Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΕκδοτικοί ΟίκοιΕκδόσεις Μέγας Σείριος

  Εκδόσεις Μέγας Σείριος

  -

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, θα γνωρίσουμε τις εκδόσεις Μέγας Σείριος. Σας προτείνουμε να διαβάσετε τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Συνέντευξη

  Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού σας οίκου;

  Μ.Σ: Η ιστορία μας ξεκινά αρκετά πίσω, μιας και ο Εκδοτικός μας έκλεισε φέτος τα σαράντα. Το 1980, λοιπόν, ένας ποιητής και φιλόσοφος, με όραμα για τον Άνθρωπο και την εξέλιξή του, συναντήθηκε με νέους της εποχής οι οποίοι έψαχναν να βρουν και να κάνουν κάτι διαφορετικό στη ζωή. Έψαχναν έναν άλλο τρόπο έκφρασης, σκέψης και λειτουργίας γενικότερα. Ο ποιητής αυτός ήταν ο Δημήτρης Κακαλίδης και αυτός επί της ουσίας ήταν που ίδρυσε τον Εκδοτικό μας Οίκο. Για να είμαστε ακριβείς, ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό σωματείο Όμιλος Εξυπηρετητών και υπό την αιγίδα του Ομίλου λειτουργούν οι Εκδόσεις μας.

  Στόχος ήταν και είναι ο καθένας που το επιθυμεί να εργαστεί πάνω στο «γνώθι σαυτόν» μέσα από τις αρχές τις ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο. Σε αυτό το πλαίσιο, στη Σαρανταπόρου 9 στα Πατήσια, γεννήθηκε, μεγάλωσε και ωρίμασε ο Εκδοτικός μας, εκδίδοντας βιβλία ποίησης, πρακτικής φιλοσοφίας πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και τα διάφορα ζητήματα της καθημερινής ζωής, και λογοτεχνίας, με πιο πρόσφατο γέννημά μας το πρώτο μας παιδικό βιβλίο, ένα παραμύθι. Σήμερα ήδη οι περισσότεροι τίτλοι μας είναι μεταφρασμένοι και κυκλοφορούν και στα αγγλικά.

  Κάνατε όνειρα για την πορεία σας; Τι συναισθήματα σας έχει αφήσει όλο αυτό το ταξίδι ως σήμερα;

  Μ.Σ: Βασικά έχουμε όλα αυτά τα χρόνια ένα σταθερό όραμα. Κάθε άνθρωπος να είναι καλά, να αναπτύσσεται πνευματικά, να καλλιεργείται η αισθητική, να οξύνεται το πνεύμα. Και εργαζόμαστε για αυτό το όραμα ως ομάδα με συνέπεια και αγάπη.

  Δίνουμε έμφαση στη λεπτομέρεια και θέλουμε κάθε αναγνώστης που θα πάρει ένα βιβλίο μας να βρει εκείνα τα στοιχεία που θα του φέρουν μια άλλη πνοή μέσα στις δύσκολες εποχές που ζούμε, από πολλές απόψεις. 

  Συναισθήματα, όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχουν πολλά και προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά από την άλλη εργαζόμαστε κι εμείς με τον εαυτό μας για να μένουμε στη θέση ότι όλα θα πάνε καλά. Γιατί οι δυνάμεις του ανθρώπου είναι ανεξάντλητες και πάντα μπορεί να βρίσκει διεξόδους, ακόμα και στα φαινομενικά αδιέξοδα.

  Προωθείται η φιλαναγνωσία σε όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις; Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία του κάθε εκδοτικού;

  Μ.Σ: Μπορεί άραγε κανείς να ασχολείται με τις εκδόσεις χωρίς ο ίδιος να αγαπά το βιβλίο και το διάβασμα; Κι αν ασχολείσαι χωρίς να το αγαπάς, δύσκολα θα είσαι καλός σε αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι. Αυτό είναι εξάλλου και το βασικό συστατικό της επιτυχίας για όλα, διαχρονικά.

  Η αγάπη και το μεράκι, που με τη σειρά τους θα φέρουν τη γνώση και την εμπειρία που χρειάζεται. Και ένα ακόμα στοιχείο θα προσθέταμε εδώ… το γνήσιο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Να θες να του δώσεις ένα ανάγνωσμα υψηλής ποιότητας.

  Πέρα από τα βιβλία σας, ποιων εκδόσεων τα βιβλία θα βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη σας; Πόσο βελτιώνει την καλή εκδοτική λειτουργία ο υγιής ανταγωνισμός;

  Μ.Σ: Η αλήθεια είναι πως αν ρίχνατε μια ματιά θα βρίσκατε σχεδόν τα πάντα. Όχι απαραίτητα από όλους τους εκδοτικούς, μιας και είναι πάρα πολλοί σήμερα, αλλά σίγουρα από πάρα πολλά είδη και γνωστικά αντικείμενα. Κυρίως βέβαια θα βρίσκατε βιβλία ποίησης και φιλοσοφίας, μιας και τέτοιου είδους βιβλία εκδίδουμε.

  Είναι σημαντική η ύπαρξη και συνύπαρξη, θα λέγαμε, τόσων Εκδοτικών. Είναι σημαντικό να καλύπτεται ο κάθε αναγνώστης με αυτό που του ταιριάζει, με διαφορετικά στυλ και απόψεις, αλλά πάντα με ουσία.

  Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία που σας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις; Ποια η σχέση σας με τους καταξιωμένους, αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς;

  Μ.Σ: Τα βιβλία μας έχουν κυρίως βιωματικό χαρακτήρα, οπότε η σχέση με τον κάθε συγγραφέα είναι απολύτως μοναδική και προσωπική. Λειτουργούμε ως ομάδα, όπως προανέφερα, και μέσα στην ομάδα μέρος αναπόσπαστο είναι και ο κάθε συγγραφέας.

  Οι Εκδόσεις μας έχουν εξαιρετική σχέση με τον λογοτεχνικό κόσμο της χώρας. Τα βιβλία μας έχουν λάβει σπουδαίες κριτικές από ανθρώπους των Γραμμάτων και Τεχνών. Πέρα από την έκδοση αυτή καθαυτή, διοργανώνουμε και παρουσιάσεις του έργου σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών στον χώρο μας, με την παρουσία και συμμετοχή των ίδιων, καθώς και λογοτεχνικές εκδηλώσεις σε άλλους φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

  Έχουμε φτιάξει ένα Λογοτεχνικό Εργαστήρι με στόχο να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο για όλους όσους θέλουν να εμβαθύνουν στην ουσία της λογοτεχνίας μέσα από αναγνώσεις, αναλύσεις, παρουσιάσεις, αλλά και την ίδια τη συγγραφή, και να ανακαλύψουν έτσι την κρυμμένη σοφία της. Όραμά μας είναι να υπάρχει ένας τόπος συνάντησης, διαλεκτικής και σύνθεσης των ιδεών.

  Με ποια ευχή στο αναγνωστικό σας κοινό και τους φίλους του site των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών θέλετε να κλείσουμε;

  Μ.Σ: Κατ’ αρχάς να ευχηθούμε σ’ εσάς και στο site των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών να είστε πάντα δημιουργικοί και με τόσο μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνετε.

  Για όλους μας, θα έλεγα, να μην ξεχνάμε ότι όσο κι αν ο ουρανός είναι μουντός, στο τέλος ο ήλιος πάντα βγαίνει!

  Μπορείτε να βρείτε σ’ αυτόν τον σύνδεσμο της εκδόσεις Μέγας Σείριος: http://www.megas-seirios.com/ 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ