Πέμπτη, Αύγουστος 22, 2019
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Η αξία του αναγνώστη

  Η αξία του αναγνώστη

  -

  Η αξία του αναγνώστη

  Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

  Τίποτα απ’ όσα γράφτηκαν ανά τους αιώνες, δεν αξίζει χωρίς αναγνώστες και κάθε τι που γράφεται εξαρτάται από τη γενναιοδωρία του αναγνώστη, απ΄ το αν και πόσο θα ασχοληθεί σοβαρά μαζί του.

  Χιλιάδες τίτλοι βιβλίων εκδίδονται κάθε χρόνο και χάνονται γιατί τους διάβασαν ελάχιστοι παρότι ενδεχομένως άξιζαν. Επειδή όμως το βιβλίο είναι ένα σώμα που φθείρεται αργά ή καθόλου (όπως το ηλεκτρονικό), υπάρχουν ελπίδες κάποτε, κάποιοι να τους ανακαλύψουν.

  Μόνο όταν ο γράφων εγκαταλείπει το κείμενο, εκείνο αποκτά έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή με ξεχωριστή, αυτόνομη προσωπικότητα και μπορεί να διαβαστεί, δηλαδή να ζωντανέψει. Ο δημιουργός του τότε το αφήνει ελεύθερο ν’ ανοίξει τα φτερά του, τόσο στην εποχή του όσο και στο μέλλον, και να πετάξει αναζητώντας σαν τη μέλισσα τη γύρη των αναγνωστών.

  Χωρίς τους αναγνώστες όλα τα γραφόμενα είναι νεκρά και μαζί τους όχι μόνο οι δημιουργοί μα και ολόκληρος ο πολιτισμός, η γνώση και η πρόοδος του ανθρώπου καθώς τα πάντα έχουν αποτυπωθεί με λέξεις και για τα πάντα χρειαζόμαστε λέξεις.

  Απαιτείται επομένως ο γράφων να τρέφει απεριόριστο σεβασμό στον υποτιθέμενο αναγνώστη του και δεν υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός απ’ το να είναι αληθινός. Χρειάζεται επιπλέον να τον γνωρίζει καλά, να ξέρει ακριβώς σε ποιον απευθύνεται γράφοντας. Έλεγε ο Kurt Vonnegut:

  “Γράψτε για να ευχαριστήσετε μόνο ένα άτομο. Αν ανοίξετε το παράθυρο να κάνετε έρωτα με όλο τον κόσμο, το γραπτό σας θα πάθει πνευμονία”.

  Υπάρχει ασφαλώς η διάκριση ανάμεσα στον γράφων και το συγγραφέα. Ο πρώτος, είπε ο Ρολάντ Μπαρτ, επιτελεί μια δραστηριότητα, ενώ ο δεύτερος ένα λειτούργημα. Ποια είναι όμως η βασική και μεγάλη διάκριση των αναγνωστών; Αυτό το ερώτημα θα μας απασχολήσει στο επόμενο άρθρο…

  Η αξία του αναγνώστη

  Avatar
  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση