Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Τάσος Κονιδάρης

  Συνέντευξη – Τάσος Κονιδάρης

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενείται ο συγγραφέας Τάσος Κονιδάρης με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Από την Ιωνία στο Ιόνιο» από τις Εκδόσεις Γραφή. Ελάτε να τον γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

  T.K.: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνετε να συζητήσουμε.

  Συστήνεστε στο αναγνωστικό κοινό με το μυθιστόρημα «Από την Ιωνία στο Ιόνιο». Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε;

  T.K.: Η συγγραφή υπήρχε πάντοτε σαν «μικρόβιο», μικρά κείμενα σε κομμάτια χαρτί, ιστορίες, σημειώσεις για θέματα που μου έκαναν εντύπωση, ενασχόληση με μαθητικές εφημερίδες και αργότερα, μέσω της επαγγελματικής δραστηριότητάς μου, συγγραφή δελτίων τύπου όταν προέκυπτε αυτή η ανάγκη. Η στιγμή όμως που κάποιος θα αποφασίσει αυτή την ανησυχία του να την κάνει πράξη με τη συγγραφή ενός βιβλίου και γιατί αυτό συμβαίνει, είναι ένα όμορφο μυστήριο που μάλλον δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε την επίλυσή του.

  Το βιβλίο σας μας ταξιδεύει στη Σμύρνη, μας θυμίζει τις τραγικές στιγμές που βίωσαν οι Έλληνες το 1922 και τις προσπάθειές τους να στήσουν εκ νέου τη ζωή τους στη νέα τους πατρίδα. Η ιστορία που μας περιγράφετε είναι προϊόν μυθοπλασίας ή πραγματική;

  T.K.: Η ιστορία είναι αληθινή. Τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τα ονόματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πραγματικά. Η μυθοπλασία χρησιμοποιήθηκε μόνο σε περιπτώσεις που ήταν αδύνατο να μάθω ακριβείς λεπτομέρειες, καθώς οι πρωταγωνιστές δεν ζουν πια. Αυτό συνέβη σε λίγες περιπτώσεις, καθώς με τις συγκεκριμένες ιστορίες των ανθρώπων που περιγράφονται στο βιβλίο μεγάλωσα, είναι η ιστορία των προγόνων μου, και συγκεκριμένα των παππούδων μου. Σαν παραμύθι τις άκουγα μικρός και προσπάθησα με αυτό το βιβλίο να τις διασώσω. Άλλωστε οι περισσότερες ιστορίες των ανθρώπων και των οικογενειών τους εκείνης της εποχής θα άξιζε να διασωθούν και να μείνουν ζωντανές.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Από την Ιωνία στο Ιόνιο. Περπατώντας στο φως… 

  Υπάρχει κάποιος από τους ήρωές σας που σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά τη συγγραφή;

  T.K.: Ο κάθε ήρωας του βιβλίου παρουσίαζε τη δική του δυσκολία στην περιγραφή του, αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ δύσκολο ένας άνθρωπος της δικής μας εποχής να μπει στα συναισθήματα, στην ψυχολογία και στις αποφάσεις που έπαιρνε ένας άνθρωπος ο οποίος έζησε με συνθήκες εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας.

  Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας, τόσο στη Σαντορίνη όπου μένετε όσο και σε άλλες πόλεις, προκειμένου να γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό το βιβλίο σας;

  T.K.: Ήδη προετοιμάζεται μια παρουσίαση του βιβλίου στη Σαντορίνη, όπου ζω τα τελευταία χρόνια, στον όμορφο χώρο του οινοποιείου «Βενετσάνος» για τις 18 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει μία στην Αθήνα στις 19 Δεκεμβρίου σε έναν όμορφο νέο χώρο, το «Booking Hill» στη Δάφνη, και θα επακολουθήσουν σίγουρα τα Τρίκαλα, έδρα του εκδοτικού οίκου Γραφή που εξέδωσε το βιβλίο μου, και ίσως η Θεσσαλονίκη αργότερα.

  Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

  T.K.: Από παλαιότερους συγγραφείς είναι ο Καραγάτσης και από νεότερους ο Διονύσης Χαριτόπουλος.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά;

  T.K.: Ναι, υπάρχουν. Η μορφοποίηση μιας ιστορίας και των ηρώων που την απαρτίζουν είναι από τους ομορφότερους «βασανισμούς». Για την ώρα, συγκεντρώνω υλικό για μια νέα συγγραφική προσπάθεια, για μια επίσης αρκετά ενδιαφέρουσα αλλά άγνωστη εν πολλοίς περίοδο της ελληνικής ιστορίας, τις δεκαετίες πριν την Επανάσταση του ’21.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  T.K.: Να συνεχίσουν να αποτελούν Θεματοφύλακες τεχνών, πολιτισμού και γνώσης, δίνοντας ο καθένας τον δικό του αγώνα για τη διατήρηση των παραπάνω εννοιών, οι οποίες στα χρόνια που ζούμε δείχνουν ως οι μόνες ικανές να διατηρήσουν την πνευματική και ψυχική μας υγεία.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ