Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Το λεωφορείο της Ρόζας - Fabrizio Silei

  Το λεωφορείο της Ρόζας – Fabrizio Silei

  -

  Το λεωφορείο της Ρόζας

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο «Το λεωφορείο της Ρόζας» του συγγραφέα Fabrizio Silei, σε μετάφραση του Δημήτρη Λυμπερόπουλου και εικονογράφηση του Maurizio Quarello, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινο, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

  Αφηγείται την ιστορία της Αφροαμερικανίδας Ρόζας Πάρκς, η οποία την 1η Δεκεμβρίου του 1955 αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άνδρα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Έτσι ξεκίνησε ο αγώνας ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική.

  Ήταν 42 χρόνων, φορούσε γυαλιά και βάδιζε με αξιοπρέπεια. Ήταν μια γυναίκα έγχρωμη, όπως πολλές άλλες που γυρνούσε από τη δουλειά σε ένα μεγάλο κατάστημα όπου δούλευε ως μοδίστρα.

  Το λεωφορείο της ΡόζαςΟ αφηγητής της ιστορίας είναι ένας έγχρωμος άνδρας που βρισκόταν στο λεωφορείο μαζί με τη Ρόζα εκείνη την ημέρα του Δεκέμβρη και διηγείται το περιστατικό στον εγγονό  του.

  Για την ιστορία  να αναφέρουμε ότι μετά την αποφυλάκιση της Ρόζας, στις 5 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε να διεξαχθεί μποϊκοτάζ στα λεωφορεία από τους έγχρωμους πολίτες που κράτησε περισσότερο από ένα χρόνο. Τον Νοέμβριο του 1956, το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. κήρυξε αντισυνταγματικό τον νόμο για τον φυλετικό διαχωρισμό.

  Η ίδια η Ρόζα στην αυτοβιογραφία της είπε για το συμβάν:

  «Ο κόσμος λέει ότι δεν παραχώρησα τη θέση μου γιατί ήμουν κουρασμένη αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν σωματικά κουρασμένη, ούτε περισσότερο κουρασμένη απ’ όσο ήμουν συνήθως στο τέλος μιας ημέρας στη δουλειά. Όχι, η μόνη κούραση που είχα, ήταν αυτή του να υποχωρώ.»

  Ένα πολύ καλό βιβλίο κατά των φυλετικών διακρίσεων με υπέροχη εικονογράφηση, που αξίζει να διαβαστεί.

  Περίληψη: Υπάρχει πάντα ένα λεωφορείο που περνάει στη ζωή καθενός από εμάς. Εσύ κράτα τα μάτια ανοιχτά: μην χάσεις το δικό σου.

  Ντιτρόιτ, μουσείο Χένρυ Φορντ. Καθισμένος σε ένα παλαιό λεωφορείο, ένας παππούς διηγείται στον εγγονό του τους φυλετικούς διαχωρισμούς, στην Αμερική των νεανικών του χρόνων: Στα σχολεία, στα μπαρ, στα λεωφορεία.

  Του διηγείται επίσης πώς, την 1η Δεκεμβρίου του 1955 στο Μοντργκόμερυ της Αλαμπάμα, μια γυναίκα, η Ρόζα Πάρκς, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν Λευκό και ξεκίνησε έτσι το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων των Μαύρων στις ΗΠΑ.  Μια ιστορία που ο παππούς ξέρει από πρώτο χέρι: ήταν εκείνο το βράδυ στο ίδιο λεωφορείο, καθόταν δίπλα στη Ρόζα, αλλά δεν είχε το κουράγιο της.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το λεωφορείο της Ρόζας

  Συγγραφέας:Fabrizio Silei

  Εκδόσεις: Κόκκινο

  Εικονογράφηση: Maurizio A.C. Quarello

  Μετάφραση: Δημήτρης Λυμπερόπουλος

  Σελίδες: 44

  Ά έκδοση: Οκτώβριος 2011

  ISBN: 978-6960-9973-71-7

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Γ. Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here