Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΤρεις γυναίκες - Αμαλία Αστερίου

  Τρεις γυναίκες – Αμαλία Αστερίου

  -

  Στο μυθιστόρημα “Τρεις γυναίκες” περιγράφεται η ιστορία της Μακεδονίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τον εμφύλιο που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρωταγωνιστής είναι ο Γιώργος, που γεννήθηκε στις Σέρρες το 1902, τον οποίο και ακολουθούμε σε όλη τη ζωή του. Μαθαίνουμε για τα γεγονότα που τον σημάδεψαν στα εφηβικά του χρόνια, μια ταραγμένη εποχή για την περιοχή, αφού η Μακεδονία ναι μεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, τη διεκδικούν όμως η Βουλγαρία (κυρίως) αλλά και η Σερβία.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Ο Γιώργος κατεβαίνει στην Αθήνα για να σπουδάσει σε μια εποχή που οι φοιτητές κινητοποιούνται ώστε να γνωρίσει όλη η βόρεια Ελλάδα τον κίνδυνο που διατρέχει η Μακεδονία. Προσωπικά δεν ήξερα καθόλου για αυτήν την περιοδεία των φοιτητών και χάρηκα που έμαθα λεπτομέρειες. Μπόνους: η όμορφη περιγραφή της πόλης μου, της Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια τον ακολουθούμε στα χρόνια του μεσοπολέμου και του πολέμου με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, κατά τα οποία αποκαθίσταται ο Γιώργος, βάζει τις βάσεις σταθερότητας στη ζωή του, αρχικά επαγγελματικά και στη συνέχεια δημιουργώντας οικογένεια. Μέχρι το τέλος του, που έρχεται στα χρόνια του εμφυλίου. 

  Μιαν απόφαση που πήρες μπορείς να την αναθεωρήσεις. Ένας προβληματισμός μπορεί να είναι η αφετηρία για το νέο μονοπάτι απ’ το οποίο θα φτάσεις στο σκοπό σου ή για ν’ αναβλύσει μια κρυφή επιθυμία. 

  Τα ιστορικά γεγονότα κυριαρχούν στο μυθιστόρημα και εμείς τα μαθαίνουμε τόσο μέσα από την καθημερινότητα του Γιώργου και της οικογένειάς του όσο και μέσω αποσπασμάτων από έντυπα της εποχής ή από άλλες ιστορικές πηγές (όπως εγκυκλοπαίδειες και εφημερίδες). Μεγάλο μέρος της πλοκής διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη και η συγγραφέας μας μιλά για γνωστά στέκια και δημιουργεί όμορφες εικόνες της πόλης ανάλογα με την εποχή που κάθε φορά περιγράφει. 

  Βράδυ, ένας άντρας και μια γυναίκα περπατούν στην όχθη του Σακουλέβα. Το ποτάμι κυλά ήρεμα. Διασχίζει τη Φλώρινα και μετά, κάνοντας στροφή βορειοανατολικά, θα καταλήξει στον Αξιό. Συζητούν έντονα, μάλλον φιλονικούν. Η γυναίκα σφίγγει το σάλι επάνω της. Κοντεύει να τελειώσει ο Ιούλιος, αλλά εδώ, στα 680 μέτρα υψόμετρο, τα βράδια η ψύχρα δεν αστειεύεται. 

  Ο λόγος είναι κοφτός, δεν πλατειάζει πουθενά, η συγγραφέας δίνει μόνο τα βασικά και δεν κουράζει με περιττές λεπτομέρειες. Μου δημιούργησε την εντύπωση ότι ήθελε να αποτυπωθούν τα γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία της περιοχής των Σερρών αλλά και της Θεσσαλονίκης και με αφορμή την ιστορία του Γιώργου έγραψε ένα ωραίο, προσεγμένο μυθιστόρημα. Ο Γιώργος είναι υπαρκτό πρόσωπο, το λέει στο οπισθόφυλλο, πιστεύω το ίδιο και πολλά από τα άτομα που τον πλαισιώνουν. Αξίζει την προσοχή όλων μας, αφού μιλά συγκεντρωτικά για την ιστορία της περιοχής της Μακεδονίας και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας. 

  Περίληψη: Η απελευθέρωση της Μακεδονίας υλοποιήθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Όμως, η Βουλγαρία και η Σερβία δεν εγκαταλείψανε την αλυτρωτική προπαγάνδα στους σλαβόφωνους πληθυσμούς της Ελληνικής Μακεδονίας, επιδιώκοντας η πρώτη την αναθεώρηση των εδαφικών όρων της Συνθήκης του Βουκουρεστίου και η δεύτερη τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Μακεδονίας. Μέσα στη δίνη των γεγονότων, στις Σέρρες γεννιέται και ανδρώνεται ο ήρωας της ιστορίας, πρόσωπο υπαρκτό. Γύρω του κινούνται τρεις γυναίκες. Η αφήγηση ακολουθεί τα γεγονότα, που σημαδεύουν τη ζωή του στον ιστορικό χρόνο, την οργάνωση και πραγματοποίηση της περιοδείας των Μακεδόνων φοιτητών το 1925 από την Αθήνα στη Θράκη και τη Μακεδονία, με σκοπό να κινητοποιηθεί το συναίσθημα και να αποτραπεί ο εφησυχασμός του ελληνικού πληθυσμού απέναντι στον βουλγαρικό επεκτατισμό. Ο ήρωας γνωρίζει ότι μπαίνει στο στόχαστρο Βουλγάρων και Σέρβων. Η οδυνηρή εμπειρία που έζησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη βουλγαρική κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, ο βίαιος εκβουλγαρισμός και ο εκτοπισμός στη Βουλγαρία τον οδηγούν στη δράση. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, πρώτη περίοδος του Εμφύλιου με προσωπικές αντεκδικήσεις, η δράση των Αντιστασιακών Οργανώσεων. Κάθε αφηγηματική ενότητα ολοκληρώνεται με την ιστορική επισκόπηση του αντίστοιχου έτους και αποσπάσματα από την ειδησεογραφία της εποχής.

  Τρεις γυναίκες - Αμαλία ΑστερίουΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Τρεις γυναίκες

  Συγγραφέας: Αμαλία Αστερίου

  Εκδόσεις: Αρμός

  Σελίδες: 272

  Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2023

  ISBN: 978-960-615-566-6

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ