Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΣειρές: Μεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΗ Αυτοκρατορία που Καταρρέει - John Scalzi

  Η Αυτοκρατορία που Καταρρέει – John Scalzi

  -

  Πραγματικά απολαμβάνω τα αλληγορικά βιβλία. Τα βιβλία που περιγράφουν μία κατάσταση, ας την πούμε κατάσταση άλφα, για να περάσουν ένα μήνυμα για μία άλλη κατάσταση, η οποία νομοτελειακά θα ονομάζεται κατάσταση βήτα (ή γάμα ή δέλτα, πάντως σίγουρα όχι άλφα, γιατί αυτό δικαιολογημένα θα προκαλούσε μία προφανή σύγχυση με την πρώτη κατάσταση). Αυτό, λοιπόν, είναι η Αυτοκρατορία που Καταρρέει του John Scalzi, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος.

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Αζαριάδης

  Πριν περιέλθει στην κατοχή μου, για το βιβλίο γνώριζα μόνο ότι συγγραφέας του είναι o John Scalzi (ίσως τον θυμάστε από το best-seller “Διαστρικός Πόλεμος”) και ότι αρέσκεται να γράφει διαστημικές όπερες. Και τα δύο ισχύουν, ακόμη και σήμερα, που ολοκλήρωσα την ανάγνωση. Ωστόσο, προέκυψαν και τα εξής:

  Το βιβλίο ουσιαστικά είναι μία έντονη πολιτική σάτιρα. Δηλαδή, αυτό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της. Επιπρόσθετα όμως, και οι λάτρεις των Game of Thrones, Star Wars και Dune θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα αυτό το πόνημα, λόγω της ίντριγκας και των παρασκηνιακών παιχνιδιών, αλλά πίσω από όλα κρύβεται ένα υποβόσκον μήνυμα για την πτώση των πολιτισμών.

  48 κόσµοι συνδέονται µε τη Ροή, ένα δίκτυο που επιτρέπει ταξίδια µε ταχύτητες ταχύτερες του φωτός. Η Ροή είναι αιώνια, όµως δεν είναι στατική…

  Στο μέλλον, λοιπόν, κυρίαρχη δομή είναι η Αυτοκρατορία. Όλοι οι πλανήτες συνδέονται μεταξύ τους με ένα αγνώστου προελεύσεως ή δημιουργίας σύστημα, το οποίο αποκαλείται Ροή. Το σύστημα αυτό επιτρέπει ταχεία μετάβαση από τον έναν πλανήτη στον άλλο, για λόγους επικοινωνιακούς, εμπορικούς, κοινωνικούς, κ.ο.κ. Τι γίνεται, όμως, όταν ανεξήγητα η Ροή αρχίζει και φθίνει; Και κατά συνέπεια, οι πλανήτες που έχουν μάθει να είναι μέρος ενός όλου ξαφνικά αποκόπτονται και είναι μόνοι τους μέσα στο κρύο και σκοτεινό διάστημα;

  Ο αναγνώστης παρακολουθεί, πρωτίστως, τρεις χαρακτήρες:

  Την Καρντένια, που μόλις έχασε τον πατέρα της, αλλά κέρδισε τον τίτλο της αυτοκράτειρας (τον οποίον, όμως, δεν επιθυμεί ιδιαίτερα, οπότε η ψυχική της κατάσταση είναι μάλλον μπερδεμένη), την λατρεμένη Κίβα, μία φιλόδοξη και αθυρόστομη πλοίαρχο αστρόπλοιου, και τον αγαθούλη Μαρς, έναν επιστήμονα που έχει καταλάβει ότι το σύστημα της Ροής πηγαίνει κατά διαόλου. Και οι τρεις πρωταγωνιστές είναι ομολογουμένως απολαυστικοί, όπως και όλοι οι δευτερεύοντες ρόλοι. Έτσι επιβεβαιώνεται το γνωστό τσιτάτο περί συγγραφέων που διδάσκει ότι “Όταν ο συγγραφέας είναι έξυπνος, αντίστοιχα έξυπνα πλασμένοι θα είναι και οι χαρακτήρες του βιβλίου του“.

  «Λέω να κοιμηθώ τώρα», είπε. «Θα κοιμηθώ και μετά θα είσαι αυτοκράτειρα. Είναι εντάξει αυτό;»

  «Εντάξει είναι», είπε η Καρντίνια.

  «Ωραία. Καλά». Ο Μπάτριν έσφιξε το χέρι της Καρντίνια τόσο απαλά που μόλις ήταν αντιληπτό. «Σε αποχαιρετώ, Καρντίνια, κόρη μου. Λυπάμαι που δεν αφιέρωσα περισσότερο χρόνο να σου δείξω την αγάπη μου».

  «Όλα είναι εντάξει», είπε η Καρντίνια.

  «Ωραία», είπε ο Μπάτριν και αποκοιμήθηκε.

  Η Καρντίνια κάθισε με τον πατέρα της και περίμενε να γίνει αυτοκράτειρα.

  Δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ.

  Έντονα επηρεασμένος από τους Ασίμωφ, Χάλντεμαν και Χαϊνλάιν (όχι απαραίτητα με αυτήν τη σειρά), ο Scalzi τολμά να λάβει τον ρόλο του μη βωβού αφηγητή και να περιγράψει μία ιστορία γύρω από ένα σαθρό παλάτι, με εκπροσώπους εμπορικών συντεχνιών που πλευρίζουν μία νέα και απρόθυμη κληρονόμο μίας αυτοκρατορίας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

  Η Αυτοκρατορία που Καταρρέει είναι ένα πραγματικά ευφυές βιβλίο. Έχει μπόλικες δόσεις πνευματώδους χιούμορ, αληθοφανείς χαρακτήρες και μία πλοκή που ρουφάει τον αναγνώστη. Η γεμάτη από ίντριγκα, δολοπλοκίες, μηχανορραφίες και δράση ιστορία έχει πράγματι ενδιαφέρον (όπως και όλες οι πτώσεις πολιτισμών), αλλά οι χαρακτήρες του είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να διαβάσει κανείς το βιβλίο. Και αν τα παραπάνω δεν είναι πειστικά, ίσως το βραβείο Locus για το καλύτερο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας είναι.

  Το βιβλίο είναι το πρώτο της Τριλογίας της Αλληλεξάρτησης και αναμένονται τα επόμενα δύο, επίσης από τις Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος, στα οποία συνεχίζεται η ιστορία.

  Και πάλι, πολύ καλή η μετάφραση του Χριστόδουλου Λιθαρή, όπως και στον Κόκκινο Συναγερμό της Μάρθα Γουέλς του ιδίου εκδοτικού οίκου. Μεταφέρει στο ακέραιο το σατυρικό πνεύμα και το χιούμορ του συγγραφέα. 

  Περίληψη: «Η Γη ξεχάστηκε. Μία νέα αυτοκρατορία αναδύεται.

  Κανένας πολιτισµός δεν µπορεί να επιβιώσει µόνος του. Το σύµπαν µας το κυβερνά η φυσική και ταξίδια ταχύτερα του φωτός δεν ήταν εφικτά – µέχρι την ανακάλυψη της Ροής, ενός εξω-διαστασιακού πεδίου στο οποίο µπορούµε να εισέλθουµε από ορισµένα σηµεία του χωροχρόνου και µας µεταφέρει σε άλλους κόσµους. Η ανθρωπότητα έφυγε µακριά από τη Γη, στο διάστηµα, και µε τον καιρό την ξέχασε καθώς δηµιούργησε µια καινούρια αυτοκρατορία, την Αλληλεξάρτηση, το ηθικό θεµέλιο της οποίας είναι ότι κανένας κόσµος δεν µπορεί να επιζήσει χωρίς τους άλλους.

  Η Αλληλεξάρτηση είναι ένα ανάχωµα εναντίον του διαστρικού πολέµου και ένα σύστηµα ελέγχου για τους άρχοντες της αυτοκρατορίας. Η Ροή είναι αιώνια, όµως δεν είναι στατική. Όπως ένα ποτάµι αλλάζει πορεία, έτσι αλλάζει και η Ροή, αποκόπτοντας κόσµους από την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

  Τρία άτοµα στην Αυτοκρατορία –ένας επιστήµονας, µια πλοίαρχος αστρόπλοιου και η Αυτοκράτειρα της Αλληλεξάρτησης– αρχίζουν έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να ανακαλύψουν αν µπορεί να περισωθεί κάτι από µια διαστρική αυτοκρατορία στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

  Στοιχεία βιβλίου

  Η Αυτοκρατορία που Καταρρέει - John Scalz Τίτλος: H Αυτοκρατορία που καταρρέει (Η τριλογία της αλληλεξάρτησης – Βιβλίο 1)

  Συγγραφέας: John Scalzi

  Μεταφραστής: Χριστόδουλος Λιθαρής

  Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος

  Σελίδες: 352

  ISBN: 978-618-5194-81-9

  Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2021

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ