Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 4-6Χάρης και Φάρις - Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

  Χάρης και Φάρις – Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

  -

  Διαβάζοντας το βιβλίο της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου «Χάρης και Φάρις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Susaeta, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος θα μπορούσε να ήταν καλύτερος αν είχαμε όλοι αυξημένη ενσυναίσθηση. Απευθύνεται σε ηλικίες πέντε ετών και άνω, ενώ η εικονογράφηση είναι της Φωτεινής Τίκκου.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο Χάρης είναι ένα αγόρι που καθημερινά περνάει μια γέφυρα για να πάει στο σχολείο και με τη φαντασία του αναμετριέται με δράκους και τέρατα. Μια μέρα, κάτω από τη γέφυρα, βλέπει ένα αγόρι στην ηλικία του να είναι κουβαριασμένο με βρόμικα και ταλαιπωρημένα ρούχα. Το μεσημέρι που επιστρέφει από το σχολείο, αποφασίζει να το πλησιάσει. 

  «Μη φοβάσαι. Δεν θα σε πειράξω. Μη φεύγεις. Να, θα σου αφήσω εδώ στο βράχο το σάντουιτς που μου ‘φτιαξε η μαμά για το σχολείο. Δεν πεινούσα. Το φύλαξα για σένα. Πάρ’ το. Δεν μιλάς. Δεν μ’ ακούς;» Απομακρύνομαι. Το βλέπω να κοιτάζει σαστισμένο μια εμένα μια το σάντουιτς. Κάνει μερικά βήματα παραπατώντας, αρπάζει το σάντουιτς και το κάνει μια μπουκιά.

  Ο Χάρης και τις επόμενες μέρες θα φροντίσει να βρεθεί κοντά στο αγόρι που ζει κάτω από τη γέφυρα, προσφέροντάς του φαγητό, ενώ θα μιλήσει και στους γονείς του. 

  Η συγγραφέας, μέσα από την ιστορία βραχείας φόρμας που έγραψε, αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στην ανάγκη στήριξης αυτών των ανθρώπων που αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους που βιώνει ταραχές και πολέμους, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους. 

  Μέσα από την ιστορία του Φάρις, του μικρού ασυνόδευτου πρόσφυγα, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους αναζητώντας έναν πιο ασφαλή τόπο για να ζήσουν. 

  Μοιάζει με θλιμμένο κλόουν αλλά δεν του το λέω γιατί μπορεί να μην έχουν κλόουν στη χώρα του και να παρεξηγηθεί. Καθαρός πάντως, είναι αγνώριστος. Το πρόσωπό του είναι πιο φωτεινό. Πιο ευγενικό. Ο ευγενικός ιππότης Φάρις. Ο φίλος μου.

  Το κείμενο της συγγραφέως δείχνει και τις δυο πλευρές του προσφυγικού ζητήματος. Αυτούς που τείνουν ένα χέρι βοηθείας στις ταλαιπωρημένες ψυχές αλλά και εκείνους που αντιδρούν, αρνούμενοι να τους στηρίξουν. 

  Το βιβλίο μπορεί να αξιοποιηθεί από παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς για να μιλήσουν στα παιδιά για τους πρόσφυγες και την αποδοχή τους. Ευρηματική θεωρώ την ύπαρξη κανόνων παιχνιδιών από διάφορες χώρες στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά που κατάγονται από άλλες χώρες να ενσωματωθούν στο σχολικό περιβάλλον μέσα από το παιχνίδι. Το βιβλίο περιέχει προτάσεις αξιοποίησης της ιστορίας για τους παιδαγωγούς. Τέλος, μέσα από την εφαρμογή qr code, τα παιδιά μπορούν να ακούσουν την αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα. 

  Περιγραφή: Κάθε πρωί, στη διαδρομή για το σχολείο, ο Χάρης δίνει ατέλειωτες μάχες με δράκους και τέρατα. Μάχες που τις κερδίζει πάντα με τον Μαύρο Ιππότη του. Μια μέρα συναντά έναν άλλο ιππότη, τον Φάρις. Κάτω από μια γέφυρα. Κουλουριασμένο και μόνο. Με ρούχα βρόμικα και σκισμένα. Μέσα από το παιχνίδι, γεννιέται μια όμορφη φιλία μεταξύ τους. Κι ας μη μιλούν την ίδια γλώσσα.

  Το βιβλίο περιέχει παράρτημα με ομαδικά παιχνίδια από τις χώρες των ηρώων, καθώς και προτάσεις για την επεξεργασία της ιστορίας, με κύριο στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την κριτική θεώρηση στάσεων και αντιλήψεων.

  Με επίμετρο από το Ελληνικό Τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σκανάρετε το qr code που θα βρείτε στο βιβλίο και ακούστε τη θεατρική αφήγηση της ιστορίας από την ίδια τη συγγραφέα, σε μουσική επένδυση του Γιάννη Μυγδάνη

  Στοιχεία Βιβλίου

  Χάρης και Φάρις - Γιώτα Κ. ΑλεξάνδρουΤίτλος: Χάρης και Φάρις

  Συγγραφέας: Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

  Εικονογράφος:  Φωτεινή Τίκκου

  Εκδόσεις: Susaeta 

  ΙSBN: 978-618-224-032-8

  Ημ. Έκδοσης: 18/09/2023

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Δημιουργία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ