Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Δύο φτερά - Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

  Δύο φτερά – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

  -

  Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, με όπλα της το χιούμορ και τη φαντασία, γράφει ένα υπέροχο βιβλίο που επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. «Δύο φτερά» ο τίτλος του και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Δεν διαθέτει όμως μόνο ένα κείμενο αξιόλογο, αλλά και μια φανταστική εικονογράφηση. Η Νικολέττα Φιλιππίδη δημιουργεί πολύχρωμες παιχνιδιάρικες εικόνες που κινούνται στο ίδιο ύφος του κειμένου και το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο.

  Είναι από τα βιβλία που δεν χορταίνεις να τα κοιτάς και να τα διαβάζεις. Η συγγραφέας στήνει το σκηνικό της ιστορίας της στο βασίλειο των πτηνών με ήρωές της, φυσικά, πουλιά, γνωστά και λιγότερο γνωστά σε μας.

  Μια πολύ κρύα νύχτα φτάνουν στο βασίλειο των πουλιών δυο πιγκουίνοι-Μαγγελάνοι και δημιουργούν ένταση στην πόλη. Τα πουλιά θέλουν να μάθουν τα πάντα για αυτούς και τους τρελαίνουν στις ερωτήσεις. 

  Να συστηθούμε παρακαλώ. Είμαι ο κύριος Μαγγελάνος και από εδώ είναι η γυναίκα μου η κυρία Μαγγελάνου. Ερχόμαστε από μακριά, από τον πορθμό του Μαγγελάνου στις θάλασσες του Νότου. Εκεί ζούσαμε ως τώρα αλλά μας έτυχε μια… ατυχία.

  Τα πουλιά δεν βλέπουν με καλό μάτι τους πιγκουίνους και ούτε πιστεύουν ότι ανήκουν στο βασίλειο των πτηνών. Θα καταφέρουν άραγε να γίνουν αποδεκτοί και να ενσωματωθούν οι πιγκουίνοι στο βασίλειο των πτηνών;

  Η συγγραφέας θίγει πολλά θέματα στο βιβλίο της που απασχολούν όλους μας. Διαφορετικότητα, μετανάστευση, αποδοχή, μόλυνση του περιβάλλοντος κ.ά. Οι ήρωες του βιβλίου δρουν όπως και οι άνθρωποι. Φοβούνται τους ξένους, το διαφορετικό από αυτούς και αντιδρούν άσχημα, με περισσή σκληρότητα. 

  Η συγγραφέας μιλάει για σημαντικά θέματα χωρίς όμως να κουνά το δάκτυλο στους αναγνώστες της. Παίζει με τις αντιθέσεις, χρησιμοποιεί φαντασία και χιούμορ και φτιάχνει μια απολαυστική ιστορία που χαίρεσαι να διαβάζεις. Η απόλαυση της ανάγνωσης συνδυάζεται και με γνώση. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όλα τα πουλιά που αναφέρθηκαν στο κείμενο, για να τα γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες, μικροί και μεγάλοι. 

  Ένα βιβλίο που μπορεί να γίνει «χρήσιμο εργαλείο» στα χέρια των παιδαγωγών για να κατανοήσουν τα παιδιά τη σημασία των λέξεων μετανάστευση, διαφορετικότητα, αποδοχή. Σίγουρα θα διαβαστεί πολλές φορές. 

  Περίληψη: Την πιο κρύα μέρα εκείνου του χειμώνα συνέβη το πιο θερμό επεισόδιο του Βασιλείου των Πουλιών, όταν κατέφθασαν δύο Πιγκουίνοι Μαγγελάνοι, σέρνοντας δύο μεγάλα μπαούλα και έναν μεγάλο καημό. Ο τόπος τους, η θάλασσά τους, είχε ρυπανθεί από πετρέλαιο, αναγκάζοντάς τους να αναζητήσουν νέο σπίτι, κάπου κοντά στα υπόλοιπα πουλιά.

  Όμως, δυστυχώς, τα υπόλοιπα πουλιά δεν έδειχναν διάθεση να τους δεχτούν κοντά τους. Δεν έδειχναν διάθεση να τους δεχτούν, γενικώς.  Ήταν δύο ξένοι, παρ’ όλο που ήταν επίσης πουλιά, πιστοποιημένα!

  Μια φτερωτή ιστορία για τη δυσκολία της μετανάστευσης (που τόσο καλά γνωρίζουν τα πουλιά) και την καχυποψία απέναντι στο διαφορετικό ή στο καινούργιο (που τόσο συχνά αισθάνονται οι άνθρωποι…)

  Στοιχεία βιβλίου

  Δυο φτερά - Κωνσταντίνα ΤασσοπούλουΤίτλος: Δύο φτερά

  Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

  Εικονογράφος: Νικολέττα Φιλιππίδη

  Εκδόσεις: Υδροπλάνο 

  ΙSBN: 978-618-207-187-8

  Σελίδες: 42

  Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2023

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επιμέλεια κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ