Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Η Nεράιδα Ευγενία και το Τζίνι Βοηθεία - Αγγελική Μάνου

  Η Nεράιδα Ευγενία και το Τζίνι Βοηθεία – Αγγελική Μάνου

  -

  Το βιβλίο της παιδαγωγού και συγγραφέως Αγγελικής Μάνου «Η Νεράιδα Ευγενία και το Τζίνι Βοηθεία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο σε υπέροχη εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας. Η συγγραφέας επιλέγει να χρησιμοποιήσει περισσότερο τον έμμετρο λόγο στο παραμύθι της και σε περιορισμένη έκταση τον πεζό λόγο. Γνωρίζει στους μικρούς της αναγνώστες αξίες πολύ σημαντικές στη ζωή όπως: αγάπη, αλληλεγγύη, συνεργασία, καλοσύνη, ευγένεια.

  Ηρωίδα της είναι η νεράιδα Ευγενία, μια νεράιδα χαμογελαστή, καλοσυνάτη, πρόθυμη και ευγενική. Ξαφνικά, και χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο, ξεσπά φασαρία στη λίμνη όπου ζει. Τα ζώα που ζουν εκεί, άρχισαν να τσακώνονται και η νεράιδα δεν μπορεί να τους ηρεμήσει.

  Όμως, απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, δίχως αφορμή μεγάλη,

  ξέσπασε μια φασαρία, που στον κόσμο άλλη καμία.

  Ήρθε η γκρίνια κι η μουρμούρα,

  φέραν ανακατωσούρα,

  έπειτα να σου η κακία

  χάθηκε η ηρεμία!

  Η Ευγενία αποφασίζει να βάλει ένα τέλος σε όλο αυτό το κακό που δημιουργήθηκε ξαφνικά. Στην απέναντι όχθη της λίμνης, σε κάτι καλαμιές, υπάρχει ένα μπουκάλι με μαγικές ιδιότητες. Περιέχει σκόνη από ουράνιο τόξο, και το κακό το μετατρέπει σε καλό.

  Θα καταφέρει η Ευγενία να βρει το μαγικό μπουκάλι; Πώς θα διασχίσει τη λίμνη όμως αφού δεν ξέρει να κολυμπά;

  «Δύσκολα τα πράγματα» σκέφτηκε. «Εγώ δεν ξέρω κολύμπι, κι επιπλέον θα βραχούν τα ωραία μου ροζ ρούχα. Αχ, φοβάμαι πως δεν θα τα καταφέρω!»

  Εσείς τι πιστεύετε; Θα καταφέρει η νεράιδα να φέρει και πάλι την ηρεμία στη λίμνη;

  Η ιστορία της συγγραφέως βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν την αξία της καλοσύνης, της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας. Μαθαίνουν να αγωνίζονται για να πετύχουν τον σκοπό τους και να μην τα παρατούν μόλις συναντήσουν κάποια δυσκολία. Μαθαίνουν να στηρίζουν και να βοηθούν τους φίλους τους. Όλα τα παραπάνω φτάνουν αβίαστα στα παιδιά μέσα από την όμορφη ιστορία. Εξαιρετική είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου της Λιάνας Δενεζάκη, που έχει δημιουργήσει μια γλυκύτατη νεράιδα. Όλες οι εικόνες είναι υπέροχες, έργα που θα μπορούσαν να διακοσμήσουν παιδικά δωμάτια.

  Το βιβλίο όμως είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα για τους παιδαγωγούς. Η συγγραφέας έχει διασκευάσει την ιστορία της νεράιδας Ευγενίας σε θεατρικό έργο με είκοσι πέντε ρόλους, που μπορεί να γίνει κάλλιστα μια υπέροχη θεατρική παράσταση με λιλιπούτειους ηθοποιούς.

  Περίληψη: Φίλοι μου αγαπητοί, η ιστορία μας αυτή έχει τόσα να σου πει: για την αγάπη στην καρδιά, της καλοσύνης τη ματιά που όλα τα κακά σκορπά. Την ευγένεια μες στην ψυχή, την θέληση τη δυνατή και τα καλά που προκαλεί. Τους φίλους μας να έχουμε, μα πάντα να προσέχουμε. Γιατί μαθαίνουμε πολλά αν έχουμε τα μάτια μας συνέχεια ανοιχτά!

  Η Nεράιδα Ευγενία και το Τζίνι ΒοηθείαΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η Νεράιδα Ευγενία και το Τζίνι Βοηθεία

  Συγγραφέας: Αγγελική Μάνου

  Εκδόσεις: Υδροπλάνο 

  Σελίδες: 40

  ISBN:  978-618-84308-1-5

  Έτος έκδοσης: 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here