Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Ένα σκάνδαλο την άνοιξη - Lisa Kleypas

  Ένα σκάνδαλο την άνοιξη – Lisa Kleypas

  -

  Ένα σκάνδαλο την άνοιξη – Lisa Kleypas

  Τέσσερις εποχές, τέσσερις κοπέλες που αδυνατούσαν να βρουν σύζυγο ανάμεσα στους ελεύθερους άντρες της αγγλικής αριστοκρατίας. Μέχρι που ένωσαν τις δυνάμεις τους. Οι τρεις μεγαλύτερες σε ηλικία παντρεύτηκαν, και μάλιστα από έρωτα. Η μικρότερη της παρέας, η Ντέζι, μετά από δυο χρόνια στον αγώνα αναζήτησης ιδανικού συζύγου, ακόμη ψάχνει…

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Και πώς να βρεθεί κάποιος βαρετός, μαλθακός και ξενέρωτος αριστοκράτης να την ερωτευτεί όταν η Ντέζι απέχει μακράν από το ιδεώδες της τέλειας νύφης; Με καταγωγή από την Αμερική και έχοντας υιοθετήσει την αντίστοιχη νοοτροπία των ελευθέρων ηθών της ηπείρου που γεννήθηκε, η μπριόζα συμπεριφορά της και το φλογερό ταπεραμέντο της είναι ανασταλτικοί παράγοντες για κάθε υποψήφιο γαμπρό, κι ας έχει το μεγάλο αβαντάζ της τεράστιας περιουσίας του πατέρα της. Σε συνδυασμό με την ονειροπόλα φύση της και την αγάπη της για τα βιβλία, προτιμά να ζει σε φανταστικούς κόσμους παρά στην πεζή πραγματικότητα. 

  Οι Μπόουμαν είχαν έρθει οικογενειακώς από την Αμερική για να καλοπαντρέψουν τις κόρες τους. Κι ενώ η μεγαλύτερη, η Λίλιαν, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον σπουδαίο λόρδο Γουέστκλιφ, η Ντέζι έμεινε στο ράφι. Ο πατέρας Μπόουμαν της θέτει τελεσίγραφο: ή θα βρει σύντομα γαμπρό ή θα την παντρέψει με τον προστατευόμενό του, Μάθιου Σουίφτ, τον οποίο έχει ήδη καλέσει να έρθει στην αγγλική εξοχή.

  Και ο Μάθιου Σουίφτ, με τη μεγάλη φιλοδοξία του, το ταλέντο και το μυαλό του, χαρακτηριστικά που είχαν κάνει τον πατέρα της να τον ξεχωρίσει, θα ήταν το τρανό παράδειγμα αυτού του συζύγου. Θα ήθελε μια γυναίκα που να οργανώνει τη ζωή της γύρω από τους δικούς του στόχους και θα την έκρινε αυστηρά όταν θα αποτύγχανε να τον ευχαριστήσει. Δεν υπήρχε μέλλον με έναν τέτοιο άντρα.

  Κι ενώ η Ντέζι θυμάται τον νεαρό Σουίφτ ως έναν καχεκτικό, μίζερο και σκληρό νεαρό που προσπαθεί να μοιάσει στον πατέρα της, η τωρινή του εμφάνιση και συμπεριφορά την αιφνιδιάζουν. Η πλήρης μετάλλαξη, μιας και πλέον ο Σουίφτ έχει όλα τα χαρίσματα που θα μπορούσε να επιθυμήσει μια γυναίκα. 

  Δεν ήθελε να τον βρίσκει τόσο ελκυστικό. Ούτε και ήθελε να νιώθει τόση περιέργεια γι’ αυτόν, την επιθυμία να τρυπώσει στην προσωπική του ζωή και να ανακαλύψει τα μυστικά, τις προτιμήσεις και τους φόβους του. Γιατί δεν είχε ενδιαφερθεί ποτέ γι’ αυτόν νωρίτερα; Ίσως ήταν πολύ ανώριμη. Ίσως δεν ήταν εκείνος που είχε αλλάξει, αλλά η ίδια.

  Όλα δείχνουν από την πρώτη στιγμή πως η έλξη είναι αμοιβαία. Η Ντέζι είναι πεπεισμένη πως αυτός είναι ο άντρας των ονείρων της. Αλλά, ενώ το ενδιαφέρον του Μάθιου Σουίφτ είναι έντονο, δεν θέλει να την παντρευτεί! Ένα μυστικό τον εμποδίζει να ανταποδώσει τον έρωτα στη νεαρή δεσποινίδα που αγαπούσε ανέκαθεν. 

  Κι έτσι, φτάνουμε στο σκάνδαλο, απολύτως ταιριαστό με τον τίτλο του μυθιστορήματος. Η κρυφή ζωή του Σουίφτ αποκαλύπτεται και όλα όσα έκρυβε επιμελώς είναι συνταρακτικά. Θα μπορέσει το ζευγάρι να προσπεράσει τα προβλήματα και να βρει την ευτυχία;

  Στο τελευταίο μέρος της τετραλογίας, η Lisa Kleypas δίνει έναν πιο ανάλαφρο τόνο στη διήγηση και μια ιστορία πιο χαλαρή σε σχέση με τις προηγούμενες. Οι καθωσπρεπισμοί και οι επιταγές της αριστοκρατίας παρακάμπτονται και κρατάμε στα χέρια μας μία ευχάριστη ιστορία με αρκετές ευτράπελες σκηνές και έναν έρωτα που θα ταίριαζε άνετα και στη σημερινή εποχή μέσα από τις προεκτάσεις που του δίνει η συγγραφέας. 

  Η Ντέζι από την πρώτη στιγμή της τετραλογίας περιγράφεται ως η πιο άμυαλη και αδιάφορη της παρέας. Εδώ όμως ξεδιπλώνεται ένας χαρακτήρας πολύ διαφορετικός. Μια κοπέλα που ναι μεν ονειροβατεί και προτιμά έναν κόσμο που δεν υπάρχει, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι η ζωή είναι σύντομη για να μην ποθεί το ιδανικό. Έχει τη δύναμη να μη συμβιβάζεται με ημίμετρα, να αγωνίζεται μέχρι τέλους για όσα πιστεύει και να διεκδικεί το απόλυτο πληρώνοντας το όποιο τίμημα στις αποφάσεις της. Σταθερή στις επιλογές της και πιστή σε όσους αγαπά, δίνει την ψυχή της σε όσα πράττει με κινητήρια δύναμη την αγάπη.

  Τα βιβλία ήταν πάντα για εκείνη μια πόρτα σε άλλο κόσμο… έναν κόσμο πολύ πιο ενδιαφέροντα και φανταστικό από την πραγματικότητα. Όμως τελικά είχε ανακαλύψει ότι η ζωή μπορεί να γίνει πολύ πιο όμορφη από τη φαντασία. Και ότι η αγάπη μπορούσε να γεμίσει τον πραγματικό κόσμο με μαγεία.

  Ο Μάθιου Σουίφτ είναι ένας νεαρός που οποιαδήποτε γυναίκα θα απέφευγε αν δεν ήθελε να παντρευτεί ένα αντίγραφο του πατέρα της. Είναι όμως τεράστια η ανατροπή όταν διαπιστώνουμε τα σταθερά του αισθήματα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Οι πράξεις του είναι περισσότερο εύγλωττες από τα λόγια του και συγκινεί η προσπάθειά του να προστατέψει τη γυναίκα που αγαπά από τον εαυτό του, νομίζοντας πως δεν είναι άξιός της. 

  Τα μυστικά του παρελθόντος του στοίχειωναν το παρόν του κι έθεταν σε κίνδυνο το μέλλον του. Ο Μάθιου ήξερε πολύ καλά ότι η ταυτότητα που είχε δημιουργήσει για τον εαυτό του μπορεί να θρυμματιζόταν εν ριπή οφθαλμού. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνει κάποιος ήταν να συναρμολογήσει τα κομμάτια… ένας άνθρωπος που θα τον αναγνώριζε γι’ αυτό που ήταν πραγματικά. Η Ντέζι άξιζε έναν σύζυγο ειλικρινή και ακέραιο, όχι κάποιον που είχε χτίσει τη ζωή του πάνω σε ψέματα. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδιζε να τη θέλει. Ανέκαθεν ήθελε την Ντέζι, με μια ένταση που έμοιαζε να αναβλύζει από κάθε πόρο του δέρματός του. Ήταν γλυκιά, καλοσυνάτη, εφευρετική, υπερβολικά λογική μα συνάμα ρομαντική και τα σκούρα λαμπερά μάτια της ήταν γεμάτα όνειρα.

  Το κλείσιμο της τετραλογίας με τον έρωτα των δύο νέων με άφησε με ανάμικτα συναισθήματα. Για μένα, αποτέλεσε την πιο κουραστική και λιγότερο ενδιαφέρουσα από όλες, με επαναλαμβανόμενες σκηνές που δεν προσέφεραν κάτι επιπλέον στην πλοκή. Ίσως ο χαρακτήρας της Ντέζι να οδήγησε τη συγγραφέα σε μία εξιστόρηση λιγότερο πολυδιάστατη σε σχέση με τα προηγούμενα τρία βιβλία. Όπως και να ‘χει όμως, στο σύνολό τους Οι τέσσερις εποχές αποτελούν μία καλή αφορμή για ρομαντικά ταξίδια σε αλλοτινές εποχές. 

  Περίληψη: Αφού ξόδεψε τρεις σεζόν στο Λονδίνο αναζητώντας σύζυγο, η Ντέζι Μπόουμαν άκουσε τον πατέρα της να της λέει ότι πρέπει να βρει αμέσως κάποιον να παντρευτεί.
  Και αν δεν μπορεί η ίδια να διαλέξει τον Κύριο Κατάλληλο, τότε θα παντρευτεί με το ζόρι αυτόν που της έχει διαλέξει εκείνος: τον αδίστακτο, στρυφνό, κακό και ψυχρό Μάθιου Σουίφτ.
  Η Ντέζι πανικοβάλλεται, αλλά μια Μπόουμαν δεν τα παρατά ποτέ. Αποφασίζει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να παντρευτεί αμέσως οποιονδήποτε εκτός από τον Μάθιου Σουίφτ. Αυτό, όμως, που δεν υπολογίζει είναι ότι ο Μάθιου, εκτός από αδίστακτος, στρυφνός, κακός και ψυχρός, έχει τη δύναμη να ασκήσει πάνω της μια ανεξήγητη γοητεία.
  Καθώς τον γνωρίζει καλύτερα, αρχίζει να πιστεύει ότι ίσως όλα αυτά που δείχνει προς τα έξω είναι η ασπίδα του για να αντιμετωπίσει τον κόσμο. Κι όχι μόνο. Είναι και η άμυνά του για να προστατέψει ένα ανομολόγητο μυστικό. 

  Στοιχεία βιβλίου

  Ένα σκάνδαλο την άνοιξη
  Ένα σκάνδαλο την άνοιξη

  Τίτλος: Ένα σκάνδαλο την άνοιξη

  Σειρά: Οι τέσσερις εποχές – Βιβλίο 4ο

  Συγγραφέας: Lisa Kleypas

  Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Σελίδες: 336

  Έτος έκδοσης: 2019

  ISBN: 978-618-5394-00-4

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Αστέρια στη Δαχτυλήθρα – Τζίνα Καρδιόλακα

  Από τις εκδόσεις Οσελότος, κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Τζίνας Καρδιόλακα «Αστέρια στη Δαχτυλήθρα». Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία, με χιούμορ, δράση,...

  Η κοκκινοσκουφίτσα σήμερα – Ελευθερία Παπαδημητρίου

  Από τις εκδόσεις Φίλντισι κυκλοφορεί το βιβλίο της παιδαγωγού και συγγραφέως Ελευθερίας Παπαδημητρίου «Η κοκκινοσκουφίτσα σήμερα», σε εικονογράφηση Δανάης Δάφνη-Μητσάκου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Αναμφισβήτητα, η...

  Η οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα – Έφη Αργυροπούλου

  Η Έφη Αργυροπούλου είναι γνωστή στις περισσότερες μητέρες από την ιστοσελίδα της Workingmoms.gr.  Μια σελίδα με θέματα για τη μητέρα, το παιδί, αλλά και...

  Οι άθλοι του Ηρακλή – Λεύκη Σαραντινού

  Οι «άθλοι του Ηρακλή» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς Ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα της συγγραφέως Λεύκης Σαραντινού και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γράφημα,...

  Το Πέρασμα – Χάρης Οικονομόπουλος

  Το «Πέρασμα» είναι το τρίτο βιβλίο του Χάρη Οικονομόπουλου το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, μετά την «Τελευταία Πόρτα» και την «Αποκαθήλωση». Προσωπική άποψη:...

  Αστέρια στη Δαχτυλήθρα – Τζίνα Καρδιόλακα

  Από τις εκδόσεις Οσελότος, κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Τζίνας Καρδιόλακα «Αστέρια στη Δαχτυλήθρα». Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία, με χιούμορ, δράση,...

  Το δωμάτιο με τις πεταλούδες (απόσπασμα) – Lucinda Riley

  Το δωμάτιο με τις πεταλούδες (απόσπασμα) - Lucinda Riley Στην αγγλική εξοχή η Πόουζι μεγάλωσε κυνηγώντας πεταλούδες με τον πατέρα της. Όταν τα χρόνια περνούν και...

  Ο γραφέας του παλατιού – Ahmet Ümit

  Στη σύγχρονη Τουρκία, η αρχαιολογική ανασκαφή φέρνει στο φως τις πινακίδες του γραφέα του παλατιού, Πατασάνα, που έζησε πριν σχεδόν τρεις χιλιετίες. Με έναν...