Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Ποιο θεωρείται ως το καλύτερο λογοτεχνικό έργο όλων των εποχών;

  Ποιο θεωρείται ως το καλύτερο λογοτεχνικό έργο όλων των εποχών;

  -

  Ποιο θεωρείται ως το καλύτερο λογοτεχνικό έργο όλων των εποχών;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Το 2002 η νορβηγική λέσχη βιβλίου ζήτησε από 100 συγγραφείς, οι οποίοι κατάγονταν από 54 διαφορετικές χώρες, να προτείνουν 10 βιβλία ο καθένας, τα οποία κατά τη γνώμη τους ήταν τα καλύτερα και βασικότερα λογοτεχνικά έργα όλων των εποχών.

  καλύτερο λογοτεχνικό έργοΑπό τα βιβλία αυτά συλλέχθηκαν εκείνα τα οποία συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, ώστε να συντάξουν τελικά τη λίστα με τα 100 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών. Τα βιβλία ταξινομήθηκαν ισότιμα, χωρίς η λίστα να τα τοποθετεί με κάποια ιεραρχία. Το μόνο βιβλίο το οποίο ξεχώρισε ήταν ο «Δον Κιχώτης», το οποίο επιλέχθηκε από την πλειοψηφία των συγγραφέων ως το καλύτερο μυθιστόρημα όλων των εποχών.

  Το έργο γράφτηκε από τον Ισπανό συγγραφέα Μιγκέλ Θερβάντες το 1597 και κυκλοφόρησε σε δύο μέρη, ένα το 1605 και ένα το 1615. Θεωρείται το σημαντικότερο έργο της ισπανικής χρυσής εποχής και ως θεμελιώδες έργο της σύγχρονης λογοτεχνίας του δυτικού κόσμου.

  καλύτερο λογοτεχνικό έργοΤο έργο περιγράφει τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή Αλόνσο Κιχάδα, ενός απλού αγρότη ο οποίος έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, πιστεύει ότι είναι ιππότης και παίρνει το όνομα Δον Κιχώτης. Ξεκινάει τα ταξίδια και τις περιπέτειες του μόνος, μαζί με το κοκαλιάρικο άλογο του που το ονομάζει Ροσινάντε φορώντας μια παλιά μεταλλική πολεμική στολή που βρήκε.

  Λίγο καιρό αργότερα βρίσκει τον γείτονα του Σάντσο Πάντσα και τον πείθει να τον ακολουθήσει με το αντάλλαγμα πως θα του δώσει μερίδιο σε ένα νησί. Συνήθως οι δυο τους γίνονται αντικείμενα χλευασμού και γέλιου. Προς το τέλος του δεύτερου βιβλίου βλέπουμε πως ο Δον Κιχώτης κατά κάποιο τρόπο βρίσκει τα λογικά του και επιστρέφει μαζί με τον φίλο και συνταξιδιώτη του πίσω στο σπίτι τους.

  καλύτερο λογοτεχνικό έργοΟι δύο ήρωες του βιβλίου αποτελούν τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους χαρακτήρες. Ο Δον Κιχώτης είναι ονειροπόλος και αναζητά αξίες και ιδανικά όπως η ανδρεία και η δικαιοσύνη, ενώ ο Σάντσο είναι πρακτικός άνθρωπος και ενδιαφέρεται κυρίως για την επιβίωσή του. Έτσι γίνεται μια σύγκρουση ανάμεσα στις ιδεολογίες τους και κατ’ επέκταση και μέσα στη σκέψη του αναγνώστη, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει ποια από τις δύο πλευρές χρειάζεται να υποστηρίξει προκειμένου να εξασφαλίσει τη δική του επιβίωση.

  Σύμφωνα με τους μελετητές, ο άνθρωπος αποτελείται από το πνεύμα, το οποίο ονειροπολεί και επικεντρώνεται σε στόχους όχι και τόσο ρεαλιστικούς και την ύλη, η οποία εστιάζει στην ικανοποίηση σωματικών αναγκών όπως η τροφή. Το συγκεκριμένο έργο εγείρει προβληματισμούς σχετικά με τη φύση την οποία τελικά είναι αναγκαίο να επιλέξει ο άνθρωπος. Τέλος, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το βιβλίο «Δον Κιχώτης» σατιρίζει τα κλασσικά ιπποτικά μυθιστορήματα της εποχής, τα οποία εξυμνούν το θάρρος και την αποφασιστικότητα των πρωταγωνιστών.

  Ποιο θεωρείται ως το καλύτερο λογοτεχνικό έργο όλων των εποχών;

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here