Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Η δημιουργική ανάγνωση

  Η δημιουργική ανάγνωση

  -

  Η δημιουργική ανάγνωση

  Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

  Το δημιουργικό διάβασμα δεν στέκεται απλά κριτικά απέναντι σ’ ένα κείμενο. Ο αναγνώστης προσπαθεί να αξιολογήσει το περιεχόμενό του και να γίνει εκλεκτός αποδέκτης όλων των μηνυμάτων που εκπέμπει τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πνευματική ανάπτυξη και την εσωτερική καλλιέργειά του. Ζει δηλαδή εντός του βιβλίου και όχι δίπλα του.

  Ειδικά ένας συγγραφέας δε διαβάζει ποτέ τους συναδέλφους του, τους αναλύει όπως λέει ο Chapelan, και μην ακούω κάποιους να καμαρώνουν πως διάβασαν ένα βιβλίο 500 σελίδων σε μια μέρα!

  Το βιβλίο αποτελεί μέρος της ανθρώπινης υπόστασης και έτσι πρέπει να το πιάνουμε στα χέρια μας. Μπορεί να επιδράσει στις τρεις θεωρίες της θετικής ψυχολογίας: θετική διάθεση, βελτίωση ικανοτήτων, απόκτηση νοήματος. Διαβάζοντας ο άνθρωπος τελικά μπορεί να δραστηριοποιηθεί προς το καλό. Απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και ενδοσκόπηση που είναι οι βασικές αρχές της κριτικής σκέψης.

  Ειδικά η εμβριθής ενασχόληση με τη λογοτεχνία έχει πολλαπλή μορφωτική σημασία για τον παιδαγωγούμενο στα πλαίσια της δια βίου μάθησης. 

  Το δημιουργικό διάβασμα δεν στέκεται απλά κριτικά απέναντι σ’ ένα κείμενο

  -Καλλιεργείται αισθητικά, ώστε να μπορεί να εκτιμήσει κάθε είδους τέχνη.

  -Μορφώνεται με νοήματα που του παρέχονται έτοιμα απ’ τη σκέψη του συγγραφέα ή όσων έχει συμπεριλάβει σ’ αυτό.Τα βιβλία δηλαδή κρύβουν συσσωρευμένη γνώση και σοφία και μας βγάζουν απ’ τον κόπο της ανάλυσης θεμάτων που ήδη έχουν διερευνηθεί. 

  -Μπορεί να μεταδώσει τα μηνύματα του βιβλίου σε άλλους μέσω του προφορικού και του γραπτού λόγου.

  -Απελευθερώνεται απ’ τα τετριμμένα και αναζητεί την ουσία της ίδιας της ζωής κλπ.

  Ο Τούρκος Ορχάν Παμούκ έγραψε στο ‘Λευκό Κάστρο’:

  Δεν μπορείς ν’ αρχίσεις τη ζωή ξανά, αυτό το άνευ επιστροφής ταξίδι, αλλά με το βιβλίο μπορείς μόλις το τελειώσεις, να επιστρέψεις στην αρχή του!

  Η δημιουργική ανάγνωση

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here