Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023
More

  22 φθινόπωρα – Έφη Λοϊζά

  -

  Η Έφη Λοϊζά συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο της «22 φθινόπωρα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γραφή. 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων μικρής έκτασης, που ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε αλλοτινές εποχές. Οι ήρωες της συγγραφέως είναι απλοί, αυθεντικοί άνθρωποι που έχουν ταλαιπωρηθεί από τη ζωή αλλά διαθέτουν μια τρυφερή ψυχή. 

  Τι να σου λέω τώρα… Όταν την έφερε ο αδελφός μου στο σπίτι ήταν ένα μικρό πλασματάκι με αλογοουρίτσα και ροζ φορεματάκι. «Η ανιψιά σου» μου είπε. Άνοιξα την αγκαλιά μου και την κράτησα σφιχτά. Δεν ήταν ακριβώς η ανιψιά μου αλλά δεν με πείραξε, η κόρη της γυναίκας του αδελφού μου. Μαζί δεν έκαναν παιδιά, για μένα ήταν η ανιψιά μου. Εγώ δεν παντρεύτηκα, είχα φίλους, τον αδελφό μου, τη ζωή μου…

  Η γραφή της λιτή, απαλλαγμένη από καθετί περιττό αλλά και με λυρισμό σε σωστές δόσεις, χωρίς καμία υπερβολή. Οι ιστορίες του βιβλίου δεν έχουν μόνο φθινοπωρινό φόντο. Αναμνήσεις, αρώματα μεθυστικά και μη, εικόνες απλής αλλά ουσιαστικής ζωής προσφέρονται απλόχερα στους αναγνώστες.

  Ήταν λες και η ζωή ξαναπέρασε μέσα της. Ήταν το σώμα της που μύριζε νυχτολούλουδο, ήταν και εκείνο το ανδρικό χέρι που κάποτε την ανέστησε. Τόσες αναμνήσεις. Μετά θλίψεις και πόνοι και σαν μικρά βότσαλα της θάλασσας στοίβαξαν στον τοίχο της καρδιάς της και την ψήλωσαν. 

  Το πρώτο δείγμα γραφής της κυρίας Λοϊζά είναι αξιόλογο και θέτει τις σωστές βάσεις για να πατήσουν και τα επόμενα βιβλία της που θα ακολουθήσουν. 

  Περίληψη: Τα «22 Φθινόπωρα», αποτελούν την πρώτη συλλογή διηγημάτων της Έφης Λοϊζά. Στα διηγήματα αυτά κυριαρχούν εικόνες από τη φύση και την καθημερινή ζωή. Λουλούδια σε ασβεστωμένες αυλές, μπαρούτι και καπνός, κεντούν τις ζωές δεκάδων ανθρώπων, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ζωές που βιώθηκαν και ζωές που γεννήθηκαν στη φαντασία της συγγραφέως, μπλέκουν τον μύθο με την πραγματικότητα αναδημιουργώντας παραστάσεις φερμένες από άλλες εποχές με καμβά το λευκό χαρτί. Μυρωδιές φαγητών και ψημένου καφέ, σπίτια χαμηλά και ασφυκτικά γεμάτες γειτονιές. Άνθρωποι που περπατούν προσπαθώντας να φτάσουν σε άγνωστο προορισμό, αγωνιούν, διστάζουν, επαναστατούν, δειλιάζουν, εγκλωβίζονται και αποζητούν την ελευθερία.

  Στοιχεία βιβλίου

  22 φθινόπωρα - Έφη Λοϊζά Τίτλος: 22 φθινόπωρα

  Συγγραφέας: Έφη Λοϊζά

  Εκδόσεις: Γραφή  

  ΙSBN: 978-618-5638-12-2

  Σελίδες: 98

  Έτος έκδοσης: 2022

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ