Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Το ποτάμι - Αιμίλιος Σολωμού

  Το ποτάμι – Αιμίλιος Σολωμού

  -

  «Το ποτάμι» του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Αιμίλιου Σολωμού, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που απευθύνεται σε ηλικίες 9+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο συγγραφέας γράφει ένα άκρως λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά. Αναφέρεται στη σχέση πατέρα-γιου, στις επιπτώσεις του πολέμου, στη δύναμη της αγάπης και της ελπίδας.

  Δεν προσδιορίζεται η εποχή και ο τόπος που εκτυλίσσεται η ιστορία που μας περιγράφει. Άλλωστε δεν έχει σημασία. Τα δεινά του πολέμου είναι τρομερά για τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο. 

  Ήρωας του βιβλίου, ο Χάρης, ένα αγόρι που περνά πολλές ώρες με τον πατέρα του κι αναγκάζεται να τον στερηθεί εξαιτίας του πολέμου. Ο πατέρας, πριν φύγει για το Μέτωπο, του υπόσχεται ότι θα επιστρέψει γρήγορα κοντά του.

  Ο καιρός περνά και ο πατέρας του Χάρη εξακολουθεί να απουσιάζει. Το αγόρι νιώθει θυμό αλλά και λύπη. Τίποτα δεν τον ικανοποιεί πια. Ούτε το σχολείο, ούτε οι φίλοι του, αλλά ούτε και το ίδιο του το σπίτι του. 

  Μόνο το ψάρεμα του δίνει λίγη χαρά. Η πετονιά που πετάει μέσα στο ποτάμι είναι το αόρατο νήμα που τον συνδέει με τον πατέρα του. Στα χέρια του κρατάει τη μια άκρη, η άλλη φτάνει μέχρι το μέτωπο του πολέμου.

  Πατέρας και γιος ψάρευαν συχνά στο ποτάμι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Πηγαίνοντας στο ποτάμι, ο Χάρης νιώθει σαν να είναι κοντά του ο πατέρας. Μια μέρα εκεί που ψαρεύει, βλέπει ένα ξύλινο κουτί να επιπλέει. Όταν το ανοίγει, βρίσκει μέσα μια σφεντόνα, μια σβούρα και ένα χαρτί με ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο που του διάβαζε τα βράδια ο μπαμπάς του, τον γλάρο Ιωνάθαν. 

  Ο Χάρης τα έχει χαμένα. Τι μυστήριο είναι τούτο. Ποιος του στέλνει όλα αυτά τα δώρα; Τι θέλει επιτέλους από αυτόν; Γιατί δεν τον αφήνουν όλοι στην ησυχία του;

  Ο συγγραφέας με εξαιρετικό τρόπο καταγράφει τον ψυχισμό του μικρού αγοριού. Βιώνει θυμό αλλά και θλίψη. Αβάσταχτη είναι για το αγόρι η πατρική απουσία. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις. Οι δυσκολίες, μεγάλες ή μικρές, υπάρχουν στη ζωή τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Η δύναμη της αγάπης και της ελπίδας, όμως, είναι δυο απαραίτητα συστατικά που βοηθούν στα δύσκολα, και τα παιδιά, διαβάζοντας το βιβλίο, το αντιλαμβάνονται πλήρως.

  Αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, γιατί ένα καλό βιβλίο δεν επιδέχεται ηλικιακές διακρίσεις. 

  Περίληψη: Ο Χάρης ζει στην εξοχή. Το σπίτι του βρίσκεται πλάι στο ποτάµι. Από τότε που ο πατέρας του του έµαθε τα µυστικά του ψαρέµατος, ψαρεύει πέστροφες στην όχθη. Πάνε όµως δυο χρόνια από τότε που ο πατέρας του έφυγε για τον πόλεµο κι έχει να µάθει νέα του έξι µήνες. Στην τάξη δεν παρακολουθεί τη δασκάλα, στο διάλειµµα δεν παίζει µε τα άλλα παιδιά. Μια µέρα θα αρχίσουν να φτάνουν στην όχθη ξύλινα κιβώτια µε δώρα και παιχνίδια. Θα ακολουθήσει το ποτάµι και θα φτάσει σε µια ξύλινη καλύβα στην άκρη του δάσους. Εκεί θα ανακαλύψει τη δύναµη της αφοσίωσης και της αγάπης.

  Χρυσές Λίστες ELNIPLEX
  Βραχεία λίστα – Κρατικά Βραβεία
  Βραχεία λίστα – Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
  Βραχεία Λίστα – Κρατικά Βραβεία Κύπρου

  Στοιχεία Βιβλίου

  Το ποτάμι - Αιμίλιου Σολωμού Τίτλος: Το ποτάμι

  Συγγραφέας: Αιμίλιος Σολωμού

  Εκδόσεις: Πατάκη 

  ISBN: 9789601684260

  Σελίδες: 48

  Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2020

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ