Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More

  Caffe Al Bicerin

  -

  Θα σας ταξιδέψουμε νοερά στο Τορίνο, για να γνωρίσουμε ένα ιστορικό καφέ, το Caffe Al Bicerin που μετρά πολλά χρόνια ιστορίας. Πολλοί ήταν οι διάσημοι πελάτες του στο πέρασμα των χρόνων.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ακόμα και ο συγγραφέας Umberto Εco αναφέρει το συγκεκριμένο καφέ στο μυθιστόρημά του «Το κοιμητήριο της Πράγας». Το όνομά του το οφείλει στο ρόφημα bicerin, που αποτελείται από σοκολάτα, καφέ και κρέμα γάλακτος, σερβιρισμένο σε μικρά ποτήρια χωρίς λαβή.

  Βρίσκεται στην Piazza della Consolata, στο κέντρο μιας περιοχής με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Η ιστορία του καφέ ξεκινά το 1763, όταν ο  Giuseppe Dentis ανοίγει το μικρό του κατάστημα με τραπέζια και καρέκλες από ξύλο. Το 1856, πάνω σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Carlo Promis, δημιουργήθηκε το κτήριο που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα. 

  Caffe Al Bicerin
  Caffe Al Bicerin

  Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες δεν είχαν καμία θέση στα καφέ. Μόνο οι άντρες είχαν το δικαίωμα να συχνάζουν σε αυτούς τους χώρους. Μπορεί το καφέ να δημιουργήθηκε από άντρα, η διαχείρισή του όμως τα επόμενα χρόνια αφέθηκε στα χέρια των γυναικών. Έγινε λοιπόν το πρώτο καφέ όπου σύχναζαν ελεύθερα και οι γυναίκες. Μέχρι και σήμερα, πίσω από το τιμόνι της διαχείρισής του βρίσκεται γυναίκα.

  Εκτός όμως από καφέ, οι θαμώνες μπορούν να δοκιμάσουν υπέροχα ροφήματα ζεστά ή κρύα, γλυκά με γεύση σοκολάτας και περίφημα λικέρ, ενώ μπορούν να αγοράσουν διάφορα προϊόντα συσκευασμένα.

  Πολλοί ήταν οι διάσημοι θαμώνες του: Alexandre Dumas, Giacomo Puccini, Friedrich Nietzsche, Italo Calvino, Mario Soldati, Umberto Eco, Giuseppe Culicchia, Pina Bausch. To 2006, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο, πέρασε από το καφέ η διάσημη ηθοποιός Susan Sarandon. Επίσης, ο χώρος έχει χρησιμοποιηθεί σε γυρίσματα τόσο ταινιών εποχής, όσο και πιο σύγχρονων.

  Μπαίνοντας στο διάσημο πια καφέ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο χρόνος εδώ έχει σταματήσει. Ταξιδεύει τους θαμώνες του πίσω στον χρόνο, σε μια αλλοτινή εποχή.

  Caffè Al Bicerin
  Locale Storico d’Italia dal 1763
  Piazza della Consolata, 5
  10122 Torino – Italia
  Tel +39 011 4369325

  Επιμέλεια Κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ