Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΘρύλοι & ΜύθοιΔρακοντόσχισμα, ο εντυπωσιακός βράχος

  Δρακοντόσχισμα, ο εντυπωσιακός βράχος

  -

  Το Δρακοντόσχισμα είναι ένας εντυπωσιακός βράχος που μοιάζει να είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Ένα ταξίδι στο καταπράσινο και πανέμορφο νησί των Σποράδων θα κάνουμε, για να γνωρίσουμε κάποιους από τους θρύλους που συνοδεύουν τη Σκόπελο.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ανάμεσα στις περιοχές του Αμάραντου και του Στάφυλου υπάρχει ένας επιβλητικός βράχος που κόβει την ανάσα, και οι κάτοικοι του νησιού τον αποκαλούν Δρακοντόσχισμα. Οι επισκέπτες, βλέποντάς τον, νομίζουν ότι είναι ανθρώπινο δημιούργημα. 

  Ο βράχος αυτός βρέχεται από μαγευτικά γαλαζοπράσινα νερά και υπάρχει ένας μικρός θρύλος πίσω από το περίεργο σχήμα του.

  Δρακοντόσχισμα ο εντυπωσιακός βράχος
  Δρακοντόσχισμα, ο εντυπωσιακός βράχος

  Λέγεται λοιπόν ότι περίπου 800 χρόνια πριν, ένας δράκος εγκαταστάθηκε στο νησί, σκοτώνοντας και τρώγοντας όλους τους κατοίκους. Όσοι κατάφεραν να σωθούν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί τους, ενώ από γειτονικά νησιά στέλνανε στη Σκόπελο βάρκες με φυλακισμένους καταδικασμένους σε θάνατο, προκειμένου να τους φάει ο δράκος.

  Όταν ο Άγιος Ρηγινός -πολιούχος του νησιού- ενημερώθηκε γι’ αυτήν την κατάσταση, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον δράκο για να σώσει το νησί. Έτσι, ανέβηκε σε μία από τις βάρκες που μετέφερε τους κατάδικους και αποβιβάστηκε στη Σκόπελο. Ο δράκος όταν τον αντίκρισε τρόμαξε και άρχισε να τρέχει μακριά του προς την περιοχή του Στάφυλου.

  Εκεί, μην έχοντας άλλη επιλογή αλλά και τρόπο διαφυγής, ο δράκος πήδηξε στον γκρεμό και σκοτώθηκε, χωρίζοντας το βουνό στα δύο και κάνοντας το έδαφος να υποχωρήσει. Η μικρή ακτή στην περιοχή προσεγγίζεται μόνο από θαλάσσης, ωστόσο από ψηλά στον βράχο μπορεί να παρατηρήσει κανείς την υπέροχη θέα που απλώνεται μπροστά του.

  Στη Σκόπελο όμως συναντάμε και έναν ακόμα θρύλο. Στο βόρειο μέρος της Σκοπέλου, στη θέση Καλόγερος, υπάρχει μια μεγάλη όρθια πέτρα μέσα στη θάλασσα που τη λένε Καλογερόπετρα, επειδή μοιάζει και στο χρώμα αλλά και στο σχήμα με καλόγερο. Εδώ υπήρχαν άλλοτε μετόχια της Μονής Προδρόμου και ζούσαν σ’ αυτά καλόγεροι. Η παράδοση λέει ότι κάποτε ένας απ’ αυτούς γλίστρησε από τον γκρεμό και έπεσε στη θάλασσα κι από τότε βγήκε στο σημείο αυτό η πέτρα.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://ellas2.wordpress.com/

  https://golden-greece.gr/

  Προηγούμενο άρθροΑλεπού – Γιάννης Ρώσσης
  Επόμενο άρθροQuiz 55 – Γενικών γνώσεων

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ