Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Αναγνώστης Σύμβολο

  Αναγνώστης Σύμβολο

  -

  Αναγνώστης Σύμβολο

  Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

  Τόση σημαντική επίδραση είχε το βιβλίο στις μέρες της δόξης του που παγιώθηκε να ταυτίζεται με τον αναγνώστη. Να αποτελεί δηλαδή τον καθρέφτη του και να συνδέεται άμεσα με τις δράσεις και το περιβάλλον του.

  Τι άλλο για παράδειγμα, θα μπορούσε να διαβάζει ο Μέγας Αλέξανδρος από την Ιλιάδα; Αλλά και το αντίστροφο:

  Γνωρίζοντας τον αναγνώστη, επηρεαζόμαστε στην κρίση μας για την ποιότητα του βιβλίου που κρατά στα χέρια του, πριν καν το διαβάσουμε!

  Αναγνώστης-σύμβολοΤο φαινόμενο βέβαια δεν αφορά μόνο το βιβλίο, αλλά όλες τις μορφές τέχνης. Για χρόνια ο Βάγκνερ δεν παιζόταν στο Ισραήλ γιατί τον είχε επαινέσει ο Χίτλερ! 

  Διαμορφώθηκε με τον καιρό, ένα είδος αναγνώστη-συμβόλου κι έτσι, συσχετίζοντας το βιβλίο μαζί του, ξεχωρίζουμε τους εκλεπτυσμένους-καλλιεργημένους αναγνώστες.

  Πού οδηγηθήκαμε όμως σήμερα από τέτοιες, μάλλον επιφανειακές, συσχετίσεις;

  Ο Καζαντζάκης απογοητευμένος απ’ τη διάσταση του φαινομένου, έγραψε:

  “Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει”.

  Για να διαπιστώσετε πόσο δίκαιο έχει, αρκεί ν’ ανεβάσετε στο fb μια δική σας φιλοσοφική σκέψη και να διαπιστώσετε πόσο πενιχρής αποδοχής θα τύχει. Αν κάτω απ’ την ίδια σκέψη βάλετε για παράδειγμα, το όνομα του Καζαντζάκη, μπορεί να δείτε να κοινοποιείται κιόλας από τους φίλους σας. Άρα δεν μετρά τόσο το τι λέμε ή γράφουμε σήμερα, όσο το ποιος το λέει ή το γράφει…

  Ο μεγάλος μάστορας της πολιτικής Ανδρέας Παπανδρέου, γνώριζε άριστα να εκμεταλλεύεται αυτή τη μικρή παράνοια των ανθρώπων. Κάποτε υπήρχε ένας βουλευτής που τον κατηγορούσε με αισχρούς χαρακτηρισμούς παντού, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του.

  Ο Ανδρέας λοιπόν τον προκάλεσε από το βήμα της Βουλής, να φανερωθεί όπως και έκανε. Όταν τον είδε να στέκεται με παρρησία απέναντί του, έτοιμος να υπερασπιστεί τους χαρακτηρισμούς που είχε εξαπολύσει εναντίον του πιστεύοντας ότι είναι σωστοί, ο Αντρέας του είπε μόνο: Α, εσύ είσαι; Τότε δεν μετρούν τα όσα λες!”.

  Αναγνώστης Σύμβολο

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here