Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Γλυκό τσαμπί σταφύλι - Μαρία Γουμενοπούλου

  Γλυκό τσαμπί σταφύλι – Μαρία Γουμενοπούλου

  -

  Γλυκό τσαμπί σταφύλι 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Διαβάζοντας το βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Γουμενοπούλου “Γλυκό τσαμπί σταφύλι”, θεωρώ ότι είναι το καλύτερο αντιπολεμικό παραμύθι που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα.

  Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 1980, ενώ το ομώνυμο κι αγαπημένο ποίημα «Γλυκό τσαμπί σταφύλι» έχει βραβευτεί από τη Unicef σε διεθνή διαγωνισμό.

  Το συγκεκριμένο παραμύθι είναι ένας ύμνος στην ειρήνη και τη φιλία. Επίκαιρο όσο ποτέ, αφού καθημερινά περνούν μπροστά στα μάτια μας εικόνες φρίκες. Παρακολουθούμε στη τηλεόραση πόλεις βομβαρδισμένες, οικογένειες άστεγες, παιδιά τρομαγμένα και τραυματισμένα.

  Όλα τα παιδιά έτρεξαν γύρω από τη μαγική σφαίρα. Με το μακρύ του δάκτυλο, ο γίγαντας τους έδειξε τότε την Αφρική. Θεέ μου! Τι ήταν αυτό που είδαν τα μάτια τους! Φωτιές, βομβαρδισμούς, γκρεμισμένα σπίτια, ανθρώπους ματωμένους. Κι όσο πιο πολύ κοίταζαν τόσο πιο πολλές λεπτομέρειες ξεχώριζαν.

  Έβλεπαν τους ανθρώπους τρομαγμένους να προσπαθούν  να σωθούν, τα σπίτια να πέφτουν από τις βόμβες που έριχναν τα αεροπλάνα, τις μητέρες να κλαίνε, τους πατεράδες να πολεμούν και τα παιδιά να φοβούνται.

  Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τους πολέμους; Είναι εφικτό αυτό;

  Η συγγραφέας μέσα από το παραμύθι της, μας δίνει την απάντηση.

  «Αν γίνονταν όλοι οι άνθρωποι σαν τα παιδιά, ούτε πόλεμοι, ούτε δυστυχίες θα υπήρχαν πάνω στη γη.»

  «Αν μπορούσαν οι άνθρωποι να μείνουν παιδιά στη ψυχή μεγαλώνοντας, τι όμορφα πράγματα θα βλέπαμε!»

  Έχει απόλυτο δίκιο η συγγραφέας. Χάνουμε μεγαλώνοντας την παιδικότητά μας, την αθωότητα που έχουν τα παιδιά. Η ψυχή μας σκληραίνει. Νοιαζόμαστε μόνο για το εγώ μας. Δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο μας η λέξη εμείς.

  Εκτός από μια υπέροχη ιστορία που μας προσφέρει η συγγραφέας, εξαιρετική δουλειά, έχει γίνει και από την Έφη Κοκκινάκη, την εικονογράφο του βιβλίου, η οποία έχει δημιουργήσει εικόνες, πραγματικά έργα τέχνης. Κείμενο και εικόνα μαζί φτιάχνουν ένα βιβλίο που δεν θα πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη, από κανένα σπίτι.

  Περίληψη: Το κλασικό έργο της πολυγραφότατης και πολυβραβευμένης συγγραφέα Μαρίας Γουμενοπούλου επανεκδίδεται σε εικονογράφηση Έφης Κοκκινάκη, για να συντροφεύσει πολλές ακόμη γενιές παιδιών στον αγώνα της ειρήνης, της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης με τα συνομήλικά τους παιδιά όλου του κόσμου.

  Ο Πετρής, κρατά το χέρι της Φαντασίας του και ταξιδεύει στη χώρα των τριών Γιγάντων. Με τη βοήθεια της μαγικής τους σφαίρας θα συναντηθεί με παιδιά από κάθε γωνιά της γης, θα γίνουν φίλοι και όλα μαζί θα καταφέρουν να νικήσουν τον πόλεμο φτιάχνοντας ένα «ζωντανό» τσαμπί σταφύλι…

  Μια υπέροχη ιστορία, βραβευμένη το 1980 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Το ομώνυμο, πασίγνωστο και αγαπημένο ποίημα «Γλυκό Τσαμπί Σταφύλι» σε μουσική Στέφανου Βασιλειάδη, έχει βραβευθεί από τη UNICEF σε διεθνή διαγωνισμό και έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε πολλές γλώσσες και χώρες του κόσμου.

  Για παιδιά από 5 ετών.

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Γλυκό τσαμπί σταφύλι

  Συγγραφέας: Μαρία Γουμενοπούλου

  Εκδόσεις: Σαΐτης

  ISBN: 978-960-487-325-8

  Xρονολογία έκδοσης: 201

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here