Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΤο τρίτο αστέρι - Γιώργος Γλυκοφρύδης

  Το τρίτο αστέρι – Γιώργος Γλυκοφρύδης

  -

  Το τρίτο αστέρι

  Προσωπική άποψη: Μαρία Μακροβασίλη

  Μισέλ Ρουσό και Φρανσουάζ… Δύο πρόσωπα, τρεις γενιές μετά και η ιστορία ξαναζωντανεύει. Ένα email με λάθος παραλήπτη, ή μάλλον με το σωστό παραλήπτη σύμφωνα μ’ ένα σχέδιο εκδίκησης που περιπλέκει μια ρομαντική ιστορία που ξεκίνησε το 1995 για να επαναληφθεί σχεδόν εβδομήντα χρόνια αργότερα. Ο Μισέλ, η Φρανσουάζ και ο Τζακ διηγούνται μια ιστορία αγάπης που, έξω από το χρόνο, ταξιδεύει στο διάστημα για να επιστρέψει στη Γη για να ευοδωθεί.

  «Καλημέρα, αγάπη μου…

  Πιθανόν έτσι να νομίζω, ότι εδώ θα είναι καλή η ημέρα ή ότι εδώ έχει ξημερώματα, ανατολές και ηλιοβασιλέματα. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει, απλά το άσπρο εναλλάσσεται με μαύρο κι αυτό είναι όλο. Ούτε μπλε ούτε κόκκινα.

  Συνήθως τις «νύχτες», όταν το μόνο που ακούω είναι η συχνότητα του φωτισμού, σκέφτομαι τη Γη. Πως το είπα; Τις νύχτες; Ναι, τις νύχτες… Νύχτες εδώ στις παρυφές του κρατήρα δεν έχει. Τι στα λέω, τα ξέρεις. Μια χαρά. Ρομαντικό ακούγεται. Και θα περνάγαμε καλά, λέει, εμείς εδώ. Γιατί, λέει, η Γη είναι κοντά. Φαίνεται, λέει, καθαρά. Όχι αστέρι που λάμπει στο Νότο, όπως φαίνεται από τον Άρη. Τι είναι αυτά, γαμώτο! Ποιος τα σκέφτεται αυτά, γαμώ τα μυαλά τους γαμώ!

  Θέλω να γυρίσω, αγάπη μου.

  Κυρίως αυτό που μου ‘ρχεται στο μυαλό είναι η μυρωδιά από το ζεστό ψωμί κάποιου φούρνου που ξημερώνει μαζί μου…»  

  Το τρίτο αστέριΑπό τη Δονούσα στην Αθήνα και από εκεί στο Παρίσι και την Αμερική, το πάθος του για την πληροφορική έφερε το Μιχάλη στην Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας DARPA. Κι όταν είσαι σε θέση να κατασκευάσεις το Άστρο του Θανάτου από τις κινηματογραφικές αίθουσες που προβάλλουν το Star Wars στα ερευνητικά κέντρα της Αμερικής, τότε πολλοί κίνδυνοι και προδοσίες εγκυμονούν. Κι αν οι εχθροί εργάζονται στην ίδια υπηρεσία και κουβαλούν τις ίδιες γνώσεις και μια διαστρεβλωμένη αντίληψη του σωστού, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα, καταλήγοντας από τρομοκρατικές επιθέσεις σε επικίνδυνα ανδροειδή που ταξιδεύουν στο χρόνο.

  Ως το πρώτο ελληνικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που έχω πιάσει στα χέρια μου, βρέθηκα εντυπωσιασμένη όχι μόνο από τις γνώσεις περί πληροφορικής και τεχνολογίας που προσφέρει η ιστορία, αλλά και από την πραγματικότητα του 2070 και το πόσο πιστευτή φαντάζει. Κι ενώ πάντοτε ένιωθα ένα δέος για τη Σελήνη και το πόσο συναρπαστικό θα ήταν να ταξιδέψεις και να μείνεις εκεί πέρα, η Φρανσουάζ μας λέει πως οι αποικίες της Σελήνης δεν είναι τόσο ιδανικές όσο φαντάζουν στη φαντασία μας. Εξωσκελετοί και εφ’ όρου ζωής προβλήματα υγείας πηγαίνουν πακέτο με μια τέτοια απόφαση.

  «Συγχώρεσέ με. Άσε με ν’ ανασάνω πάλι. Άσε με να είμαι εγώ, μαζί σου.

  Δεν βρίσκω τι άλλο να σου πω πια σ’ αυτό το γράμμα. Τα ξέρεις άλλωστε όλα. Ξέρεις εμένα.

  Αγάπα με.

  Παραπάνω και περισσότερο και τόσο, όχι λιγότερο.

  Για πάντα.»

  Και κάπως έτσι, ξεφεύγοντας από την ιστορία, η σκέψη αυτή μ’ έκανε να αναλογιστώ για ποιο λόγο άραγε έχουμε αυτή την τάση να ξεφεύγουμε σε χωράφια που δεν είναι δικά μας ως ανθρωπότητα. Γιατί οι αποικίες της Σελήνης είναι μια απομίμηση της Γης. Και τότε ποιος είναι ο λόγος πίσω από κάθε αποικιοκρατία, αιματηρή ή μη, σε όλη την παγκόσμια ιστορία αν πρόκειται απλώς για μίμηση αυτού που ήδη έχουμε; Κι αυτό μου άρεσε. Γιατί Το Τρίτο Αστέρι δεν είναι απλώς μια ρομαντική ιστορία αγάπης.

  Το τρίτο αστέρι

  Αν είσαι προσεκτικός αναγνώστης, θα βρεις πολλές αιχμές που θα κεντρίσουν τη σκέψη. Όπως και ο Τζακ. Άλλη μια μορφή, ίσως κάπως πιο παρατραβηγμένη, από αυτή που βρίσκουμε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 20:00, μα άκρως αληθινή. Διαστρεβλωμένες αντιλήψεις περί πίστης, ποιος είναι Θεός και πώς ένας άνθρωπος αναλαμβάνει αρμοδιότητες που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του, αφαιρώντας ζωές και διεκπεραιώνοντας «αποστολές» ενός αρρωστημένου μυαλού παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου.

  Ένα βιβλίο καλογραμμένο, με όμορφη γλώσσα, ενημερωμένο, με πλούσιες πληροφορίες περί τεχνολογίας και τροφή για σκέψη που αξίζει να διαβαστεί.

  Περίληψη: «Σ’ αγαπώ παραπάνω, και περισσότερο, και τόσο, όχι λιγότερο».

  Το 1984 ένας νέος είκοσι χρονών ξεκινά από τη Δονούσα για την Αθήνα για να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο.

  Το 1986 ένας καθηγητής του, γνωρίζοντας την ιδιοφυΐα του και συγκεκριμένα ενδιαφέροντά του, τον συμβουλεύει να συνεχίσει στη Γαλλία.

  Το 1995 στη Γαλλία, εργαζόμενος πια στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, γνωρίζει τη γυναίκα της ζωής του.

  Το 2012, δανεισμένος από τη Γαλλία στην Αμερική για να εργαστεί σε ένα άκρως απόρρητο πρόγραμμα, καταφέρνει να κατασκευάσει το απόλυτο όπλο. Αυτό τον εμπλέκει σε μια ιστορία τρόμου, θανάτου και ψυχασθένειας.

  Και το 2070, τρεις γενιές μετά, το παρελθόν είναι ακόμη ζωντανό. Κυριολεκτικά. Όχι μεταφορικά.

  Μια κεραυνοβόλα και αδιανόητη ιστορία αγάπης που διαπερνά τον Χρόνο και το Διάστημα. Πιθανόν για να σώσει τον κόσμο.

  Το τρίτο αστέριΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το Τρίτο Αστέρι

  Συγγραφέας: Γιώργος Γλυκοφρύδης

  Εκδόσεις: Διάπλαση

  ISBN: 978-960-567-144-0

  Σελίδες: 322

  Χρονολογία έκδοσης: 2018

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ