Πέμπτη, 10 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Φιλιώ Λαζανά

  Συνέντευξη – Φιλιώ Λαζανά

  -

  Συνέντευξη – Φιλιώ Λαζανά

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Φιλιώ Λαζανά, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της «Ένα αγόρι που το έλεγαν…» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σας για παιδιά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

  Φ.Λ.: Αυτή η ερώτηση με γυρνάει πολλά χρόνια πίσω, στον περασμένο αιώνα, για την ακρίβεια! Με θυμάμαι 6-7 ετών, με κοτσιδάκια στα μαλλιά, να κρατώ ένα μολύβι κι ένα σχολικό τετράδιο και να προσπαθώ να γράψω ένα ποίημα για τα βαφτίσια της μικρής μου ξαδέλφης. Ήμουν ενθουσιασμένη, γιατί μόλις είχα μάθει ότι θα κρατούσα τη λαμπάδα και αυτός ο ενθουσιασμός βρήκε τρόπο να εκφραστεί με παιδικές ρίμες και άπειρα γράψε-σβήσε στο χαρτί!

  Βέβαια το ποίημα, το οποίο έφερε και τον ομώνυμο τίτλο, έχει χαθεί προ πολλού. Όμως οι φωτογραφίες παραμένουν και με κάνουν να σκέφτομαι ότι μάλλον είχα τον σπόρο της συγγραφής από πάντα μέσα μου. Απλά αποφάσισα να τον καλλιεργήσω όταν ένιωσα έτοιμη, πολλές δεκαετίες αργότερα!

  Ο ήρωας του βιβλίου σας είναι ένα αγόρι που δεν έχει όνομα ούτε και δική του οικογένεια. Εστιάζει όμως σε όλα τα καλά που του προσφέρονται στη ζωή, παλεύοντας ταυτόχρονα να αποκτήσει και αυτά που του λείπουν. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να δημιουργηθεί αυτή η όμορφη ιστορία; Στοιχεία του χαρακτήρα σας συναντάμε στους ήρωες του βιβλίου σας;

  Ένα αγόρι που το έλεγανΦ.Λ.: Ο 21, ο ήρωας του βιβλίου, που έχει ένα νούμερο αντί για όνομα, είναι ένα χαρούμενο αγόρι, γιατί έχει αποφασίσει να εκτιμά τα καλά πράγματα που έχει στη ζωή του αντί να παραπονιέται για όσα του λείπουν. Δεν σας κρύβω ότι τον ζηλεύω και τον θαυμάζω, γιατί για να μπορείς να το πετύχεις αυτό χρειάζεται να έχεις ψυχική δύναμη και αισιοδοξία. Και αυτό το αγόρι τελικά έχει μεγάλο απόθεμα.

  Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το ποιος με ενέπνευσε για τη συγκεκριμένη ιστορία, για να μην αποκαλύψω το τέλος της (ω ναι, έχουμε και ανατροπές!), αλλά θα πω ότι όσοι μπορούν να αγαπούν αγνά και ειλικρινά σίγουρα θα βρουν στοιχεία του εαυτού τους στην αφήγηση.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Ένα αγόρι που το έλεγαν…

  Πάντως, αν αυτή η ιστορία γινόταν θεατρικό, εγώ θα διεκδικούσα τον ρόλο της κυρίας Βικτωρίας που συνέχεια της γλιστράνε τα γυαλιά από τη μύτη!

  Εκτός όμως από τη συγγραφή, ασχολείστε και με τα μυστήρια, διοργανώνοντας παραστάσεις μυστηρίου και παιχνίδια για ενήλικες και παιδιά. Aναφέρομαι στην ομάδα CSI 4 kids. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τα παιχνίδια μυστηρίου;

  Φ.Λ.: Το 2013 ξεκίνησα με τη βοήθεια του συζύγου-ήρωα τα θεατρικά δείπνα μυστηρίου «Βρες τον Δολοφόνο». Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση στην οποία το κοινό προσπαθεί να εξιχνιάσει ένα μυστήριο. Είχε τόση μεγάλη επιτυχία, που σκέφτηκα ότι αν αρέσει μία φορά στους μεγάλους το «παιχνίδι», γιατί να μην κάνουμε κάτι για τους μικρούς μας φίλους! Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα του CSI 4 Kids, έναν χρόνο αργότερα. Η παιδική μας παραγωγή απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών που τους αρέσουν το μυστήριο και η περιπέτεια. Μέσα από τις διάφορες δράσεις που έχουμε σχεδιάσει, όπως πάρτι μυστηρίου, κυνήγια θησαυρού, μυστήρια δι’ αλληλογραφίας, τα παιδιά γίνονται ντετέκτιβ και εξιχνιάζουν μυστήρια!

  Τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, η πανδημία έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας. Πώς επηρέασε τη δική σας καθημερινότητα; Αφιερώσατε περισσότερο χρόνο στο διάβασμα και τη συγγραφή; Εμπνευστήκατε νέες ιστορίες μυστηρίου;

  Φ.Λ.: Ο χώρος του θεάματος στον οποίο ανήκω άλλαξε μέσα σε μία νύχτα. Ξαφνικά πάψαμε να έχουμε παραστάσεις, κι ακόμη μέχρι τώρα που μιλάμε το μέλλον μας είναι μετέωρο. Βέβαια η αγάπη για τέχνη και δημιουργία είναι κάτι έμφυτο και κανείς δεν μπορεί να το κάνει να σιγήσει. Έτσι, όλο το διάστημα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε θέατρο διά ζώσης, δημιουργήσαμε άλλα όμορφα πράγματα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια του διαδικτύου και της αγαπημένης μας θεατρικής ομάδας!

  Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας για να γνωρίσουν οι αναγνώστες σας το φοβερό αγόρι που μας περιγράφετε;

  Φ.Λ.: Θέλω πολύ να συστήσω τον 21 στα παιδιά, γιατί αυτό το αγόρι χαίρεται τόσο όταν κάνει νέους φίλους! Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα οργανώσουμε παρουσιάσεις με το Μεταίχμιο, οπότε προτείνω σε όσους ενδιαφέρονται, να παρακολουθούν τα social του εκδοτικού οίκου ώστε να ενημερωθούν άμεσα για αυτές.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά περιμένοντας να πάρουν σάρκα και οστά;

  Φ.Λ.: Υπάρχουν και με βασανίζουν, άλλοτε γλυκά, άλλοτε συγκινητικά, άλλοτε στον ύπνο μου. Πετάγομαι, λοιπόν, από το κρεβάτι, τρέχοντας στον υπολογιστή με δημιουργική αγωνία για να γράψω για τα όσα ονειρεύτηκα!

  Αυτή την περίοδο, γράφω μια ιστορία που εμπνεύστηκα από μια λέξη που είχε πει λανθασμένα η κόρη μου όταν ήταν μικρή. Κι αυτή η λέξη είχε τόση μαγεία μέσα της, που με γέμισε εικόνες και ταξίδια. Την κρατούσα αρκετά χρόνια σαν φυλακτό και θεωρώ ότι έχει πλέον έρθει η στιγμή να τη ζωντανέψω κι ελπίζω σύντομα να τη μοιραστώ μαζί σας.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Φ.Λ.: Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσένα, Αγγελίνα, για την όμορφη κουβέντα και βέβαια όσους διάβασαν τη συνέντευξη και να τους πω ότι θα χαρώ πολύ αν θελήσουν να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε αυτό το τρυφερό αγόρι. Γιατί, όπως λέει ο ήρωας του βιβλίου, όλοι θέλουμε να αγαπάμε και να μας αγαπούν!

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και εύχομαι το βιβλίο σας να αγαπηθεί και να διαβαστεί πολύ γιατί το αξίζει.

  Συνέντευξη – Φιλιώ Λαζανά

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here