Προσωπική άποψη: Ηλίας Κατραμάτος

Λοιπόν, Δεν είσαι εδώ. Τι βιβλίο, Θεέ μου…

Πολυχρόνης Κουτσάκης και ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ, τρίτο και τελευταίο βιβλίο της τριλογίας της Κρήτης. Τα δύο προηγούμενα, Καιρός για ήρωες και Μια ανάσα μόνο, ακολούθησαν τις περιπέτειες μιας παρέας εφήβων εναντίων της μαφίας στην πόλη των Χανίων.

Δεν είσαι εδώΗ Ρέα την ώρα που κάνει απόπειρα αυτοκτονίας βλέπει την δολοφονία μιας συμμαθήτριάς της. Όταν ο Γιώργος (που είναι ερωτευμένος μαζί της) μαθαίνει ότι βρίσκεται η Ρέα στο νοσοκομείο, πηγαίνει να την δει και εκεί του λέει τι είδε. Αποφασίζει ότι πρέπει να την προστατεύσει επειδή κινδυνεύει από τον δολοφόνο της συμμαθήτριάς της και γι’ αυτό την πηγαίνει στο σπίτι του φίλου του και γνώστη πολεμικών τεχνών, Νικ. Μετά από πολλά, καταφέρνουν να την σώσουν αλλά εν τω μεταξύ έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στην οργάνωση του Ευγένιου (αρχηγός της μαφίας) που αυτόματα γίνεται εχθρός τους. Ταυτόχρονα με όλα αυτά, ο Γιώργος έχει ανακαλύψει (όπως και ο παππούς του) ότι έχει το χάρισμα της ενόρασης. Αυτά πολύ περιληπτικά είναι ό, τι  συμβαίνουν στα δύο πρώτα βιβλία.

Δεν είσαι εδώΤο τρίτο βιβλίο ξεκινά με τον Γιώργο να έχει δει σε όραμα ότι ο Ευγένιος δεν έχει χαθεί αλλά βρίσκεται στα Χανιά και μετακινείται μυστικά στην πόλη μέσω των υπόγειων κρυφών τούνελ που υπάρχουν. Ψάχνοντας, βρίσκει την είσοδο στα τούνελ και αποφασίζει να πάει μόνος του (!!!) να βρει τον Ευγένιο και να τον νικήσει ώστε να σταματήσουν να κινδυνεύουν οι δικοί του άνθρωποι. Μπαίνει στο τούνελ και… εξαφανίζεται. Από εκεί και πέρα, η Ρέα με τη βοήθεια του Νικ, της Βάλιας και αρκετών άλλων, αρχίζουν να τον ψάχνουν. Θα τον βρουν; Και όταν τον βρουν, θα είναι ζωντανός; Η Ρέα θα αντέξει την πίεση ή θα τα παρατήσει και θα κλειστεί πάλι στον εαυτό της; Αυτά και πολλά ακόμα σε ένα βιβλίο που διαφοροποιείται από τα άλλα δύο γιατί οι σκέψεις των χαρακτήρων που μας χαρίζει ο συγγραφέας μέσω της αφήγησης, δεν περιορίζονται μόνο στον Γιώργο αλλά τώρα μαθαίνουμε και τις σκέψεις των Νικ και Ρέας. Η εναλλαγή γίνεται με τρόπο που δεν κουράζει καθόλου μιας και ο κάθε χαρακτήρας αλλάζει μαζί με την αλλαγή κεφαλαίου.

Δεν είσαι εδώΤο βιβλίο είναι εκπληκτικό και με διαφορά καλύτερο από τα δύο πρώτα σε σημείο να αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να έχει βραβευτεί το δεύτερο και όχι αυτό. Το περιεχόμενό του δεν είναι μόνο μια φανταστική περιπέτεια αλλά είναι και ένα τρομερό μάθημα σχετικά με το τι μπορεί να σκέφτονται τα παιδιά στην εφηβεία για τους γονείς τους. Πόσες φορές δεν θα θέλαμε εμείς οι γονείς που έχουμε ή θα έχουμε παιδιά στην εφηβεία, να ξέραμε πραγματικά τι περνά από το μυαλό τους κάθε φορά που συζητάμε ή κάθε φορά που διαφωνούμε για κάτι μαζί τους; Διαβάζοντας το Δει είσαι εδώ, πιστέψτε με, θα έχετε καλύψει μια πολύ μεγάλη γκάμα από αυτά το ερωτήματα.

Όταν είσαι μέλος της ομάδας που ζει τη μεγάλη ιστορία, μετατρέπεσαι σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου. Ανακαλύπτεις πως είσαι έτοιμος να κάνεις για τους άλλους πράγματα που μόνος σου δεν θα έκανες ποτέ.

Περίληψη: Ο Γιώργος Δάντης εξαφανίζεται. Η κινητοποίηση της αστυνομίας, των συμμαθητών του στην Γ΄Λυκείου και ολόκληρης της πόλης δε φέρνει αποτέλεσμα. Όλα δείχνουν πως ο μεγάλος εχθρός του, ο αρχηγός της τοπικής μαφίας Ευγένιος Καλίν, που παραμένει ασύλληπτος, τον έχει απαγάγει ή τον έχει δολοφονήσει. Τρεις άνθρωποι δεν έχουν σκοπό να δεχτούν να ζουν χωρίς τον Γιώργο. Η αγαπημένη του Ρέα. Ο ιδιοφυής αλλά και πολύ βίαιος κολλητός του, ο Νικ. Και η αδερφή του, η Βάλια, που τσάκισε λίγους μήνες νωρίτερα ψυχολογικά τον Νικ όταν τον χώρισε. Οι τρεις τους ξεκινούν την προσπάθεια να βρουν τον Γιώργο, μια προσπάθεια που δεν έχει όρια στο τι μπορούν να κάνουν για να τα καταφέρουν. Μόνο που εκτός από τα τεράστια εμπόδια που βρίσκουν στον δρόμο τους –ανάμεσα στα οποία είναι και οι γονείς τους– έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πολύ άσχημες μεταξύ τους σχέσεις. Και την προφητεία του Κόσμιν, του φίλου του Γιώργου, που ισχυρίζεται πως έχει ενόραση. Και τους έχει πει πως για να τελειώσει αυτή η ιστορία πρέπει κάποιος αθώος να θυσιαστεί.

Δεν είσαι εδώ

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Δεν είσαι εδώ

Συγγραφέας: Κουτσάκης Πολυχρόνης

Εκδότης: Πατάκη

ISBN: 9789601670485

Αριθμός Σελίδων: 304

Έτος Έκδοσης: 2016

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here