Πέμπτη, 10 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΜεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΟ Μαγικός Κύκλος - Katherine Neville

  Ο Μαγικός Κύκλος – Katherine Neville

  -

  Μία πασίγνωστη συγγραφέας όπως η Katherine Neville, που έχει γράψει μόνο τέσσερα μυθιστορήματα, σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε βιβλιόφιλου. Ο Μαγικός Κύκλος έφτασε στα χέρια μου με υψηλές προσδοκίες, μιας και ήδη έχω διαβάσει το Οχτώ και τη Φωτιά και μου είχαν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για την ευφάνταστη πλοκή όσο και για τη δυναμική τους. Η εντυπωσιακή σε πληροφορίες αλλά συνάμα περιεκτική περίληψη στο οπισθόφυλλο υπόσχεται ένα μαγευτικό ταξίδι στο πέρασμα των αιώνων.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Η Άριελ Μπεν είναι μια γυναίκα που μεγάλωσε κάτω από ασυνήθιστες οικογενειακές συνθήκες, είναι πανέξυπνη και εργάζεται στον τομέα της ασφάλειας πυρηνικών όπλων. Μια απαιτητική θέση η οποία της απορροφά πολύ χρόνο από τη ζωή της, πράγμα θετικό εφόσον δεν έχει φίλους και έχει συνειδητά απομακρυνθεί από την οικογένειά της. Μια οικογένεια που εντυπωσιάζει με τα πολυάριθμα μέλη της, τη σημαντικότητα αυτών με τις μηχανορραφίες που έπλεξαν κατά καιρούς και τη συμβολή τους στη νεότερη ιστορία της ανθρωπότητας. Έτσι, η Άριελ μόνο τυχαία δεν είναι…

  Η αναγγελία του θανάτου του αγαπημένου της ξάδελφου, Σαμ, τη συγκλονίζει. Πρόκειται για μία στυγερή δολοφονία που ως γεγονός είναι τρομακτικό, αλλά η διαπίστωση πως η Άριελ είναι η μοναδική κληρονόμος του είναι συγκλονιστική. Γιατί, εκτός από τα αμύθητα πλούτη, η Άριελ κληρονομεί και ένα πακέτο αρχαίων χειρόγραφων στα οποία όλοι θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση. Λέγοντας όλοι, εννοώ τους πάντες: τα μέλη της οικογένειάς της που μέχρι πρόσφατα δεν είχε καμία επαφή, διάφοροι κυβερνητικοί υπάλληλοι που δρουν υπογείως και μέλη οργανώσεων που επιθυμούν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας.

  Τι περιέχουν αυτά τα χειρόγραφα; Το μυστικό της γνώσης και της δύναμης. Όποιος καταφέρει να τα αποκτήσει, κρατάει στα χέρια του την τύχη του κόσμου, γιατί με αυτά θα μάθει τον τρόπο να γίνει ο απόλυτος και παντοδύναμος άρχων. Η Άριελ καλείται να προστατέψει αυτά τα χειρόγραφα που της κληροδοτήθηκαν, από κάθε επιτήδειο, με κίνδυνο της ζωής της. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως δεν αρκεί μόνο η απόκτηση των εγγράφων, αλλά χρειάζεται και ένα άτομο που θα τα αποκρυπτογραφήσει και θα ενώσει τις μυστηριώδεις ρήσεις. Αυτό το άτομο είναι η ίδια. Ήδη βρίσκονται στο κατόπι της πάμπολλοι, παμπόνηροι διεκδικητές. Θα καταφέρει να προστατέψει τον θησαυρό που της εμπιστεύτηκαν αλλά και τον εαυτό της;

  Στο καθόλου ευκαταφρόνητο σε μέγεθος μυθιστόρημα, η συγγραφέας ξεκινά έναν κύκλο με την Άριελ ως πρωταγωνίστρια να προσπαθεί να ανακαλύψει το μυστήριο των χειρόγραφων μέσα από προσωπικές αναζητήσεις και διερεύνηση του οικογενειακού της παρελθόντος, και ταυτόχρονα εκτυλίσσεται ένας παράλληλος κύκλος όπου μαθαίνουμε την καταγωγή, την ιστορία αλλά και την τύχη αυτών των εγγράφων στο πέρασμα του χρόνου. Χειρόγραφα τα οποία δεν είναι τα μοναδικά που όλοι ψάχνουν τρόπο να αποκτήσουν διακαώς. Γιατί στην πορεία των εξελίξεων, ο αναγνώστης διαπιστώνει πως υπάρχει και δεύτερο πακέτο αυτών, εξίσου σημαντικών. Μια κληρονομιά που μοιράστηκε στα τέσσερα ώστε να είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η συγκέντρωσή της, ώστε να αποφευχθεί η καπηλεία τους από συμφεροντολόγους με προσωπικές βλέψεις.

  «Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σ΄ αυτό που μόλις είπες – πολύ σημαντικότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα», μου είπε. «Καταλαβαίνεις ποιο είναι;» Όταν διάβασε την πλήρη άγνοια στο πρόσωπό μου, πρόσθεσε: «Ο αριθμός τέσσερα. Τέσσερις άνθρωποι, τέσσερις γωνίες, τέσσερις δέσμες εγγράφων. Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας γιατί πλησιάζει ο καινούριος αιώνας. Και δεν έχεις δει συνδυασμένα τα κομμάτια που συγκέντρωσε η ίδια η Πανδώρα». 

  Μύθοι και θρύλοι με καταγωγή από κάθε σημείο της Γης εμπλέκονται και δημιουργούν μία συγχορδία συμβάντων που μόνο τυχαία δεν μπορούν να είναι. Οι βιβλικές αναφορές, με τον Ιησού σε ρόλο αμφιλεγόμενο, τον Ιωσήφ και τη Μαρία Μαγδαληνή, εγείρουν ενστάσεις αλλά και διάθεση αναθεώρησης για όσα γνωρίζουμε μέσω της Καινής Διαθήκης. Ο Ιησούς, Ινδιάνοι, Κέλτες Δρυίδες, Ρωμαίοι αυτοκράτορες, ο Τζένγκινς Χαν αλλά και ο Αδόλφος Χίτλερ καταφέρνουν ταυτόχρονα να συνυπάρξουν στο μυθιστόρημα και να προσδώσουν λογική σε μια αλληλουχία συμβάντων φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους. Τα ρουνικά σχέδια, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η αστρολογία εναρμονίζονται ώστε να καλυφθεί πλήρως η ιστορία της ανθρωπότητας.

  Με συνεχή δράση, σταδιακή και κλιμακούμενη ένταση και ματιές σε γνωστά και άγνωστα ιστορικά γεγονότα, ο Μαγικός Κύκλος αποτελεί ένα ιδιαίτερο αλλά και ωραίο μυθιστόρημα μυστηρίου. Το αναδρομικό ταξίδι στην ιστορία είναι αναπόφευκτο για τον αναγνώστη ώστε να κατανοήσει την προέλευση αλλά και τη σπουδαιότητα των μυστικών που εμπεριέχονται στα χειρόγραφα. Ιστορικά πρόσωπα και θρησκευτικές παραδόσεις αναπτύσσουν ένα χωροχρονικό πλαίσιο όπου συντελούνται κοσμοϊστορικά γεγονότα τα οποία αποκαλύπτονται σταδιακά και δημιουργούν την αίσθηση ότι η συγγραφέας σε εισάγει σε έναν στενό κύκλο μυημένων που κρατούν στα χέρια τους τη μοίρα του κόσμου.

  …δεν είχα καμία ελπίδα ούτε καν ν’ αρχίσω να καταλαβαίνω τα χειρόγραφα που μεταφράζαμε: ότι όλη η ιστορία γύρω από ενεργειακά πλέγματα, υφάδια και στημόνια, γιν και γιανγκ, αλχημικούς γάμους και διονυσιακές τελετές κατέληγε στην ουσία σ΄ ένα πράγμα: τη μεταμόρφωση. 

  Η έξυπνη Άριελ καταφέρνει να γοητεύσει όχι τόσο για την ικανότητά της να λύνει μυστήρια και να βλέπει σφαιρικά τις καταστάσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει, όσο για τα λάθη της που της προσδίδουν την εικόνα μιας συνηθισμένης γυναίκας που προσπαθεί να ανταπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί στα σκαμπανεβάσματα της ζωής της. Ο Βόλφανγκ Φον Χάουζερ που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της, μυστηριώδης, γοητευτικός και αμείλικτος, αποτελεί τον ιδανικό χαρακτήρα ώστε η μυθιστορηματική δράση να εμπλουτιστεί με μικρές δόσεις πάθους, προδοσίας και ανατροπών. Ο γάτος Τζέισον κλέβει αναμφίβολα τις εντυπώσεις με το ταπεραμέντο του αλλά και τον ρόλο του ως από μηχανής θεός την κατάλληλη στιγμή, όταν η σωτηρία φαντάζει αδύνατη. 

  Ένα βιβλίο που δεν αφήνει αδιάφορο τον αναγνώστη. Άρει πεποιθήσεις, εγείρει πολλά ερωτηματικά ως προς την αλήθεια του κόσμου στον οποίο ζούμε. Η συγγραφέας, πέραν της ευφάνταστης ιστορίας που έγραψε, πραγματεύεται τη δύναμη ως μέσο χειραγώγησης και εξουσίας. Αν έπρεπε να εστιάσω στο κύριο μήνυμα του βιβλίου, θα έλεγα πως αυτό είναι ο σεβασμός στη μητέρα φύση και πως ο άνθρωπος που έχει στόχο να καταστρέψει την ισορροπία στη φύση, καταστρέφεται πρώτος. Αν και γραμμένο το 1998, παραμένει το ίδιο επίκαιρο ως προς τις φιλοσοφικές ανησυχίες της συγγραφέως. 

  Το τέλος του βιβλίου είναι ασαφές ως προς το ζητούμενό του. Μετά από ατελείωτες αναδρομές σε ιστορικά γεγονότα και απόκρυφες τοποθεσίες ανά τη Γη, περίμενα κάτι εξίσου εντυπωσιακό για φινάλε. Αντ’ αυτού, η συγγραφέας κλείνει τον μαγικό κύκλο της με μία άνευρη κατάληξη λες και βαρέθηκε να γράψει το τέλος. Επίσης, αρνητικό για εμένα υπήρξε και το μπερδεμένο οικογενειακό δέντρο των Μπεν. Χρειάζονται σημειώσεις για να κατανοήσεις επαρκώς το μπλέξιμο μεταξύ των μελών της.

  Αν μου άρεσε; Ναι. Η γραφή της Katherine Neville και η αφηγηματικότητά της ταιριάζουν απόλυτα σε κάθε αναγνώστη που ψάχνει -κυριολεκτικά- ένα βιβλίο που θα τον ταξιδέψει. Διαθέτει πολλή δράση, ακόμα περισσότερες ιστορικές αναφορές, μέχρι και έρωτα ώστε να καλύψει πλήρως ολόκληρη την γκάμα των πιθανών αναγνωστών.

  Περίληψη: Ποταμός Σνέικ, Άινταχο, 1989: Η Άριελ Μπεν, ειδικός για τη διαχείριση τοξικών υλικών σε έναν απομονωμένο πυρηνικό σταθμό, βλέπει την τακτοποιημένη ζωή της να καταρρέει όταν ο ξάδερφός της δολοφονείται από αγνώστους. Ο τρομερός θάνατός του την καθιστά μοναδική δικαιούχο της οικογενειακής κληρονομιάς: μιας μυστηριώδους κρύπτης με χειρόγραφα που την οδηγούν στο θανάσιμο επίκεντρο μιας διεθνούς συνωμοσίας και ενός μυστηρίου αιώνων.
  Ιεροσόλυμα, Σωτήριον Έτος 32: Την τελευταία εβδομάδα της ζωής του Χριστού, ενώ ο κόσμος στέκεται στο κατώφλι ενός νέου κύκλου δύο χιλιάδων ετών, ο αυτοκράτορας Τιβέριος εργάζεται πυρετωδώς για να αποκρυπτογραφήσει τα σκόρπια στοιχεία ενός προαιώνιου γρίφου. Δεν θα είναι ο μοναδικός. Γιατί όποιος συγκεντρώσει και ερμηνεύσει αυτά τα απόκρυφα στοιχεία θα κατακτήσει τη δύναμη να ελέγχει τη μοίρα ολόκληρης της οικουμένης…
  Τώρα, στο κέντρο αυτού του κύκλου αρχαίων γρίφων, βρίσκεται η μοναδική γυναίκα που μπορεί να ενώσει τα νήματα σε ένα υφάδι: η Άριελ Μπεν. Ποιες παράξενες δυνάμεις είναι θαμμένες στα χειρόγραφα; Καθώς η Άριελ διατρέχει τις ηπείρους για να αποκαλύψει τα μυστικά του οικογενειακού της παρελθόντος, αρχίζει να ξεσκεπάζει λίγο λίγο την ανατριχιαστική αλήθεια της χιλιετίας που διανύουμε.

  Ο μαγικός κύκλοςΣτοιχεία βιβλίου

  Tίτλος: Ο Μαγικός Κύκλος

  Συγγραφέας: Katherine Neviile

  ISBN: 978-690-19-0819-9

  Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

  Σελίδες: 680

  Ημερομηνία έκδοσης: 2020

                                                 Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθροQuiz 32 – Γενικών γνώσεων

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here