Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Τρεις και ο Ηρακλής - Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

  Τρεις και ο Ηρακλής – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

  -

  Το νέο βιβλίο της συγγραφέως Κωνσταντίνας Τασσοπούλου «Τρεις και ο Ηρακλής» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίτανος σε εξαιρετική εικονογράφηση της Βέρας Κολοκούρη. 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η συγγραφέας με απολαυστικό τρόπο συστήνει ξανά τον ημίθεο Ηρακλή στους αναγνώστες της και φρεσκάρει τις γνώσεις τους στη μυθολογία, αναφέροντας τους Άθλους του. 

  Ναι! Ομολογώ ότι δεν θυμόμουν και τους δώδεκα άθλους. Έχουν περάσει αιώνες από τότε που τους διάβαζα ως μαθήτρια. Δεν μένει όμως η συγγραφέας μόνο στους Άθλους του ήρωα της μυθολογίας. Το κείμενό της είναι τόσο σύγχρονο, τόσο φρέσκο, τόσο σημερινό! Ποιος είπε ότι σήμερα ο άνθρωπος δεν καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του; Δεν οδηγείται σε άθλους προκειμένου να επιβιώσει, να νικήσει τους δικούς του δαίμονες;

  Ήρωες της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, τρεις έφηβοι φίλοι: ο Ηλίας, ο Άρης και η Ρέα. Συναντιούνται στο σπίτι του πρώτου, προκειμένου να κάνουν μαζί μια εργασία για τον Ηρακλή, τον ήρωα, που τα κατορθώματά του είχαν διδαχθεί στο δημοτικό. 

  Λοιπόν ξεκινάμε. Εγώ θα συμβουλεύομαι το βιβλίο και θα σας περιγράφω τους άθλους με απλά λόγια. Η Ρέα, που κάνει καλά γράμματα, θα κρατάει σημειώσεις, κι εσύ, Άρη, θα γκουγκλάρεις στην περίπτωση που θέλουμε να βρούμε κάτι επιπλέον. Στο τέλος, τα συγκεντρώνουμε κι ετοιμάζουμε την περίληψη. Προτείνω να γράψουμε τους άθλους με απλά λόγια, καθημερινά, και τέλος πάντων να τα γράψουμε όπως θα τα συζητήσουμε, αν ο Ηρακλής ήταν σημερινός κι όχι αρχαίος. Έγινε;

  Μέσα από τους ήρωες της συγγραφέως, οι αναγνώστες δεν «φρεσκάρουν» μόνο τις γνώσεις τους στη μυθολογία, αλλά βλέπουν με μια σύγχρονη ματιά τα κατορθώματα του Ηρακλή, τον τρόπο σκέψης και δράσης του. 

  Σκέφτομαι πόσες συζητήσεις μπορεί να εγείρει αυτό το βιβλίο ανάμεσα σε μαθητές, καθηγητές, και τη συγγραφέα, όταν παρουσιαστεί σε μια σχολική αίθουσα. Πόσοι σύγχρονοι άθλοι των παιδιών δεν θα ακουστούν στην τάξη! 

  Υπήρχαν κι άλλοι άθλοι, εκτός από αυτούς που κατάφερε ο γενναίος Ηρακλής, Και ίσως να ήταν ακόμα δυσκολότεροι από εκείνου, παρόλο που δεν είχαν τέρατα με πολλά κεφάλια, ούτε ζώα άγρια. Μήπως είχαν; Η απώλεια είναι τέρας, η ζωή όταν χάνεται κάποιος που αγαπάς γίνεται άγρια και κανένας σήμερα δεν είναι ημίθεος σαν τον Ηρακλή, ώστε να μπορέσει με ευκολία να τα βγάλει πέρα. Ευτυχώς, που υπάρχουν και οι φίλοι.

  Πολλά τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο, χωρίς ίχνος διδακτισμού, χωρίς λεπτομέρειες που κουράζουν, με λόγο αληθινό και οικείο. Εξαιρετική είναι και η εικονογράφηση της Βέρας Κολοκύρη -την είχαμε γνωρίσει στο προηγούμενο βιβλίο της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου-, που κινείται στο ίδιο πλαίσιο με το κείμενο. Σύγχρονη, με στοιχεία κολάζ, γκράφιτι και έντονα χρώματα.

  Ένα βιβλίο που με άγγιξε πολύ και σίγουρα θα αγγίξει τις καρδιές των εφήβων, γιατί η συγγραφέας τούς δείχνει τρόπους να αναμετρηθούν με τα τέρατα της ζωής και να κερδίσουν τη μάχη.

  Αξίζει να το αναζητήσετε!

  Περιγραφή: Τρεις έφηβοι κολλητοί δίνουν ραντεβού ώρα τρεις για να κάνουν μια εργασία για το σχολείο. O επιμελής Ηλίας, ο κυνικός Άρης και η ρομαντική Ρέα διαβάζουν ξανά τους άθλους του Ηρακλή κι έτσι, συστήνονται μαζί του ξανά. Είχαν να τον συναντήσουν από τότε που πήγαιναν στο Δημοτικό… Τώρα πια, θα τον δουν εντελώς διαφορετικά, όπως και εντελώς διαφορετικά θα τον καταλάβουν. Οι άθλοι του Ηρακλή κρύβουν και ταυτόχρονα φέρνουν στην επιφάνεια αλήθειες πολύτιμες, τόσο για το νεανικό κοινό, όσο και για τον καθένα. Ένα βιβλίο με σύγχρονη αισθητική και γλώσσα, που ξεφυλλίζεται σαν περιοδικό και διαβάζεται μονορούφι.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τρεις και ο Ηρακλής - Κωνσταντίνα ΤασσοπούλουΤίτλος: Τρεις και ο Ηρακλής

  Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

  Εικονογράφος: Βέρα Κολοκούρη

  Εκδόσεις: Ίτανος 

  ISBN:  978-618-86589-2-9

  Ημ. Έκδοσης: 05/2024

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Δημιουργία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ