Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΆρθρα συνεργατώνEdgar Allan Poe: Στο σπίτι-μουσείο του στην Πενσυλβάνια

  Edgar Allan Poe: Στο σπίτι-μουσείο του στην Πενσυλβάνια

  -

  Ο Edgar Allan Poe ήταν Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος. Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1809 και πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1849.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού. Το λογοτεχνικό του έργο είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας

  Για τη ζωή και την προσωπικότητα του συγγραφέα υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, συχνά αντιφατικές, ωστόσο ελάχιστα γεγονότα μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να επαληθευθούν μέσα από επίσημες πρωτογενείς πηγές ή έγγραφα. Πολλά βιογραφικά στοιχεία για τον Πόε βρίσκονταν ή και παραμένουν υπό καθεστώς αμφισβήτησης, όπως η ημερομηνία γέννησής του, τα αίτια του θανάτου του, η ημέρα ταφής του, οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις, καθώς και άλλες σκοτεινές πλευρές της ζωής του, όπως η σχέση του με το ποτό ή άλλες ναρκωτικές ουσίες. 

  Edgar Allan Poe: Στο σπίτι – μουσείο του στην Πενσυλβάνια
  Edgar Allan Poe: Στο σπίτι-μουσείο του στην Πενσυλβάνια

  Κατεξοχήν συγγραφέας του «αλλόκοτου», παραδομένος στη σαγήνη του αφανισμού, έζησε όπως έγραψε: οριακά. Συνδέθηκε με γυναίκες που ακροβατούσαν στο κατώφλι του θανάτου· η πρώτη, η νεαρή εξαδέλφη του Βιρτζίνια Κλιμ, την οποία και παντρεύτηκε, φυματική· η δεύτερη, η ποιήτρια και πνευματίστρια Σάρα Έλεν Γουίτμαν επίσης· η τρίτη καρδιακή και νευρωτική. Αφέθηκε σε καταχρήσεις – πρώτα στα τυχερά παιχνίδια και ύστερα στο ποτό. Ερωτοτροπώντας συνεχώς με την κατάθλιψη και την τρέλα, προσπάθησε να αυτοκτονήσει το 1848 και, έναν χρόνο αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου, πέθανε μέσα σ’ έναν παροξυσμό αλκοολικού παραληρήματος.

  Ένα από τα σπίτια στα οποία έζησε ο συγγραφέας βρίσκεται στην οδό North Seventh στην Πενσυλβάνια. Αν και έμεινε εδώ μόλις έναν χρόνο (1843-1844) με τη σύζυγό του και την πεθερά του, περνώντας το κατώφλι του σπιτιού αυτού νιώθεις την παρουσία του. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του έγραψε δυο γνωστές ιστορίες του: «The Tell-Tale Heart» και «The Gold Bug».

  Το σπίτι διαθέτει και υπόγειο. Εικάζεται ότι εκεί εμπνεύστηκε την ιστορία «Ο μαύρος γάτος» όπου ένας σύζυγος δολοφονεί τη γυναίκα του και τη θάβει στο κελάρι του σπιτιού τους. 

  Πολλά χρόνια μετά τη διαμονή του συγγραφέα σε αυτό το σπίτι, ένας θαυμαστής του αγόρασε το σπίτι και το μετέτρεψε σε μουσείο, αφιερωμένο στον συγγραφέα. 

  Πηγές: https://www.atlasobscura.com/

             https://www.metaixmio.gr/el/author/edgar-allan-poe

             https://www.nps.gov/edal/index.htm

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ