Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Το φιλί της ζωής - Λίτσα Ψαραύτη

  Το φιλί της ζωής – Λίτσα Ψαραύτη

  -

  Το φιλί της ζωής 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Λίτσας Ψαραύτη «Το φιλί της ζωής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ανήκει στη σειρά Συλλογή Κύκνοι και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 12+

  Η δεκατετράχρονη Ιφιγένεια μένει ορφανή από πατέρα ύστερα από ένα ατύχημα που του συνέβη στη δουλειά. Όταν η μητέρα της παντρεύεται ξανά, θα έρθει αντιμέτωπη με διάφορα προβλήματα που της δημιουργεί η συμπεριφορά του πατριού της. Όταν εκείνος θα προσπαθήσει να την κακοποιήσει σεξουαλικά, το σκάει από το σπίτι μαζί με τον σκύλο της, τον Ρας.

  γλαφυρό, ευαισθητο μα και ρεαλιστικό

  Το φιλί της ζωήςΦτάνει στην Αθήνα και ως άστεγη αναγκάζεται να κοιμηθεί σε πάρκα και σε παγκάκια, να φάει από συσσίτια αλλά και αποφάγια και να πλυθεί στις τουαλέτες ενός ταχυφαγείου. Σε αυτό το ταχυφαγείο, θα τραβήξει την προσοχή μιας υπαλλήλου, η οποία θα την πλησιάσει και από τότε όλα αλλάζουν για την Ιφιγένεια.

  Η έφηβη ηρωίδα του βιβλίου, καθώς περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης, θα γνωρίσει ανθρώπους που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Θα γνωρίσει όμως και ανθρώπους γεμάτους καλοσύνη και αγάπη, οι οποίοι θα την βοηθήσουν να βάλει τις σκέψεις της σε τάξη. Θα περπατήσει σε όμορφες γειτονιές αλλά και σε άσχημες και επικίνδυνες. Θα φοβηθεί, θα τρομάξει, θα κλάψει. 

  Το αγαπημένο της ήταν «Οι Άθλιοι» του Ουγκό. Το διάβαζε και το ξαναδιάβαζε λες και ήταν Ευαγγέλιο. Μου διηγιόταν την ιστορία της Τιτίκας και του Μάριου, τις περιπέτειες του Γιάννη Αγιάννη, την απληστία των Θερναδιέρων, όλα αυτά στο Παρίσι του περασμένου αιώνα. Πού να ‘ξέρε η γιαγιά ότι κι εγώ ήμουν μια άθλια στην Αθήνα του 2003! Αλήθεια, ποιος συγγραφέας θα έγραφε τις δικές μου περιπέτειες;

  Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, όχι μόνο για εφηβικό και νεανικό κοινό αλλά και για ενήλικο. Τα καλά βιβλία, όπως το συγκεκριμένο, μπορούν να διαβαστούν από όλες τις ηλικίες χωρίς διακρίσεις. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών μέχρι και τη τελευταία σελίδα, δείχνοντάς τους την έννοια της συγχώρεσης.

  Περίληψη: Όταν η χήρα μητέρα της δεκατετράχρονης Ιφιγένειας ξαναπαντρεύεται, η κόρη της, πληγωμένη, επαναστατημένη αλλά και αγανακτισμένη από τη συμπεριφορά του πατριού της, που την κακοποιεί, φεύγει κρυφά από το σπίτι και φτάνει στην Αθήνα.

  Στη μεγαλούπολη η Ιφιγένεια, που είναι μαθήτρια του γυμνασίου, περιφέρεται άστεγη, άεργη, πεινασμένη, φοβισμένη, με μόνη συντροφιά και παρηγοριά το σκύλο της. Μαζί οργώνουν τους δρόμους της Αθήνας, μαζί κοιμούνται στα παγκάκια και τρώνε τ’ αποφάγια στα φαστφουντάδικα.

  Έως ότου η τύχη τούς χαμογελά στο πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας, της ευγενικής και συγκροτημένης Δανάης, η οποία τους προσφέρει φιλοξενία, αλλά και φυτεύει στην ψυχή της ταλαιπωρημένης Ιφιγένειας ελπίδες για μια καλύτερη ζωή και καινούριους ωραίους στόχους. Ένα απρόσμενο και τραγικό γεγονός θα οδηγήσει την Ιφιγένεια στο δρόμο της επιστροφής. Θα μάθει να κατανοεί, να συγχωρεί και να προετοιμάζει τον εαυτό της για τις χαρές που την περιμένουν. 

  Συγχρόνως το μυθιστόρημα δίνει το μήνυμα στους εφήβους και τους νέους μας ότι μέσα απ’ τη δική τους συγκατάβαση και κατανόηση θα αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος... “T. Νέα Ψυχικού”

  Στοιχεία βιβλίου:

  γλαφυρό, ευαισθητο μα και ρεαλιστικόΤίτλος: Το φιλί της ζωής

  Συγγραφέας: Ψαραύτη Λίτσα 

  Εκδόσεις: Πατάκη

  ISBN: 9789601615011

  Αριθμός σελίδων: 171

  Έτος έκδοσης: Μάρτιος 2005

  Επανέκδοση: Νοέμβριος 2012

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Γ. Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here