Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Για δύο δευτερόλεπτα - Joyce Rachel

  Για δύο δευτερόλεπτα – Joyce Rachel

  -

  Για δύο δευτερόλεπτα

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Μπορεί μια ανεπαίσθητη αλλαγή στον χρόνο να αλλάξει τα πάντα στη ζωή ενός ανθρώπου; Μπορούν δύο δευτερόλεπτα να ταρακουνήσουν τον κόσμο και να τροποποιήσουν τη φυσική ροή των πραγμάτων;

  1972. Ο Μπάιρον είναι ένα εντεκάχρονο αγόρι. Μαθαίνει πως αυτή τη δίσεκτη χρονιά, θα προστεθούν  δύο δευτερόλεπτα για να μπορεί η Γη να συμβαδίζει με την περιστροφή γύρω από τον άξονά της. Του γίνεται έμμονη ιδέα. Ένα πρωινό, στο δρόμο προς το σχολείο, καθισμένος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου που οδηγεί η μητέρα του, βλέπει τον δευτερολεπτοδείκτη του ρολογιού του να κολλάει. Πιστεύει πως εκείνη ακριβώς τη στιγμή προστίθενται τα δύο δευτερόλεπτα και ο χρόνος από στατικός γίνεται ρευστός.  Ένα ατύχημα συμβαίνει.

  Και η ζωή του αλλάζει για πάντα.

  Μόνο ο Μπάιρον εξακολουθούσε να θυμάται. Ο χρόνος είχε τροποποιηθεί. Η μητέρα του είχε χτυπήσει ένα παιδί. Ο Μπάιρον το είχε δει, ενώ η μητέρα του όχι.  Η αλήθεια ήταν πάντοτε παρούσα, σαν ακίδα στη φτέρνα του⋅ και παρόλο που προσπαθούσε να την αποφύγει προσεκτικά, κάποιες στιγμές ξεχνούσε ότι έπρεπε να είναι προσεκτικός και εμφανιζόταν ξανά μπροστά του…

  …Και παρόλο που η μητέρα του δεν έφταιγε, παρόλο που κανείς δεν γνώριζε για το ατύχημα, σίγουρα θα υπήρχαν συνέπειες. 

  Σήμερα. Ο Τζιμ είναι ένας πενηντάχρονος άντρας που ζούσε από μικρός σε ψυχιατρική κλινική. Όταν η κλινική έκλεισε, βρήκε δουλειά ως καθαριστής στο εστιατόριο του εμπορικού κέντρου της περιοχής. Ζει μόνος σε ένα τροχόσπιτο. Έχει τελετουργικά για να μπορεί να λειτουργεί και να αισθάνεται πως τίποτε κακό δε θα συμβεί στον ίδιο αλλά και στους γύρω του.

  Δυο ιστορίες εναλλάσσονται και συνθέτουν ένα αριστοτεχνικά δομημένο μυθιστόρημα. Ένα φυσικό φαινόμενο και ένα ατυχές συμβάν μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Έξυπνος  μαθητής, καλός γιος, τρυφερός και ζωηρή φαντασία. Ψάχνει να βρει τον εαυτό του παρατηρώντας και κρίνοντας συμπεριφορές και χαρακτήρες. Μια ολόκληρη μεσοαστική κοινωνία περιγράφεται, με τα αυστηρά της ήθη και τις προσδοκίες της. Η οικογένεια του Μπάιρον θεωρείται άψογη μέχρι τη στιγμή που το ατύχημα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Κρυφές σκέψεις και καταπιεσμένα συναισθήματα αλλάζουν συθέμελα τη καθημερινότητά τους και τη μοίρα τους.

  Από την άλλη, μέσα από το διαταραγμένο μυαλό του Τζιμ, ζούμε το σήμερα. Ένας άνθρωπος που φοβάται τα πάντα και τρέμει για τα χειρότερα που θα έρθουν. Μέχρι που ανακαλύπτει πως ήδη έχουν συμβεί τα χειρότερα. Και τολμάει να αλλάξει.

  Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να δαμάσουν τον εαυτό τους περίκλειστοι από τοίχους και παράθυρα και να βρουν μπιμπελό προκειμένου να οικειοποιηθούν τους τοίχους και τα παράθυρα ενώ εκείνο που είχαν ίσως ανάγκη ήταν ν’ απαλλαγούν από αυτούς τους περιορισμούς. 

  Η ιστορία ρέει αβίαστα. Η απλότητα της γλώσσας που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, οι χαρακτηριστικές εικόνες, η αμεσότητα της αφήγησης, οι ανατροπές και το τέλος, το καθιστούν υπέροχο στο σύνολό του.

  Πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει τον υγιή από τον ψυχικά ασθενή; Η συγγραφέας διαπραγματεύεται την ψυχασθένεια ως ένα φυσικό φαινόμενο. Τη ρευστότητα που συναντάμε στον χρόνο, το ίδιο χαρακτηριστικό προσδίδει και στη λογική του ανθρώπινου μυαλού. Την οικογένεια ως βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς των μελών της. Την αγάπη ως κινητήριο δύναμη.

  Γεμάτο απώλεια και πόνο για τον ήρωα του βιβλίου αλλά και λυτρωτικό στο τέλος.

  Τρυφερό και συγκινητικό για τον αναγνώστη.

  Εξαιρετικό!

  Περίληψη: Είναι ένα πρωινό του 1972 –ένα συνηθισμένο πρωινό σαν όλα τ’ άλλα. Ο εντεκάχρονος Μπάιρον ξυπνάει και βρίσκει τη σχολική στολή του προσεκτικά απλωμένη στην καρέκλα του γραφείου του. Στην κουζίνα, η αδελφή του παίζει με το κουτί των δημητριακών, όπως κάθε μέρα, και ακούγεται ο γνώριμος ρυθμικός ήχος από τα τακούνια της μητέρας του που περιφέρεται στο σπίτι φροντίζοντας να είναι όλα τέλεια.

  Ωστόσο, έξω επικρατεί πυκνή ομίχλη, και καθώς η μητέρα του τον πηγαίνει στο σχολείο με το αυτοκίνητο, φαίνεται να προκαλεί ένα τρομακτικό ατύχημα –αλλά ο μόνος που το αντιλαμβάνεται είναι ο Μπάιρον.

  Μέσα σε μόλις δύο δευτερόλεπτα, ο τέλειος κόσμος του θρυμματίζεται. Φοβούμενος να μιλήσει στους γονείς του, ο Μπάιρον εμπιστεύεται το μυστικό στον καλύτερό του φίλο, τον Τζέιμς, και μαζί καταστρώνουν ένα σχέδιο για να διορθώσουν το λάθος που απειλεί ν’ αλλάξει τα πάντα στη ζωή τους.

  Δύο παράλληλες ιστορίες που ξετυλίγονται αριστοτεχνικά –η μία στο σήμερα, η άλλη στο χθες… Ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για τις οικογενειακές σχέσεις, τις εύθραυστες συναισθηματικές ισορροπίες, την ενοχή, τη συγχώρεση… Μια διεισδυτική ματιά στον ανθρώπινο ψυχισμό, καθηλωτικά ρεαλιστική και αφοπλιστικά τρυφερή..

  Στοιχεία βιβλίου:

  Για δύο δευτερόλεπταΤίτλος: Για δύο δευτερόλεπτα

  Συγγραφέας: Joyce Rachel

  Εκδότης: Κλειδάριθμος

  Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

  ISBN: 9789604616176

  Αριθμός Σελίδων: 482

  Έτος Έκδοσης: 2014

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here