Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Οικογένεια Μπρίτζερτον - Αιώνια δικός σου (βιβλίο 5ο) - Julia Quinn

  Οικογένεια Μπρίτζερτον – Αιώνια δικός σου (βιβλίο 5ο) – Julia Quinn

  -

  Οικογένεια Μπρίτζερτον – Αιώνια δικός σου και η Ελοΐζ Μπρίτζερτον, με την ισχυρή προσωπικότητά της, έρχεται να μας γοητεύσει. Η Julia Quinn έχει βάλει σκοπό να παντρέψει όλα τα τέκνα της γνωστής οικογενείας και να κάνει τη μητέρα Βάιολετ χαρούμενη.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Η Ελοΐζ είναι πλέον είκοσι οκτώ χρονών και μέχρι πρόσφατα δεν επιθυμούσε τον γάμο. Δεν ήταν αρνητική ενάντια στον θεσμό αυτό καθαυτό, έχοντας ως γνώμονα τους ευτυχισμένους γάμους των γονιών της και των αδελφών της, αλλά ούτε και θετική, εφόσον οι υποψήφιοι γαμπροί δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια. Και τα κριτήρια της δεσποινίδος Ελοΐζ δεν είναι και λίγα. Γι’ αυτό ήταν ικανοποιημένη με τη ζωή της κι ας θεωρούνταν πλέον γεροντοκόρη όπως και η καλύτερή της φίλη Πενέλοπε. Μόνο που η Πενέλοπε παντρεύτηκε και μάλιστα τον αδελφό της Ελοΐζ! Και η ίδια έμεινε να αναρωτιέται αν έκρινε λάθος τις επιλογές της για ευτυχία. Ήθελε περισσότερα.

  Ήθελε κάτι περισσότερο από το «Έχω τρία σπίτια, δεκάξι άλογα και σαράντα δύο κυνηγετικά σκυλιά», όπως της είχε πει ένας από τους υποψήφιους γαμπρούς ζητώντας το χέρι της.

  Ως είθισται, οι κυρίες της αριστοκρατίας αν δεν έχουν ένα εργόχειρο ανά χείρας τότε είναι συνετό να γράφουν επιστολές. Για την Ελοΐζ, η αλληλογραφία είναι η αγαπημένη της ασχολία. Λατρεύει να επικοινωνεί γραπτώς ακόμα και με τα μέλη της οικογένειάς της. Όταν ενημερώνεται για τον αιφνίδιο θάνατο της μακρινής της ξαδέλφης, αποφασίζει να γράψει μία συλλυπητήρια επιστολή στον σύζυγό της, Σερ Φίλιπ Κρέιν. Μόνο που ο φάκελος της απάντησής του συμπεριλαμβάνει και ένα αποξηραμένο λουλούδι και η Ελοΐζ γοητεύεται. Έναν χρόνο κρατά η αλληλογραφία τους μέχρι την πρόταση του Σερ να γνωριστούν με σκοπό τον γάμο. Και η περιέργεια της Ελοΐζ την οδηγεί στο εξωφρενικό σχέδιο να το σκάσει από το σπίτι της και να τον επισκεφτεί για να διαπιστώσει αν όντως ταιριάζουν.

  Και τώρα βρισκόταν εδώ, στον δρόμο για το Γκλοστερσάιρ, οδεύοντας προς το πεπρωμένο της υπέθετε –ή έλπιζε, δεν ήταν σίγουρη ποιο από τα δύο–, με τίποτα περισσότερο από μερικές αλλαξιές ρούχα και ένα δέμα με επιστολές γραμμένες για εκείνη από έναν άντρα που δεν είχε συναντήσει ποτέ. Έναν άντρα που έλπιζε ότι θα μπορούσε να αγαπήσει. Ήταν συναρπαστικό. Όχι, ήταν τρομακτικό. Ήταν, σκεφτόταν, το πιο απερίσκεπτο πράγμα που είχε κάνει στη ζωή της και όφειλε να παραδεχτεί ότι είχε πάρει αρκετές ανόητες αποφάσεις. Ή ίσως και να ήταν η μοναδική της ευκαιρία στην ευτυχία. 

  Και κάπου εκεί στην αγγλική επαρχία έχουμε έναν αιφνιδιασμένο, λιγομίλητο γίγαντα και μία δεσποσύνη που εκτός από την τιμή της κοντεύει να χάσει και το μυαλό της τόσο από έρωτα όσο και από το σοκ που ο υποψήφιος γαμπρός ξέχασε να της αναφέρει πως είναι πατέρας δύο ζωηρότατων παιδιών!

  Από τις πρώτες σελίδες η ιστορία με ενθουσίασε. Διάβαζα λαίμαργα ώστε να καταφέρω να μπω κι εγώ σε αυτή τη ρομαντική φούσκα όπου τα πάντα είναι δυνατά και όλοι καταλήγουν ευτυχισμένοι. Τελικά, εγώ δεν χώρεσα στη φούσκα, ενώ διαπίστωσα πως τελικά όλα μπορούν να συμβούν σε ένα μυθιστόρημα ώστε οι πάντες να μείνουν ικανοποιημένοι – και ήρωες και αναγνώστες. 

  Ο Φίλιπ Κρέιν μας παρουσιάζεται ως ένας έξυπνος αλλά και μοναχικός αριστοκράτης της επαρχίας με πτυχίο στη βοτανολογία, που αγαπά να περνά τον χρόνο του στο θερμοκήπιό του. Περισσότερο από όσο αγαπά να περνά τον χρόνο του με τα δίδυμα αγρίμια που φέρουν τα ονόματα Αμάντα και Όλιβερ και είναι τα οκτάχρονα παιδιά του. Οι δικαιολογίες για την αποστασιοποίησή του από τον ρόλο του πατέρα είναι χλιαρότατες και τετριμμένες. Ο δε λόγος που ψάχνει σύζυγο είναι ακόμα πιο κάκιστος: δεν αντέχει τα παιδιά του και θέλει μια γυναίκα να του τα βάλει σε τάξη. Όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και το σπιτικό του. Επιπροσθέτως θέλει κάποια να καλύπτει και τις ερωτικές του παρορμήσεις. Εφόσον όλες οι ελεύθερες γυναίκες της περιοχής τον αποφεύγουν και ο ίδιος δεν ξεβολεύεται από το θερμοκήπιό του για να βρει κάποια, η Ελοΐζ Μπρίτζερτον του έρχεται ως μάννα εξ ουρανού. Το ότι είναι εκτός από ελεύθερη και όμορφη, και δυναμική, και ευφυής, και γνωρίζει πώς να χειριστεί τα μικρά του τερατάκια, είναι η απάντηση στις προσευχές του.

  Δεν ήξερε πώς να είναι ο πατέρας τους. Αυτό ήταν σαφές. Δεν ήξερε πώς, και ίσως να μην του ταίριαζε ο ρόλος. Ίσως κάποιοι άντρες να γεννιούνται ξέροντας τι να πουν και πώς να συμπεριφερθούν και κάποιοι άλλοι απλώς να μην μπορούν να κάνουν τίποτα καλά, όσο σκληρά και αν προσπαθούν. Ίσως έπρεπε να σε μεγαλώσει ένας καλός πατέρας για να ξέρεις πώς να γίνεις κι εσύ τέτοιος. Κι αυτό τον καταδίκαζε από τη γέννησή του. Και να τώρα που προσπαθούσε να ξεπεράσει την ανεπάρκειά του με την Ελοΐζ Μπρίτζερτον. Ίσως σταματούσε να νιώθει τόσο ένοχος για το πόσο ανάξιος πατέρας ήταν αν κατάφερνε να τους βρει μια καλή μητέρα.

  Από την άλλη, η Ελοΐζ, όντας φιλοπερίεργη, δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στο να γνωρίσει αυτόν τον μυστηριώδη άντρα. Τι ακριβώς τη γοήτευσε πάνω του, δεν κατάλαβα για να είμαι ειλικρινής. Αυτά που σίγουρα κατάλαβα ήταν τα «Ω Φίλιπ» και «Ω θεέ μου» όταν, έμπρακτα, της αποδείκνυε πόσο ταιριάζουν ως ζευγάρι. Ο δυναμικός της χαρακτήρας, η πολυλογία της και οι ανασφάλειές της συμπληρώνουν την οκνηρία και την παθητική στάση ζωής του Φίλιπ και έτσι οδηγούμαστε σε μία σχέση που τα εμπόδια για την ολοκληρωτική τους ευτυχία αποτελούν τα ιλαρά και ευτράπελα στιγμιότυπα του βιβλίου προς τέρψη του αναγνώστη. 

  Το σημείο που πράγματι διασκέδασα ήταν η εμφάνιση των τεσσάρων αδελφών Μπρίτζερτον που σύσσωμοι θέλησαν να προστατέψουν την αδελφή τους, αλλά και οι στιχομυθίες ανάμεσά τους. 

  «Έχεις τις εξής επιλογές», είπε ο Άντονι, καθισμένος σε μια καρέκλα πίσω από το γραφείο του Φίλιπ λες και ήταν δικό του. «Ή θα τον παντρευτείς σε μία βδομάδα ή θα τον παντρευτείς σε δύο».

  Χμ, ενώ συνεχίζω να απολαμβάνω τους Μπρίτζερτον, η Ελοΐζ με απογοήτευσε. Θα μπορούσα να τη δικαιολογήσω λέγοντας πως οι πράξεις της διέπονται από τον πανικό της μοναχικής ζωής που προέβλεπε πως θα είχε, αλλά κάπου χάθηκε η διάθεσή μου να φανώ επιεικής μαζί της. Δεν έχω πρόβλημα με τις επιλογές της (σε γενικές γραμμές οι ηρωίδες βιβλίων με κάνουν έξω φρενών, οπότε δεν περίμενα και πολλά από τη συγκεκριμένη) αλλά με την εθελοτυφλία της στα μειονεκτήματα του προσώπου που την ενδιαφέρει. 

  Έντονη εισαγωγή, μετριότατη δράση και ένα προβλεπόμενο φινάλε για το Αιώνια δικός σου. 

  Περίληψη: Αγαπητή δεσποινίς Μπρίτζερτον, αλληλογραφούμε αρκετό καιρό τώρα και, παρόλο που δεν έχουμε γνωριστεί επισήμως, νιώθω σαν να σας ξέρω. Συγχωρήστε μου την ενδεχόμενη υπέρμετρη τόλμη, αλλά σας γράφω για να σας προσκαλέσω στην οικία μου. Ευελπιστώ ότι θα ταιριάξουμε και ότι θα δεχθείτε να γίνετε η σύζυγός μου.
                                                                                                              Σερ Φίλιπ Κρέιν 
  Ο σερ Φίλιπ Κρέιν ήξερε πως η Ελοΐζ Μπρίτζερτον δέχεται αφόρητη κοινωνική πίεση για να βρει σύζυγο και γι’ αυτό της έκανε μια πρόταση που πιστεύει ότι δεν θα μπορεί να την αρνηθεί. Μόνο που… η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.
  Η δυναμική Ελοΐζ Μπρίτζερτον δεν μπορούσε να παντρευτεί έναν άντρα που δεν είχε δει ποτέ στη ζωή της! Δίχως πολλή σκέψη, μες στα άγρια μεσάνυχτα βρίσκεται καθ’ οδόν μέσα σε μια νοικιασμένη άμαξα για να συναντήσει τον άντρα που ελπίζει να αποδειχθεί το τέλειο συνοικέσιο. Μόνο που… η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο εμφανιζόμενος ως γοητευτικός Σερ Φίλιπ αποδεικνύεται απατεώνας, κακότροπος και υστερόβουλος. Έχει πέσει στην παγίδα του και μόνο η ίδια μπορεί πλέον να γλιτώσει τον εαυτό της.

  Οικογένεια Μπρίτζερτον - Αιώνια δικός σουΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Αιώνια δικός σου 

  Σειρά: Οικογένεια Μπρίτζερτον – 5

  Συγγραφέας: Julia Quinn

  Μετάφραση: Βιολέττα Ζεύκη

  Εκδόσεις: Elxis

  Σελίδες: 384

                                                   Έτος έκδοσης: 2017

                                                   ISBN: 978-618-5229-34-4

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here