Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Το Άλογο και το Αγόρι του - C. S. Lewis

  Το Άλογο και το Αγόρι του – C. S. Lewis

  -

  Το Άλογο και το Αγόρι του

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Στο τρίτο αυτό βιβλίο των Χρονικών της Νάρνια, πάνω στα ανάλαφρα φτερά της φαντασίας του αγαπημένου C. S. Lewis, θα ταξιδέψουμε μακρύτερα από τη Νάρνια, τα ζώα που μιλάνε, τα μυθικά πλάσματα, και την πρόσφατη ανάμνηση του αμείλικτου χειμώνα της νικημένης πια Λευκής Μάγισσας. Θα ταξιδέψουμε μακριά στο Νότο, στην εξωτική χώρα της Καλορμίνας, έναν κόσμο σκληρό, με ερήμους, οάσεις, και άντρες με τουρμπάνια και γιαταγάνια. 

  Και τώρα θα σας πω για μία περιπέτεια που άρχισε στην Καλορμίνα και έφτασε ως τη Νάρνια, περνώντας απ’όλες τις ανάμεσά τους χώρες, το Χρυσό Αιώνα, τότε που Μεγάλος Βασιλιάς της Νάρνια ήταν ο Πέτρος, και κυβερνούσε μαζί με το Μικρό Βασιλιά και τις δυο Μικρές Βασίλισσες – τ’ αδέρφια του.

  Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Σάστα, ένα φτωχό αγόρι που ζει με τον ψαρά πατέρα του σε μια ξεχασμένη γωνιά της Καλορμίνας. Η επίσκεψη ενός Ταρκαάν – ενός πλούσιου άρχοντα δηλαδή – στο σπίτι του, φέρνει σοκαριστικές αποκαλύψεις στον Σάστα που κρυφακούει: όχι μόνο δεν είναι αληθινό παιδί του πατέρα του, όχι μόνο τον βρήκε μωρό και τον κράτησε ως δούλο επί της ουσίας, αλλά ετοιμάζεται να τον πουλήσει στον άρχοντα σα να ήταν ζώο.

  Το Άλογο και το Αγόρι του

  Ο Σάστα, μία ζωή θύμα της κακομεταχείρισης και της βίας του πατέρα του, αποφασίζει να το σκάσει. Βρίσκει έναν απρόσμενο σύντροφο και σύμμαχο στο άλογο του Ταρκαάν, το οποίο αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένα απλό άλογο, αλλά ένα ζώο που μιλάει. Το Άλογο, κλεμμένο από τη Νάρνια πουλαράκι κι αναγκασμένο να ζει τόσα χρόνια στη σκλαβιά και τη σιωπή, θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του. Μαζί, ο Σάστα και ο Μπρι θα ξεκινήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι, προς το Βορρά και τη Νάρνια. Σύντομα θα αποκτήσουν δύο συνταξιδιώτες: την Άραβις, μία Καλορμίνια αρχοντοπούλα που δραπετεύει από τις πατριαρχικές παραδόσεις της χώρας της που θα της επέβαλλαν να παντρευτεί για τα συμφέροντα του πατέρα της, και την Χουίν, άλλο ένα Άλογο που Μιλάει.

  Οι περιπέτειές τους θα τους φέρουν σε ερήμους και οάσεις, ποτάμια και βουνά, τάφους αρχαίων βασιλιάδων και ένδοξες πόλεις. Θα αντιμετωπίσουν άγρια ζώα και δολερούς ανθρώπους. Θα ανακαλύψουν μία επαίσχυντη συνωμοσία και θα επιδοθούν σε έναν άνισο αγώνα δρόμου για να σώσουν την ίδια τη Νάρνια.

  Μέσ’ απ’ τα τείχη, το νησί ανηφόριζε και σχημάτιζε λόφο, κι όλος ο λόφος, ίσαμε πάνω, στο παλάτι του Τισρόκ και στο μεγάλο ναό του Τας, ήταν σκεπασμένος με κτίρια: στέγες σκαρφάλωναν η μια πάνω στην άλλη, εξώστες, δρόμοι και δρομάκια ανηφόριζαν στριφογυρίζοντας, πελώριες σκάλες πνιγμένες στις λεμονιές και τις πορτοκαλιές, κήποι κρεμαστοί και μπαλκόνια, βαθιές στοές και αψίδες, κιονοστοιχίες, πύργοι και πολεμίστρες, μιναρέδες και οβελίσκοι. Κι όταν, καμιά φορά, βγήκε απ’ τη θάλασσα ο ήλιος κι έφεξε τον πελώριο μαλαματένιο τρούλο του ναού, ο Σάστα θαμπώθηκε.

  Το τρίτο αυτό βιβλίο των Χρονικών είναι και το λιγότερο γνωστό, καθώς προσπεράστηκε και δεν μεταφέρθηκε ποτέ στη μεγάλη οθόνη, αλλά ούτε χρησιμοποιήθηκε και στην παλιά παιδική σειρά του BBC. Έτυχε ωστόσο να είναι το μοναδικό βιβλίο των Χρονικών που διάβασα ως παιδί, και μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση, που ποτέ δεν ξέχασα και την ίδια την ιστορία, αλλά και τα συναισθήματα που μου άφησε.

  Γιατί, επί της ουσίας, πέραν της περιπέτειας, αυτή είναι μία ιστορία για την ελευθερία. Την ελευθερία να ζεις εκεί που επιλέγεις και με τους ανθρώπους που πιστεύεις ότι ανήκεις. Την ελευθερία να κάνεις τις δικές σου επιλογές, να ορίζεις ο ίδιος τη μοίρα σου. Την ελευθερία να αυτοπροσδιορίζεσαι. Ιδέες που, σαν ανεκτίμητα μικρά σποράκια, θα φυτευτούν και θα φυλαχτούν στο πρόσφορο έδαφος των παιδικών μυαλών.

  Η δυναμική, ανεξάρτητη, και εφευρετική Άραβις, που ξέρει να ιππεύει και να χρησιμοποιεί σπαθί και δεν χρειάζεται κανέναν να τη σώσει, ήταν φοβερή έμπνευση και πρότυπο σε μία εποχή που μας τάιζαν πριγκίπισσες της Disney και δεν υπήρχαν ακόμα οι Ερμιόνες και οι Άνναμπεθ να σώζουν λίγο την κατάσταση. Αυτή η παρέα ετερόκλητων χαρακτήρων δίδασκε με πολύ όμορφο τρόπο πώς διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν για έναν κοινό σκοπό. Επίσης, το βιβλίο αγγίζει και ζητήματα τρομακτικά μα υπαρκτά, όπως η ενδοοικογενειακή βία και οι παιδικοί γάμοι, χτίζοντας τους πυλώνες της επίγνωσης και της ενσυναίσθησης.

  Και φυσικά, τα πανέμορφα τοπία της ερήμου, σε συνδυασμό με τη μυστηριακή κουλτούρα της Ανατολής που πάντα ασκεί μία ιδιαίτερη γοητεία, μένουν πραγματικά αξέχαστα. Ένα διαφορετικό βιβλίο, που τα παιδιά θα λατρέψουν. 

  “Ποιος είσαι τέλος πάντων; ρώτησε ο Σάστα.

  “Εγώ” είπε η Φωνή, πολύ βαθιά, και τόσο χαμηλά, που η γη τραντάχτηκε. Και πάλι “Εγώ”, τώρα πιο δυνατά και καθαρά και πρόσχαρα, και τρίτη φορά “Εγώ”, μ’ έναν ψίθυρο τόσο απαλό, που μόλις ακούστηκε κι ωστόσο έμοιαζε να βγαίνει από παντού, γιατί έκανε τα φύλλα να θροΐζουν. 

  Περίληψη: Ο ΑΓΡΙΟΣ ΚΑΛΠΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

  Η Νάρνια… όπου τα άλογα μιλούν… όπου συνεχώς εξυφαίνονται συνωμοσίες… όπου η μοίρα προσμένει.

  Σε ένα απεγνωσμένο ταξίδι, δύο φυγάδες συναντιούνται και ενώνουν τις δυνάμεις τους. Αν και το μόνο που θέλουν είναι να ξεφύγουν απ’ τη σκληρή ζωή τους, σύντομα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας τρομερής μάχης. Είναι η μάχη που θα καθορίσει τη μοίρα τους αλλά και το πεπρωμένο της ίδιας της Νάρνια.

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Το Άλογο και το Αγόρι του

  Σειρά: Τα Χρονικά της Νάρνια – Βιβλίο 3ο

  Συγγραφέας: C. S. Lewis

  Εκδόσεις: Κέδρος

  Έτος έκδοσης: 1998

  Σελίδες: 211

  ISBN: 9789600408942

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here