Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΆγνωστη χώρα (Οι μεσημβρινοί της ζωής I) - Μαίρη Κόντζογλου

  Άγνωστη χώρα (Οι μεσημβρινοί της ζωής I) – Μαίρη Κόντζογλου

  -

  Το καλοκαιράκι είναι συνυφασμένο με χαλαρές στιγμές κι ένα βιβλίο στο χέρι. Αποφάσισα να εγκαινιάσω τα καλοκαιρινά μπάνια και τις καλοκαιρινές βραδιές δίπλα στον βασιλικό συντροφιά με το πρώτο βιβλίο ‘Άγνωστη χώρα‘ της τριλογίας της Μαίρης ΚόντζογλουΟι μεσημβρινοί της ζωής”. Η συγγραφέας εμπνεύστηκε την πλοκή και τις προσωπικότητες των κεντρικών ηρωίδων από τις δύο γιαγιάδες της, δύο γυναίκες με εντελώς διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Η τριλογία ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα και καταλήγει μέχρι τις μέρες μας. 

  Προσωπική άποψη: Μαρία Στρατή

  Στον πρώτο τόμο της τριλογίας, με τίτλο «Άγνωστη Χώρα», οι δύο κύριες ηρωίδες, η Βασιλική, μια αρχοντοπούλα από τη Δυτική Μακεδονία, και η Ιλαρία, μια βασανισμένη γυναίκα με καταγωγή από τη Σμύρνη, συναντώνται σε μεγάλη πλέον ηλικία και εξιστορούν τα βάσανα και τα πάθη τους. Ωστόσο, κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι ιστορίες αυτών των γυναικών είναι κατά κάποιο τρόπο συνυφασμένες.

  “- Πρόκειται για το παιδί μου, καταλαβαίνεις; ρώτησε με δακρυσμένα μάτια η οικοδέσποινα.

  –  Και το δικό μου, Βασιλική. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Έχω να σου πω κι άλλα…”

  Μέσα από τις περιπέτειες όλων των χαρακτήρων βιώνουμε την έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στα Βαλκάνια κατά τον 20ο αιώνα ως απόρροια της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της χάραξης των νέων συνόρων στην περιοχή. Παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την άνοδο των Νεοτούρκων, και τη Μικρασιατική καταστροφή η οποία είχε ως αποτέλεσμα την προσφυγοποίηση του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Επιπλέον, η συγγραφέας τονίζει ότι κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή ακόμη και μερικοί Τούρκοι είχαν τις απώλειές τους κι ας ήταν από την πλευρά των νικητών. 

  Σε αυτό τον τόμο ξεχώρισα τη Χάιδω, την παιδική φίλη της Βασιλικής, η οποία είχε το τσαγανό να ξεφύγει από μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Ακόμη, ο Ισίδωρος με την εύθραυστη προσωπικότητα αναδεικνύει αρκετά κοινωνικά ζητήματα τα οποία δυστυχώς παραμένουν ταμπού ακόμη και σήμερα. Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας σε αυτό τον τόμο είναι ο κυρ Θόδωρος, ένας δευτερεύων χαρακτήρας, ο οποίος κατά τη γνώμη μου ενσαρκώνει τις αξίες της αλληλεγγύης, της ανιδιοτέλειας, της συμπόνιας και της ενσυναίσθησης.

  Η Βασιλική και η Ιλαρία χωρίς να το γνωρίζουν είχαν βίους παράλληλους, κάποια στιγμή ο δρόμος της μιας άλλαξε κατεύθυνση και συνάντησε τον δρόμο της άλλης. Η αφηγηματική τεχνική της προοικονομία σε κάποια σημεία της πλοκής προκαλεί τον αναγνώστη να διαβάσει πίσω από τις λέξεις και τον προετοιμάζει για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η ιστορία στους επόμενους τόμους.

  “Κάθισε πάλι στην ίδια πολυθρόνα η Ιλαρία και, πιάνοντας μια τούφα από τον ανεπιτήδευτο κότσο που ήταν χτενισμένα τα μαλλιά της- εκείνα τα ίδια καστανά, σγουρά μαλλιά, τώρα με κάμποσες άσπρες τρίχες-, την κοίταξε κατάματα και:

  – Έχεις δίκαιο, είπε. Τώρα που στήσαμε τα πιόνια, τώρα πρέπει να παίξουμε Βασιλική! ”

  Μόλις τελείωσα τον πρώτο τόμο έσπευσα αμέσως να πάρω στα χέρια μου τον δεύτερο τόμο. Έχω αγωνία και περιέργεια να δω σε ποια διασταύρωση της ζωής συνάντησε η Βασιλική την Ιλαρία και κυρίως αν αυτό ήταν θα φέρει κάθαρση στις ζωές των αγαπημένων τους προσώπων.

  Περίληψη: Αρχές του 20ού αιώνα. Στα ταραγµένα χρόνια που ακολουθούν, δύο γυναίκες άγνωστες µεταξύ τους βιώνουν παράλληλα, αλλά διαφορετικά, τις προσωπικές τους ιστορίες και τα παγκόσµια γεγονότα.
  Η Βασιλική, αρχοντοκόρη από τη Δυτική Μακεδονία, ζει µια παιδική ηλικία που σηµαδεύεται από το θάνατο, τον πόλεµο και τις δύσκολες οικογενειακές σχέσεις. Στην εφηβεία πια, ασφυκτιώντας από τις κοινωνικές επιταγές, επαναστατεί και, µε αφορµή έναν παράφορο έρωτα, κατορθώνει να κυνηγήσει το όνειρό της στην Αµερική.
  Η Ιλαρία, φτωχοκόριτσο από τη Σµύρνη, ακολουθεί την οικογένειά της στην Κωνσταντινούπολη και µετά στη Μυτιλήνη, σ’ ένα µακρύ, πικρό ταξίδι, αναζητώντας αγάπη και σεβασµό. Στη Μυτιλήνη γίνεται τραγική µάρτυρας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το ίδιο ανήµπορη, όµως, παρακολουθεί και το γκρέµισµα των ονείρων της για µια ευτυχισµένη ζωή.
  Το γαϊτανάκι της µοίρας µπλέκεται, οι δύο γυναίκες γνωρίζονται και διαπιστώνουν ότι οι οικογένειές τους είναι άρρηκτα δεµένες µεταξύ τους, µε δεσµούς που έχουν παρασύρει και τις ίδιες σ’ ένα παιχνίδι αγάπης και θανάτου.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Άγνωστη χώρα (Οι μεσημβρινοί της ζωής I) - Μαίρη ΚόντζογλουΤίτλος: Άγνωστη χώρα (Οι μεσημβρινοί της ζωής I)

  Συγγραφέας: Μαίρη Κόντζογλου

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-3030-4

  Σελίδες: 680

  Ημερομηνία έκδοσης: 09/06/2022

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  2 ΣΧΟΛΙΑ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ