Κυριακή, 15 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

  Συνέντευξη – Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

  -

  Συνέντευξη – Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου 

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την παιδαγωγό και συγγραφέα Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Ο Άγιος Βασίλης ήρθε αλλιώς» από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Μια διαφορετική γιορτινή ιστορία μας παρουσιάζετε στο τελευταίο σας βιβλίο, δημιουργώντας έναν ήρωα που προωθεί την ενσυναίσθηση και εκδηλώνει την αγάπη του για τη φύση και τα πλάσματα που την περιβάλλουν. Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί αυτή η ιστορία;

  Ε.Τ.Χ. Η αγάπη και η έγνοια για τη φύση και το περιβάλλον συνδέονται αναπόσπαστα με τη ζωή και την καθημερινότητά μου από την παιδική μου ηλικία. Σε όλα μου τα βιβλία υπάρχουν σχετικές αναφορές. Η ιστορία αυτή, ωστόσο, γεννήθηκε στην εκπνοή του φετινού καλοκαιριού, μετά από τις εφιαλτικές πυρκαγιές του Αυγούστου στη χώρα μας. Γιατί η γραφή είναι ο δικός μου τρόπος να εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, να παρηγορηθώ, να ελπίσω και τελικά να αντιδράσω θετικά και εποικοδομητικά, ώστε να βαδίσουμε προς το μέλλον αλλιώς.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο Ο Άγιος Βασίλης ήρθε αλλιώς!

  Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σας αναδεικνύεται η σκληρή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Έλλειψη χρόνου, οικονομικά προβλήματα, καταστροφή του περιβάλλοντος, απουσία ενσυναίσθησης κ.ά. Ο ήρωάς σας δείχνει τον δρόμο για να περάσουμε από το εγώ στο εμείς. Να δράσουμε ουσιαστικά και να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο που μας περιβάλλει. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό στην πραγματικότητα;

  Ε.Τ.Χ. Η γιαγιά μου η Κρητικιά, όταν της έλεγα για κάτι «δεν μπορώ», μου απαντούσε «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω». Όλα στη ζωή μας είναι θέμα πίστης, επιλογής και απόφασης. Και εξαρτώνται από τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύουμε και δίνουν νόημα στον βηματισμό μας κάθε στιγμή. Η ποιότητα του εσωτερικού μας κόσμου είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.

  Τι σας θυμώνει περισσότερο σήμερα και τι είναι αυτό που σας δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο;

  Ο Άγιος Βασίλης ήρθε αλλιώςΕ.Τ.Χ. Αυτό που με θυμώνει περισσότερο σήμερα είναι η ελαφρότητα, αυτή η γρήγορη και επιφανειακή αντιμετώπιση των πάντων, η έλλειψη μέτρου και σεβασμού απέναντι στον εαυτό μας και στον συνάνθρωπό μας. Ότι η ανθρωπιά έχει καταστεί είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Αυτό που μου δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι η καθαρότητα και η ένταση των αισθημάτων που εγκιβωτίζονται στην τέχνη, η ομορφιά της φύσης όπου τη συναντώ, η αλληλεγγύη όταν προκύπτει από ανεπεξέργαστες και αυθόρμητες ψυχικές μας δονήσεις, σε στιγμές που εν καιρώ πιθανόν να χαρακτηριστούν και ως ιστορικές.

  Αν είχατε τη δυνατότητα να γράψετε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη, θα του ζητούσατε ό,τι και ο ήρωάς σας ο Λάμπης;

  Ε.Τ.Χ. Μα… αντέγραψα ήδη τον Λάμπη, δεν το καταλάβατε;

  Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας δια ζώσης ή διαδικτυακές προκειμένου να γνωρίσουν τον Λάμπη οι μικροί σας αναγνώστες;

  Ε.Τ.Χ. Στις δύσκολες και παράξενες συνθήκες που βιώνουμε, η προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τους αναγνώστες και τους φίλους μας απαιτεί ευελιξία, φαντασία, εφευρετικότητα, επιμονή και υπομονή. Θα γίνει μία κεντρική δια ζώσης παρουσίαση του βιβλίου σε χώρο-έκπληξη που θα ανακοινωθεί σύντομα. Μείνετε συντονισμένοι!

  Παράλληλα γίνονται ήδη κάποιες συνεργασίες με σχολεία και άλλα ενδιαφερόμενα πλαίσια, διαδικτυακά. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, θα το κάνουμε, υγεία να έχουμε. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να φτάσει το βιβλίο σε πολλά παιδικά χέρια και ν’ αγαπηθεί. Γιατί αυτό που προσπαθεί να διαδώσει σε μια εποχή που μεσουρανεί ο καταναλωτισμός και ο εγωκεντρισμός, είναι κόντρα ρόλος, όπως θα λέγαμε και στο θέατρο.

  Αυτή την περίοδο σας βασανίζουν νέοι ήρωες; 

  Ε.Τ.Χ. Διαρκώς συμπορεύομαι με ήρωες που με προκαλούν να μπω στη ζωή τους. Δεν θα έλεγα ότι με βασανίζουν. Είναι η συντροφιά και το αποκούμπι μου. Θ’ ανησυχούσα αν πορευόμουν χωρίς τη θεραπευτική τους παρουσία.

  Μια ευχή που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς;

  Ε.Τ.Χ. Να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε όπως παλιά. Χωρίς περιορισμούς. Ξέγνοιαστα. Ανατρεπτικά. Σαν παθιασμένοι εξερευνητές.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.  Καλές γιορτές με υγεία.

  Ε.Τ.Χ. Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Επίσης!

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ