Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Θέατρα Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων” Σύρου

  Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων” Σύρου

  -

  Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων” Σύρου

  Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σύρου, καθώς αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης. Ένα έργο τέχνης που μαρτυρά την πολιτιστική ανάπτυξη της Σύρου κι ένα θεατρικό κοινό με γούστο και άποψη. Ας μην ξεχνάμε πως η ακοή του ανθρώπου εκείνης της εποχής δεν είχε ακόμα μολυνθεί από τα υψηλά ντεσιμπέλ των μεγαφώνων και ο δυνατότερος ήχος που είχε ακούσει ήταν το σφύριγμα του αέρα.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Χτίστηκε το 1864 στην πλατεία Βαρδάκα στο κέντρο της πόλης από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sampo και φέρει αρχιτεκτονικές επιρροές από την ιταλική και τη γαλλική κουλτούρα, ενώ συχνά προσομοιάζεται με μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Ο Sampo εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό του από 4 εντυπωσιακά ιταλικά πρότυπα -συμπεριλαμβανομένης της σκάλας του Μιλάνου- και έκτοτε κοσμεί την καρδιά της πρωτεύουσας Ερμούπολης.

  Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων” ΣύρουΓια το Θέατρο Απόλλων είναι πολύ διαδεδομένη η άποψη ότι αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, όμως αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Η αρχιτεκτονική του έχει επηρεαστεί από ιταλικά πρότυπα και η σχεδίαση του είναι επηρεασμένη από τέσσερα τουλάχιστον από αυτά: τη Σκάλα του Μιλάνου (1776), το ανακαινισμένο θέατρο San Carlo της Νάπολης (1816), το ακαδημαϊκό θέατρο στο Castelfranco (1745) και τέλος το Teatro della Pergola της Φλωρεντίας (1755). Αντίθετα, ο τρόπος στήριξης της θολωτής οροφής ακολουθεί το γαλλικό σύστημα της εποχής.

  Εσωτερικά, η σκηνή ήταν πλάτους μπούκα 9μ., βάθους 10μ. και αρκετά περιορισμένη για τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού λυρικού θεάτρου, που τηρούσε όμως τις αναλογίες της ιταλικής παράδοσης. Ο διάκοσμος των θεωρείων ήταν απλός, με ανοιχτό χρώμα και πλαίσια με ανάγλυφη ροζέτα στο κέντρο και επίχρυσα φυτικά κοσμήματα στις γωνίες. Τα καθίσματα, οι κουπαστές και οι κουρτίνες των θεωρείων ήταν βελούδινες. Γύρω από το πολύφωτο της οροφής υπήρχε οροφογραφία με παραστάσεις ποιητών και μουσικοσυνθετών.

  Εξωτερικά, το Θέατρο δεν έχει πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο. Είναι ένα απλό διώροφο κτίριο, με χαμηλή μαρμάρινη βάση και σοβατισμένες όψεις. Οι όροφοι χωρίζονται με ταινία από πωρόλιθο και έχουν στέψη με φαρδύ γείσο σε γεισίποδες. Στο κεντρικό τμήμα της κύριας όψης, ολόκληρο από μάρμαρο, τονίζεται έντονα ο κατακόρυφος άξονας με τέσσερις παραστάδες σε όλο το ύψος, που φέρουν επιστήλιο. Όλο το κτίριο έχει ενιαίο γείσο, τοξωτά ανοίγματα στο ισόγειο και ορθογωνικά στον όροφο.

  Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων” ΣύρουΓια την ιστορία, στην Ερμούπολη της τριακονταετίας 1830-1860, παρατηρείται μεγάλη θεατρική κίνηση, με πρώτη την ίδρυση τοπικού θιάσου από την Ευανθία Καΐρη, την συγγραφέα αδελφή του μεγάλου διαφωτιστή Θεόφιλου Καΐρη. Στις 30 Οκτωβρίου 1861, το Δημοτικό Συμβούλιο δέχτηκε τις προτάσεις των πολιτών και αποφάσισε ομόφωνα να ανεγερθούν Θέατρο και Λέσχη στην κεντρική πλατεία. Τα έξοδα κατασκευής του Θεάτρου υπολογίστηκαν σε 60.000 δραχμές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για την απόφαση αυτή. Παρ’ όλα αυτά η ανέγερση μιας μόνιμης στέγης για το θέατρο, που από το 1828 περιπλανιόταν στις ξύλινες αποθήκες, στις λέσχες και στα καφενεία, έγινε δεχτή με ανακούφιση από το θεατρόφιλο κοινό.

  Το Θέατρο Απόλλων θεμελιώθηκε στα τέλη του 1862, στο οικόπεδο της Πλατείας Θεάτρου (σήμερα Πλατεία Ιω. Βαρδάκα), πολύ κοντά στην κεντρική Πλατεία Μιαούλη, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό που δούλευε τότε ως αρχιτέκτονας στον Δήμο Ερμουπόλεως.

  Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που εξωτερικά τουλάχιστον χαρακτηρίζεται από έναν λιτό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με κυρίαρχα στοιχεία το μάρμαρο στη βάση, τους κατακόρυφους άξονες, το επιστύλιο, το γείσο, τα τοξωτά και τα ορθογώνια παράθυρα. Το εσωτερικό, όμως, του θεάτρου σίγουρα θα αφήσει τους επισκέπτες με το στόμα ανοικτό.

  Αρχικά το εσωτερικό του θεάτρου αποτελείτο από μια σκηνή 9×10 μέτρων, ξύλινα καθίσματα, κουπαστές και βελούδινες κουρτίνες. Μετά τις φθορές που υπέστη κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το θέατρο είχε χάσει όλη του την αίγλη. Το αρχιτεκτονικό του μεγαλείο, όμως, δεν κατάφερε να αποτρέψει τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη με την πάροδο των χρόνων. Το θέατρο Απόλλων αναγκάστηκε να κλείσει και να περάσει μια μεγάλη περίοδο ανακαινίσεων και παρεμβάσεων με τη χρηματοδότηση του κράτους, του ΕΟΤ και την καλλιτεχνική επίβλεψη του Δημήτρη Φόρτσα και του αρχιτέκτονα Πέτρου Πικιώνη έως το 2000. Από το 1970 και μέχρι το 2000 άρχισε να ανακατασκευάζεται και επαναλειτούργησε για πρώτη φορά το 2002, επί δημαρχίας Γιάννη Δεκαβάλλα.

  Στις 20 Απριλίου 1864, έγιναν με μεγάλη επισημότητα τα εγκαίνια του θεάτρου, με την παρουσία του εμπνευστή της κατασκευής Μικέ Σαλβάγου. Η αυλαία έπεσε με το Rigoletto του Verdi από έναν ιταλικό θίασο. Μεταξύ άλλων παραστάσεων ανέβασε την περίφημη ιταλική όπερα Τραβιάτα. Τα πρώτα έργα που παρουσίασαν στο νεόκτιστο θέατρο, εκτός του Ριγκολέτο, ήταν τέσσερα μελοδράματα: η Ευνοούμενη (Favorita), η Τραβιάτα (Traviata), ο Επιμένων νικά (Donizetti) και οι Κιβδηλοποιοί (Ballo in maschera).

  Τον Απρίλιο του 1866, το θέατρο δίδεται σε ελληνικό θίασο, την Ελληνική Δραματική Εταιρία, που με επιστολή του στης 22 Φεβρουαρίου 1866 ο Ραγκαβής (ως πρόεδρος της επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου) έχει συστήσει στην επιτροπή του Θεάτρου Απόλλων.

  Ανεξάρτητα όμως από την αρχιτεκτονική του ποιότητα, το κτίριο δεν χαρακτηριζόταν για τη στερεότητά του. Το 1874 κιόλας χρειάστηκε γενική επισκευή, ενώ νέες επισκευές ακολούθησαν το 1881, 1890 (καθίσματα και σκηνή) και 1896 (γενική).

  Μετά το κτίσιμο του νέου εντυπωσιακού Θεάτρου, η ακμή της θεατρικής κίνησης συνεχίζεται ακολουθώντας την ευημερία και την ακμή της πόλης. Παρά την κάμψη της πόλης τα επόμενα χρόνια, το Θέατρο ανθεί σε όλο τον μεσοπόλεμο και τα μεγαλύτερα ονόματα του νεοελληνικού θεάτρου φιλοξενούνται στη σκηνή του, πάντα με λαμπρές παραστάσεις.

  Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Θέατρο υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη για τις μεταπολεμικές επεμβάσεις, που αλλοίωσαν σε ένα βαθμό την φυσιογνωμία του κτιρίου.

  Στον ελληνοιταλικό πόλεμο, το θέατρο κακοποιείται, γίνεται κινηματογράφος και στα χρόνια που ακολουθούν δεν θα έρθει ποτέ ξανά στην αρχική του κατάσταση, αν και μεταπολεμικά έγιναν μερικές θεατρικές παραστάσεις, με κορυφαία αυτή της Μαρίκας Κοτοπούλη, που έδωσε στις 24 Μαρτίου 1953 την τελευταία παράσταση της ζωής της στο έργο “Σκιά” του Dario Niccodemi.

  Το Θέατρο Απόλλων κρίθηκε ακατάλληλο για λειτουργία στη συνέχεια, ενώ το 1959 αποφασίστηκε από τον Δήμο η ανακαίνισή του. Η γενική επισκευή του άρχισε τελικά το 1970 και προκάλεσε μεγάλη αλλοίωση στο εσωτερικό του. Τα ξύλινα θεωρεία αντικαταστάθηκαν με μπαλκόνια από μπετόν.

  Σημαντική υπήρξε η δράση των συλλόγων «Θεατρικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Σύρου ο Απόλλων» (ιδρύθηκε το 1977) και «Καλλιτεχνικός Όμιλος ο Σουρής» (1978), που έδιναν παραστάσεις στο τσιμεντένιο θέατρο για να κινήσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

  Η πρώτη φάση της ανακαίνισης, με χρηματοδότηση από το κράτος και την ΕΟΚ, ολοκληρώθηκε το 1991. Το Θέατρο επαναλειτούργησε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια περίπου, με την Δ’ Συνάντηση Ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου (29 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου 1991), στην οποία πήρε μέρος o Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου. Τις νέες οροφογραφίες φιλοτέχνησε το 1998 ο Δημήτρης Φόρτσας.

  Σήμερα το θέατρο, ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά πολιτιστικά κέντρα των Κυκλάδων, φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Αιγαίου, διάσημα θεατρικά έργα και παραστάσεις παγκόσμιου βεληνεκούς.

  Στο θέατρο Απόλλων λαμβάνουν χώρα μερικές από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις Σύρου, απολαυστικές όπερες αλλά και θεατρικά έργα από τοπικούς και διεθνείς θιάσους. Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του θεάτρου μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για τις προσεχείς παραστάσεις, έτσι ώστε να επικοινωνήσει για κρατήσεις και εισιτήρια τόσο για τα θεατρικά έργα, όσο και για τις εκδηλώσεις που θέλει να παρακολουθήσει.

  Στο θέατρο Απόλλων, στον τρίτο όροφο, υπάρχει, επίσης, και το μουσείο του θεάτρου ή αλλιώς ο χώρος αναμνήσεων που ιδρύθηκε το 2002. Το μουσείο φιλοξενεί αφίσες, αντικείμενα και φωτογραφίες, ευρήματα συριανών και άλλων καλλιτεχνών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του μνημειακού αυτού θεάτρου, ενός θεάτρου που αποτελεί ιδανική εναλλακτική για την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση στη Σύρο.

  Το 2014 το θέατρο Απόλλων συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής.

  Θέατρο Απόλλων

  Καθημερινά 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00

  (πλην των ημερών προβών και παραστάσεων)

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here