Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Ένα δώρο για τον παππού - Ελένη Αναστασοπούλου

  Ένα δώρο για τον παππού – Ελένη Αναστασοπούλου

  -

  Ένα δώρο για τον παππού

  Προσωπική άποψη: Νεκταρία Πουλτσίδη

  Το βιβλίο «Ένα δώρο για τον παππού», της συγγραφέως Ελένης Αναστασοπούλου των εκδόσεων Διάπλους, είναι το δώρο που απευθύνεται στο γιο μου και με μεγάλη χαρά μοιράστηκα την ανάγνωση μαζί του. Η εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου οφείλεται στον Γιάννη Σκουλούδη.

  Ένα δώρο για τον παππούΠρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στο δέσιμο που δημιουργείται ανάμεσα σε παππού και εγγονό.  Ο σπουδαίος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ είπε κάποτε:

  Υπάρχουν πατεράδες που δεν αγαπούν τα παιδιά τους. Αλλά δεν υπάρχει παππούς που να μη λατρεύει τα εγγόνια του. Νομίζω ότι δεν θα βρεθεί κάποιος να διαφωνήσει με το απόφθεγμα του Γάλλου συγγραφέα.

  Η σχέση παππού και εγγονού είναι μοναδική. Ο παππούς προσφέρει γνώση, ψήγματα σοφίας, ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και διασκέδασης στα εγγόνια του. Τα εγγόνια πάλι προσφέρουν την αγάπη τους, που δίνει ζωή στους ηλικιωμένους παππούδες.

  Ο παππούς της ιστορίας μας ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Αγαπά τα πουλιά, και κάθε μέρα μέσα από τα χέρια του τρέφονται με σπόρους και ψίχουλα. Έχει για συντροφιά του την Άλμπα, ένα περιστέρι που κάθεται στον ώμο του και ακολουθεί καθημερινά τον παππού στο σιδηροδρομικό σταθμό που πηγαίνει κάθε μεσημέρι.

  Ο παππούς μιλούσε με τα πουλιά. Φώναζε τρεις φορές, την μαγική λέξη πουλ… πουλ… πουλ και τα πουλιά πετάγονταν από τα δέντρα τιτιβίζοντας.

  Κι ύστερα ακούει τις ιστορίες που του αφηγείται ο παππούς για τα χρόνια που ήταν νέος, για τη γυναίκα και το γιο του.

  Ένα δώρο για τον παππούΜα καθώς ο καιρός περνά, οι ιστορίες που αφηγείται ο παππούς μπερδεύονται. Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του και το περιστέρι αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του εγγονού του, του Μάριου.

  «Ένα δώρο για τον παππού», είναι ένα τρυφερό παραμύθι που θίγει τη μοναξιά των ηλικιωμένων. Ο παππούς, μόνος σ’ ένα άδειο σπίτι, συντροφιά με τις αναμνήσεις του.

  Μόνος του τρώει, μόνος του πάει βόλτα, δεν έχει κάποιον να μιλήσει, να συζητήσει. Η μόνη φωτεινή στιγμή, η στιγμή που θα τον επισκεφτεί ο Μάριος κάνοντάς του το ωραιότερο δώρο.

  «Χρόνια πολλά, παππού» άκουσε τη φωνή του Μάριου και πριν το καταλάβει έπεσε στην αγκαλιά του. Η Άλμπα και ο Σπίνος κελαηδούσαν το τραγούδι των γενεθλίων του. «Να τα εκατοστήσεις, παππού μου» είπε ο Μάριος.

  «Ένα δώρο για τον παππού». Είναι μια ιστορία που με έκανε να συγκινηθώ, καθώς με πήγε πίσω στην παιδική μου ηλικία, τότε που άκουγα κι εγώ ιστορίες από τους παππούδες μου. Σκέφτηκα όμως και τις στιγμές που έχασα, τις στιγμές που πέρασαν σα γάργαρο νερό και μπήκαν στο σεντούκι των αναμνήσεων.

  Είναι ευλογία να έρχεται κανείς σε επαφή με τους παππούδες του. Ας περνάνε τα παιδιά μας όσο περισσότερο χρόνο μπορούν μαζί τους, γιατί ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Περνά γρήγορα. Ας αφήσει τουλάχιστον όμορφες αναμνήσεις.

  Περίληψη: Ο παππούς και η γιαγιά αποτελούν ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα σημεία αναφοράς στη ζωή του παιδιού. Με την εμπειρία και τις γνώσεις τους, είναι οι μεγαλύτεροι αρχικοί υποστηρικτές και σύμμαχοι στη ζωή των εγγονιών τους. Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη της θετικής εικόνας, της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Συχνά αλληλεπιδρούν έτσι, που τα παιδιά μαθαίνουν από τη σοφία των παππούδων τους και οι παππούδες ανανεώνουν τη διάθεσή τους από τα παιδιά. Είναι μια σχέση πολύτιμη και αναντικατάστατη και σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τη θέση και τον τρόπο που το παιδί θα βλέπει τον εαυτό του μέσα στην κοινωνία, στο μέλλον.

  Στο βιβλιο περιλαμβάνεται και ένα cd με τραγούδια

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ CD:
  – Άνοιξαν τα δέντρα ούλα: Διασκευή – Ενορχήστρωση Μιχάλης Τερζής 
  – Απάνω στην τριανταφυλλιά: Διασκευή – Ενορχήστρωση Αστέριος Τράκας 
  – Τραγούδι: Γιώργος Μπαγιώκης 
  – Ηχογράφηση: Studio Φωνόγραφος
  – Χρόνια πολλά παππού: Σύνθεση – Ενορχήστρωση – Synth: Ελιόνα – Ελένη Σινιάρη 
  – Τραγουδούν: Παιδική χορωδία του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης 
  – Ηχογράφηση: Γιάννης Δαμιανίδης

  Ένα δώρο για τον παππούΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ένα δώρο για τον παππού

  Συγγραφέας: Ελένη Αναστασοπούλου

  Εικονογράφος : Γιάννης Σκουλούδης

  Εκδόσεις: Διάπλους

                                                          ISBN: 978-960-6873-83-6

                                                          Έτος Κυκλοφορίας : 2018

  Επεξεργασία εικόνας: Νάντια Βαβάση

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here