ότι μπορεί να περιμένει υπομονετικά λίγο ακόμη. 

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Aντ.Τσ.: Εύχομαι στους αναγνώστες σας να διαβάζουν βιβλία που αγγίζουν την ψυχή και την καρδιά τους. Βιβλία που τους πλημμυρίζουν με συναισθήματα, σκέψεις και εικόνες. Τότε ο συγγραφέας αισθάνεται ότι έχει ολοκληρώσει το ταξίδι του και ανοίγει πανιά για το επόμενο βιβλίο. Σας ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Οι ερωτήσεις σας με έκαναν να αναπολήσω το παρελθόν, να μιλήσω για το παρόν και να ονειρευτώ για το μέλλον και αυτό είναι σπουδαίο που το καταφέρατε.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ