Ένα βιβλίο για το παιδί

Γράφει η Αγγελική Δαφτσίδου

Το παιδικό βιβλίο είναι ένας πολύτιμος θησαυρός στα χέρια του παιδιού, που μέσα του κρύβει νέους κόσμους, αλλόκοτα πλάσματα, ξεκαρδιστικά συμβάντα και πολλά, πολλά άλλα…

Το λογοτεχνικό κείμενο που απευθύνεται σε παιδιά φορτίζει συναισθηματικά τους μικρούς αναγνώστες, ανοίγει νέους ορίζοντες στα παράθυρα του κόσμου, καλλιεργεί τη φαντασία τους και τις γλωσσικές τους ικανότητες και όλα αυτά με τρόπο μαγικό, διασκεδαστικό και πολλές φορές ασύλληπτο από εμάς τους μεγάλους.

Όμως, η συγγραφή βιβλίων για παιδιά δεν έχει αυτοσκοπό να διδάξει κάτι, όσο κι αν συμφωνούμε όλοι ότι συμβάλει στην ψυχοσωματική, όσο και στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών, άρα η παιδική λογοτεχνία δεν είναι γλωσσικό μάθημα. Ίσως αυτό να εξηγεί πως τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν καλή σχέση με το εξωσχολικό βιβλίο.

Η αγάπη για το βιβλίο δεν μπορεί να επιβληθεί, αλλά σίγουρα μπορεί να καλλιεργηθεί και να γίνει βίωμα από μικρή ηλικία. Στο λογοτεχνικό βιβλίο τα παιδιά θα βρουν έναν φίλο, μια παρηγοριά, ένα μάθημα ζωής, μια πηγή χαράς και διασκέδασης, έναν μυστήριο κόσμο να ερευνήσουν και όχι ένα μέσο για να βελτιωθούν στην ορθογραφία και να γράψουν καλύτερες εκθέσεις.

Ένα βιβλίο για το παιδί. Η τέρψη της ψυχής και η χαλάρωση του μυαλού είναι εξίσου σημαντική στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες. Η καλλιέργεια της κουλτούρας της ανάγνωσης στο παιδί δεν είναι μάθημα, αλλά τρόπος και στάση ζωής.

Στις διακοπές, λοιπόν, ας κλείσουμε την τηλεόραση, τα τάμπλετ και τα άλλα ηλεκτρονικά και ας αφήσουμε το παιδί να διαβάσει “γιατί του αρέσει και ό, τι του αρέσει”. Η χαρά, η αγωνία, η εξερεύνηση, η ταύτιση με τους ήρωες και η χαρά της ανάγνωσης είναι δικαίωμά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here