Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More

  Κούτζο – Stephen King

  -

  Κούτζο

  Προσωπική άποψη: Αγάπη Ντόκα

  Stephen King στο ράφι, ένα μόνο κομμάτι, απλά το πήρα. Το έγραψα και σε προηγούμενη άποψη: είναι ο μαιτρ του είδους!

  ΚούτζοΟ τετράχρονος Ταντ Τρέντον ουρλιάζει όταν βλέπει κάποιο βράδυ στην ντουλάπα του ένα τέρας. Οι γονείς του, Βικ και Ντόνα, προσπαθούν να τον καθησυχάσουν, λέγοντάς του ότι ήταν απλά ένα παιχνίδι της φαντασίας του. Ανοίγουν την ντουλάπα και του δείχνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα παρά η στοίβα με τα σκεπάσματα και πάνω της το αρκουδάκι του. Το παιδί βλέπει και ξαναβλέπει αυτό το πλάσμα για τα επόμενα βράδια, καθώς ανοίγει από μόνη της η ντουλάπα του. Για να το ηρεμήσει ο πατέρας του, του γράφει ένα ξόρκι που λειτουργεί ως αποτρεπτικό των φαντασμάτων.

  Μάζεψε τα σκεπάσματα ως το λαιμό του και τότε ήταν που είδε το πλάσμα μέσα στη ντουλάπα του. Χαμηλά στο πάτωμα ήταν, με κάτι πελώριους ώμους που φούσκωναν πάνω από το γερμένο κεφάλι του, με κάτι μάτια που γυάλιζαν σαν αναμμένα κάρβουνα – κάτι που ήταν σαν μισός άνθρωπος και μισός λύκος. Δυο μάτια τρελά, που γελούσαν, που υπόσχονταν φριχτό θάνατο και μουσική από ουρλιαχτά που δε θα άκουγε ποτέ κανείς. (…) Το τέρας είχε φύγει. 

  Ο Τζο Κάμπερ είναι ο καλύτερος μηχανικός αυτοκινήτων της περιοχής. Ζει με τη γυναίκα του, Τσάριτι και τον δεκάχρονο γιο τους Μπρετ. Στην αυλή τους τριγυρνάει ο σκύλος τους ο Κούτζο, ράτσας Αγίου Βερνάρδου, άκακος και φιλικός με όλους. Μια μέρα, κυνηγώντας έναν λαγό, χώνει τη μουσούδα του σε μία τρύπα, στην οποία υπάρχουν νυχτερίδες με λύσσα. Του επιτίθενται στο κεφάλι. Και η λύσσα είναι πλέον και μέσα του.

  Εκείνη τη χρονιά οι καφετιές εντομοφάγες νυχτερίδες που κατοικούσαν στο μικρό σπήλαιο ήταν γεμάτες από ένα εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος του ιού της λύσσας. Ο Κούτζο είχε φρακάρει στο ύψος των ώμων. Έσκαβε μανιασμένα με τα πίσω πόδια του, χωρίς αποτέλεσμα. Ένιωθε ότι ο λαγός ήταν παγιδευμένος, άρα δικός του.

  Όταν θα φύγει ταξίδι ο Βικ, η Ντόνα θα πάρει με το χαλασμένο της αμάξι τον Ταντ και με τα χίλια ζόρια θα φτάσουν στο συνεργείο του Τζο.

  Όμως εκεί τους περιμένει μόνο ο Κούτζο…

  Ξέρει, σκεφτόταν η Ντόνα. Η σκέψη δεν ήταν καινούρια. Οι τρεις τελευταίες ώρες ήταν οι μεγαλύτερες τρεις ώρες της ζωής της. Είχε καταλάβει ότι ο Βικ ήξερε, όταν της τηλεφώνησε για να της πει ότι θ’ αργούσε να γυρίσει σπίτι. 

  ΚούτζοΠοιο είναι το ένοχο μυστικό που έκρυβε η Ντόνα από τον άντρα της; Πώς αποκαλύφθηκε; Με τι επιπτώσεις; Πού βρίσκεται ο Τζο όταν φτάνει στο συνεργείο του η Ντόνα; Πού είναι η γυναίκα του και το παιδί του; Πώς θα αντιμετωπίσει η Ντόνα ένα λυσσασμένο σκυλί, αφού δεν μπορεί να βάλει μπρος το αυτοκίνητο και να φύγει, αλλά ούτε και να βγει για να τρέξει στο σπίτι του Τζο και να τηλεφωνήσει; Τι θα γίνει με τον μικρό Ταντ, που είναι κλεισμένος μαζί της επί δύο σχεδόν εικοσιτετράωρα στο αμάξι εν μέσω καλοκαιριού;

  Ο Κούτζο ήταν εκεί και την κοίταζε. Το πρόσωπό του απείχε το πολύ είκοσι εκατοστά από το δικό της. Τους χώριζε μόνο το τζάμι της πόρτας του οδηγού. Τα κόκκινα τσιμπλιάρικα μάτια ήταν στην ίδια ευθεία με τα δικά της.

  Ο Κούτζο έρχεται σιγά-σιγά. Στην αρχή ήρεμος, φυσιολογικός, παιχνιδιάρης και προσιτός. Μετά από εκείνο το δάγκωμα της νυχτερίδας, έρχεται όλο και πιο επιθετικός. Όλο και πιο αποφασισμένος. Ο Στίβεν Κινγκ χρησιμοποιεί μαγικό ρεαλισμό και δίνει φωνή στον σκύλο. Του δίνει σκέψη, αρχικά λογική και όσο προχωράει η λύσσα μέσα του, θολωμένη, βλέποντας μια παραμορφωμένη πραγματικότητα. Ο ΑΝΤΡΑΣ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ και ΤΟ ΠΑΙΔΙ γίνονται οι εχθροί που θέλουν το κακό του. Όλα μοιάζουν εναντίον του. Πρέπει να αμυνθεί.

  ΚούτζοΔιαβάζοντας, κάθε σελίδα σε οδηγεί περισσότερο στην αγωνία και στο άγχος. Προσεύχεσαι να βρεθεί σύντομα η λύση, να βοηθηθεί με κάποιον τρόπο αυτή η γυναίκα που έχει εγκλωβιστεί με το παιδί της στο χαλασμένο αυτοκίνητό της, που η ζέστη ανεβάζει την θερμοκρασία απίστευτα, που δεν μπορεί ν’ ανοίξει σχεδόν καθόλου τα παράθυρα γιατί απ’ έξω παραμονεύει ο Κούτζο, που οι προμήθειές τους έχουν τελειώσει και κινδυνεύουν να αφυδατωθούν. Κι εκεί που λες «Εντάξει, είναι κοντά η βοήθεια», έρχεται πάλι η ανατροπή και μέσα σου φωνάζεις «Δεν είναι έτσι! Είναι λάθος αυτό που σκέφτεστε! Η γυναίκα είναι εκεί!» κι ο Κούτζο έχει επιτεθεί ήδη στη γυναίκα…

  Η παράλληλη ιστορία με το ένοχο μυστικό της Ντόνα, γίνεται η αιτία να στραφούν σε λάθος συμπεράσματα οι αρχές, να πάρουν διαφορετική τροπή οι έρευνες της αστυνομίας, να σκεφτείς ότι αυτή θα ήταν η φυσιολογική συνέπεια αν δεν υπήρχε ο Κούτζο. Μέσα στην ιστορία υπάρχει και το μεταφυσικό στοιχείο. Όλα αυτά που συμβαίνουν, με κάποιο τρόπο δείχνουν τα σημάδια τους. Οι οιωνοί είναι κακοί και γίνονται αντιληπτοί. Πώς όμως, να εξηγήσουν το ανεξήγητο, αυτό που εμφανίζεται με συμβολική μορφή;

  Ένα δυνατό θρίλερ που δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου, που οι λέξεις γίνονταν εικόνες και με τρόμαζαν με την παραστατικότητα και την έντασή τους, που το Τέλος καλό-Όλα καλά, δεν του ταιριάζει γάντι. Η ιστορία έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο το 1983. Για όσους αγαπάτε τα θρίλερ, είμαι σίγουρη ότι θα σας καθηλώσει. Προσωπικά, θα αρκεστώ στο βιβλίο!

  Κούτζο–Πώς εμπνεύστηκε την ιστορία του Κούτζο: ουσιαστικά ο ίδιος ο Βασιλιάς βρέθηκε σε μια (καθόλου) παρόμοια περίπτωση στα 1977, όταν πήγε τη μηχανή του για επιδιόρθωση στο Μέιν. Καθώς πλησίαζε το συνεργείο, ένας σκύλος Αγίου Βερνάρδου όρμησε προς το μέρος του, ακολουθούμενος από τον ιδιοκτήτη του που παρόλο που ενημέρωσε τον Κινγκ πως δεν θα τον δάγκωνε και του είπε πως μπορούσε να τον χαϊδέψει, ο σκύλος συνέχισε να γρυλίζει στον αγχωμένο συγγραφέα. «Ποτέ δεν το ’χει ξανακάνει αυτό ο Γκόντζο» είπε ο μηχανικός μπερδεμένος. «Μάλλον δεν θα του αρέσει η φάτσα σου».
  Κι από το σενάριο αυτό, γεννήθηκε ο Κούτζο. Περισσότερα εδώ.–

  Πηγή: The daily owl

  Περίληψη: Συνέβη εντελώς αθώα, αλλά κάπως έτσι δε γίνεται πάντα; Ένα μεγάλο, φιλικό σκυλί κυνηγάει ένα λαγό σε μια κρυμμένη υπόγεια σπηλιά –και ξυπνάει ένα κοιμισμένο κακό πιο αμείλικτο κι από τον ίδιο το θάνατο. Ένα τετράχρονο αγοράκι βλέπει τρομοκρατημένο να ανοίγει η πόρτα της ντουλάπας στο δωμάτιό του χωρίς να την αγγίξουν ανθρώπινα χέρια, και ουρλιάζει στη θέα δύο κόκκινων ματιών που γυαλίζουν σατανικά μες στο σκοτάδι… Στο Καστλ Ροκ του Μέιν έχει εισβάλει κάτι αποτρόπαιο… Κάτι που οι άντρες, οι γυναίκες και τα παιδιά της μικρής πόλης ούτε που υποψιάζονται, ώσπου είναι πια πολύ αργά. Ο πυρετός του τρόμου ανεβαίνει και εξαπλώνεται και κανείς δεν είναι πια ασφαλής. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το αδηφάγο κακό που ορμάει αδυσώπητα από θύμα σε θύμα…

  «Σε αρπάζει και σε κρατάει και δε σ’ αφήνει να ξεφύγεις… βασανιστική αγωνία… ένα γνήσιο θρίλερ που διαβάζεται χωρίς διακοπή!» Chattanooga Times

  «Μόλις η πίεσή σου πέσει στα κανονικά επίπεδα, ο Stephen King επιτίθεται και πάλι». Kansas City Star «Αναμφίβολα, ένα μυθιστόρημα που σε ανταμείβει όταν το ξαναδιαβάσεις». Amazon.com

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Κούτζο (CUJO)

  Συγγραφέας: Stephen King

  Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη

  Εκδόσεις: Για την ελληνική γλώσσα ©2005, 2014, ΧΑΡΛΕΝΙΚ ΕΛΛΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΒΕΕ Α’ (BELL BEST SELLER – ΤΕΥΧΟΣ 820)

  Χρονολογία έκδοσης: Μάρτιος 2005 (A’), Ιούνιος 2014 (B’)

  Σελίδες: 384

  ISBN: 978-960-450-820-4

  Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here